Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Systemy szablonów - Smarty i inne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marcini82
Witam!

Na forum nie znalazlem interesujacej dyskusji na ten temat, a interesuje mnie kwestia wykorzystania szablonow w aplikacji. Duzo sie slyszy na temat systemow takich jak Smarty (i glownie Smarty). O tym, jakie to dobre.
Ale sa tez zupelnie przeciwne opinie, chociazby w tym artykule z php.pl:
Szablony i systemy szablonów
I trudno takim glosom nie przyznac racji, bo rzeczywiscie Smarty daleko do prostoty, a jesli szablon ma posiadac skomplikowana logike, to czemu tego nie zrobic efektywniej w php?

Osobiscie jestem do rozbudowanych szablonow nastawiony dosc sceptycznie.
Bardziej do mnie przemawia idea prostego mechanizmu, cos jak bTemplate, chociaz i tak sklaniam sie raczej w strone wydzielania warstwy prezentacji do plikow php i uzywania w nich uproszczonych struktur w stylu <?=$zmienna;?>.
Zreszta sam autor bTemplate tez doszedl do podobnych wnioskow:
http://www.massassi.com/php/articles/template_engines/

Ciekawy jestem, ile osob tak naprawde korzysta ze Smarty i podobnych w swoich projektach i na ile im to ulatwia zycie.

Zastanawiam sie tez, czy lepiej zrobic maksymalnie czytelny szablon, a jak najwiecej logiki przeniesc do klasy akcji, ktora go uzywa, czy tez odwrotnie, cala logike prezentacji umiescic w szablonie kosztem jego czytelnosci.

Mam nadzieje, ze szanowni Forumowicze podziela sie swoimi przemysleniami w tej kwestii, i badz co badz pewnie bogatszymi od moich doswiadczeniami.
mike
Przenoszę na Hydepark.
vieri_pl
Ja dopiero zaczynam pracować wykorzystując smarty, lae po przeczytaniu dokładnie dokumentacji stwierdzilem iz jest to potężna maszyna, która moze i jest skomplikowana ale także jest bardzo przydatna programiscie... Wady to na pewno struktura, czy tez ilosc kodu jaka trzeba wklepac, ale mozliwosci sa bardzo duze, sam nie korzystalem jeszze z bTemplate, odrazu poszedlem na wysokie wody i poznaje smarty, choc bardzo podoba mi sie lasa napisana przez bastiona, trzeba na nia zwrócic uwage, ona sie nadal rozwija i wyglada na to ze bedzie to dobra rzecz smile.gif
GrayHat
ja w swoich projektach kozystam ze smarty tongue.gif
ogolnie spox choc w wiekszosci przypadkow kozystam tylko z metody assign.... przydala by sie wersja smarty light z ta tylko metoda bo po ki grzyb ladowac wszystko na serv smile.gif
Marusz
http://www.paullockaby.com/projects/smarty-light/

Bardzo smieszne snitch.gif
GrayHat
:| zacofany jestem ;]
NuLL
Cytat
bo rzeczywiscie Smarty daleko do prostoty

Poprzyj to jakimis argumentami.

Rozmiar klasy programista korzystajacy ze SMARTY moze pominac bo nie patrze na to co jest w samej klasie a tylko z niej korzystm.
mike
Cytat(marcini82 @ 2006-02-16 11:30:37)
Zastanawiam sie tez, czy lepiej zrobic maksymalnie czytelny szablon, a jak najwiecej logiki przeniesc do klasy akcji, ktora go uzywa
Ale to jak wyglądają szablony i ile się wykorzystuje z możliowości Smartyego zależy od programisty a nie od systemu.
A poza tym jak ktoś umieszcza logikę w szablonach to powinno mu się zabrać klawaiturę laugh.gif bo oznacza to że wcale nie wie do czego te szablony są winksmiley.jpg
Cytat
czy tez odwrotnie, cala logike prezentacji umiescic w szablonie kosztem jego czytelnosci.
Chyba odwrotnie.
Szablon jest tym bardziej czytelny, im bardziej podobny do zwykłego HTMLa.
nrm
używałem smarty, smarty-lite a teraz korzystam z polskiego OPTa
(http://opt.openpb.net/)
marcini82
NuLL napisał:
Cytat
Poprzyj to jakimis argumentami.

