Witam!
Na forum nie znalazlem interesujacej dyskusji na ten temat, a interesuje mnie kwestia wykorzystania szablonow w aplikacji. Duzo sie slyszy na temat systemow takich jak Smarty (i glownie Smarty). O tym, jakie to dobre.
Ale sa tez zupelnie przeciwne opinie, chociazby w tym artykule z php.pl:
Szablony i systemy szablonów
I trudno takim glosom nie przyznac racji, bo rzeczywiscie Smarty daleko do prostoty, a jesli szablon ma posiadac skomplikowana logike, to czemu tego nie zrobic efektywniej w php?
Osobiscie jestem do rozbudowanych szablonow nastawiony dosc sceptycznie.
Bardziej do mnie przemawia idea prostego mechanizmu, cos jak bTemplate, chociaz i tak sklaniam sie raczej w strone wydzielania warstwy prezentacji do plikow php i uzywania w nich uproszczonych struktur w stylu <?=$zmienna;?>.
Zreszta sam autor bTemplate tez doszedl do podobnych wnioskow:
http://www.massassi.com/php/articles/template_engines/
Ciekawy jestem, ile osob tak naprawde korzysta ze Smarty i podobnych w swoich projektach i na ile im to ulatwia zycie.
Zastanawiam sie tez, czy lepiej zrobic maksymalnie czytelny szablon, a jak najwiecej logiki przeniesc do klasy akcji, ktora go uzywa, czy tez odwrotnie, cala logike prezentacji umiescic w szablonie kosztem jego czytelnosci.
Mam nadzieje, ze szanowni Forumowicze podziela sie swoimi przemysleniami w tej kwestii, i badz co badz pewnie bogatszymi od moich doswiadczeniami.