Jednym z glownych argumentow za stosowaniem szablonow, jakie slyszalem, jest to, ze dzieki nim kod strony jest przejrzysty i zrozumialy dla osob nie znajacych php, a znajacych tylko HTML-a.
Ale co to za prostota, jesli taki koles webmaster i tak musi wiedziec co to sa zmienne, petle, warunki, juz nie mowiac o bardziej skomplikowanych rzeczach z dokumentacji Smarty.
Jesli jest w stanie pojac, jak to wyglada w np. Smarty, to pojmie tez, jak to wyglada w php.
A za to programista php musi sie uczyc skladni nowych struktur szablonu, ktore realizuja te same operacje, jakie mozna by zrealizowac za pomoca ich php-owych odpowiednikow.
Speedy
Korzystając z szablonów masz gwarancję, że podczas gdy nad danym projektem pracuje programista i grafik, to grafik nie popsuje całej aplikacji przez przypadek, ponieważ nie rusza on kodu php. Zmiennych i znaczników smarty również on nie rusza (może jedynie w szczególnych przypadkach - sporadycznie). Taka osoba projektująca wizualną część strony wstawia tylko kod html w odpowiednie miejsca i już chyba jest w stanie pojąć, że w miejscu gdzie jest {$zmienna} pojawi się zmienna, a pomiędzy jakimiś znacznikami będzie pętla i coś się wyświetli n-razy. Programista natomiast, nie musi się martwić, że mu ktoś coś popsuje i ma porządek w kodzie, a wszelkie zmiany dotyczące wyglądu sprowadzają się do modyfikacji szablonu.
splatch
Moim zdaniem zadaniem szablonów jest odseparowanie warstwy prezentacji od reszty aplikacji. Cel jest jasny - nie ma się śmietnika w kodzie. To jakiego systemu szablonów się używa na prawdę niewiele zmienia, nazewnictwo metod, składnię użytą w szablonach. Dla grafika szablon jest tak samo trudny do zrozumienia czy z kodem php czy z tagami xml czy ze wstawkami smarty bądź jeszcze innymi.
Fakt, szablony ułatwiają zmianę designu, ale jest to tylko połowiczna korzyść. Korzysta z tego najbardziej programista, ponieważ nie przebija się w kodzie poprzez stosy niepotrzebnych lini html, przekazuje co trzeba do szablonu i ma święty spokój. Szablony ułatwiają również ponowne użycie kodu - ten szablon możemy użyć w różnych sytuacjach zmieniając tyko dane.. w takim układzie przy zmianie jednego szablonu zmienia się wygląd aplikacji w kilku(nastu) innych miejscach.
mike
A czemu Wy o tym grafiky cały czas.
Grafik nigdy na oczy nie powinien widzić kodu strony. Po co mu to?

Podział prac jest taki:
1. Programista;
2. Developer XHTML/CSS;
3. Grafik;

Nie nie uważam że Develper to ktoś od kogo nie można wymagać znajomości prostych struktur takich jak pętla, warunek, czy w końcu zmienna. Powinien to znać.

A mówienie że jeśli to zna to już prawie zna php to też duuuże przegięcie.
NuLL
Cytat
Jednym z glownych argumentow za stosowaniem szablonow, jakie slyszalem, jest to, ze dzieki nim kod strony jest przejrzysty i zrozumialy dla osob nie znajacych php, a znajacych tylko HTML-a.
Ale co to za prostota, jesli taki koles webmaster i tak musi wiedziec co to sa zmienne, petle, warunki, juz nie mowiac o bardziej skomplikowanych rzeczach z dokumentacji Smarty.
Jesli jest w stanie pojac, jak to wyglada w np. Smarty, to pojmie tez, jak to wyglada w php.
A za to programista php musi sie uczyc skladni nowych struktur szablonu, ktore realizuja te same operacje, jakie mozna by zrealizowac za pomoca ich php-owych odpowiednikow.

W moim osobistym odczuciu skladnia SMARTY jest bardzo prosta i nie ma dla nikogo w tym nic trudnego. Jesli wg Ciebie Smarty jest skomplikowane to ja juz nie wiem. Pozatym w dobrym teamie programista sie skladni smarty nie uczy jak to mike_mech napisal.
sztosz
Popatrzcie jak to jest zrobione w patTemplate. Tam Szablony co prawda czasem trzeba na "podszablony" z których się składa całość, ale dzięki temu jak się troszkę pomysli to można zupelnie warstwę logiczną od szablonów oddzielić. Wtedy w szablonach nie ma wogóle zadnych zmiennych, pętli itp. Całość można z poziomy logiki aplikacji zrobić, przykład:

1. <!-- item to be repeated -->
  2. <patTemplate:tmpl name="sequence">
  3. It is now {TIME} o'clock.
  4. <br>
  5. </patTemplate:tmpl>

1. <?php
  2. for ($x=1; $x<=12; $x++)
  3. {
  4.  // assign values to template variables
  5.  $template->AddVar("sequence", "TIME", $x);
  6.  $template->parseTemplate("sequence", "a");
  7. }
  8. ?>

Być może w smarty też tak można, ja nie wiem, bo nie znam za dobze smarty :|
splatch
może pójdziemy o krok dalej - http://phptal.sf.net ?
tort
Cytat(splatch @ 2006-02-16 15:19:04)
Szablony ułatwiają również ponowne użycie kodu - ten szablon możemy użyć w różnych sytuacjach zmieniając tyko dane.. w takim układzie przy zmianie jednego szablonu zmienia się wygląd aplikacji w kilku(nastu) innych miejscach.

I druga rzecz co najmniej równie ważna: te same dane przekazywane przez warstwę logiki do szablonu można wizualizowac na wiele sposobów w zależności od potrzeb.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.