Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: www.vertis.com.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Bastion
Wiem że mialem nie pokazwać zanim nie skończę, ale ponieważ jest to moja pierwsza strona w oparciu o XHTML postanowiłem wrzucać w tym wątku kolejne snapshooty - i na bierząco zbierać Wasze uwagi - aby od razu działać smile.gif

edited. zmieniono link

Przykład krótkiego opisu klasu : http://www.vertis.com.pl/w007/index.php?ac...&name=chameleon
witus
Strona niezła smile.gif

Czytelnie, estetycznie ogólnie solidna robota cool.gif
Speedy
Coś mi ten times new roman i niebieski standardowy link nie pasują do stylu strony i przyciski po najechaniu na nie w IE nie podświetlają się.
Ogólnie ładnie.
Bastion
@speedy : lewa kolumna wlasnie w trakcie tunningu smile.gif wiec obecnie jest chałupniczo smile.gif
mike
1. Ładny ale jednocześnie pusty i nic nie wnoszący top;
2. Czcionka nie pasuje i do klimatu i do loga. Zamień na bezszeryfową i zwiększ rozmiar;
3. Styl linków jest standardowy;
4. Niewyraźne napisy w menu;
5. Kiepsko napisane manu. To powinna być lista z tłem a napisy jako teksty. A nie oddzielne DIVy

1. Pomimo tego jest nawet przyjemna dla oka;

4/10
Bastion
ad1. tu na szczescie takie mialem zalozenie smile.gif
ad2. ale ze mnie osiolek, w ogole nie ustawilem w css typu czcionki thx
ad3. ok smile.gif bede pamietal
ad4. bedzie poprawione
ad5. juz googluje smile.gif jak takie cos zjesc

thx
vieri_pl
Stronka sie nie validuje poprawnie masz jeden błąd tongue.gif

Stronka ładna, przejrzysta no ale tak jak wspomnieli poprzednicy... fatalnie dobrana czcionka... daj Verdane pasuje do wszystiego, wielkosc 11 px, bo masz tam i tak wszystko male wiec... będzie dobrze biggrin.gif

No ale niestety... linki w menu nie podświetlają sie w IE, trzeba to poprawić tongue.gif Nie patrzałem w operze ale myślę, żejak w FF wygląda ok, to w Operze również będzie dobrze smile.gif Ale pamietaj sprawdzaj stronke pod kazda przegladarką smile.gif

Pozdrawiam !

PS: Jak cos jeszcze zauwaze to napisze smile.gif

Aha ! Skryptów java sie tak nie umieszcza:
Kod
<script type="text/javascript">  
    <!--
      var imgs = new Array(3);
      imgs[0] = "images/button_11.png";
      imgs[1] = "images/button_21.png";
      imgs[2] = "images/button_31.png";
      imgs[3] = "images/button_41.png";
      function preload()
      {
        var tmp = null;
    for (var j = 0; j < imgs.length; j++)
    {
   tmp = imgs[j];
   imgs[j] = new Image();
   imgs[j].src = tmp;
    }
      }
      void(preload());
    //-->
</script>

Zrób tak:
Kod
<script type="text/javascript">  
    <![CDATA[
      var imgs = new Array(3);
      imgs[0] = "images/button_11.png";
      imgs[1] = "images/button_21.png";
      imgs[2] = "images/button_31.png";
      imgs[3] = "images/button_41.png";
      function preload()
      {
        var tmp = null;
    for (var j = 0; j < imgs.length; j++)
    {
   tmp = imgs[j];
   imgs[j] = new Image();
   imgs[j].src = tmp;
    }
      }
      void(preload());
    ]]>
</script>

I jeszcze jedno zajrzyj koniecznie:

Tu...
...tu...
...i tu smile.gif

Polecam biggrin.gif
revyag
Uwagi:
- podziel jakoś stronę - oddziel lewą częśc od głównej (może jakiś border ?),
- wymiana czcionki (ta w menu górnym też nie jest zbyt czytelna)
Reszta ok.

[OT]
Cytat
Aha ! Skryptów java sie tak nie umieszcza:
....
A niby dlaczego ? Ja tak umieszczam, wszystko ładnie śmiga, strony się walidują.
[/OT]
sztosz
@revyag: nie chodzi o to czy się Validują czy nie winksmiley.jpg Chodzi o zgodność z xml'em, jak będziesz to chciał sparsować jakimś parserem xml'a, to jeżeli będzie to zapisane tak jak napisał vieri_pl, to masz pewność że to co jest pomiędzy <![CDATA[ a ]]> nie będzie parsowane, ale pozostawione w dokładnie takiej postaci w jakiej istnieje w danym dokumeńcie.

Doskonali nie bedziemy, ale możemy ku temu dążyć smile.gif
Bastion
Cytat
No ale niestety... linki w menu nie podświetlają sie w IE, trzeba to poprawić tongue.gif Nie patrzałem w operze ale myślę, żejak w FF wygląda ok, to w Operze również będzie dobrze smile.gif Ale pamietaj sprawdzaj stronke pod kazda przegladarką

Vieri, ale ja sprawdzalem pod IE i podswietlaly sie sad.gif hmm
mike
Cytat(Bastion @ 2006-02-16 18:12:59)
Vieri, ale ja sprawdzalem pod IE i podswietlaly sie sad.gif hmm

nie mozliwe.
BadzIEwIE obsługuje hover tylko dla elementu <a>
Potrzeba hack'a na niego.

W tym temacie podawałem http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38...ndpost&p=215520
Bastion
A sory , sprawdzalem na IE7beta smile.gif dzieki za linka
vieri_pl
hehe to jzu strony sie sprawdza pod ie7 ;] a ja jeszcze nawet go nie testowałem tongue.gif no ale w koncu to beta...
Bastion
ok, wasze uwagi zrealizowane :

wymienilem guziki, zmienilem czcionki, podzielilem strony, uporzadkowalem css, wymienilem obrazek, zwiekszylem kontrast.
Balas
Nie chcialo mi sie czytac to co mowili poprzednicy wiec uwagi moga sie powtarzac:
- wywal lewa kolumne i te obramowanie
- Top nie jest doskonaly

+ fajne menu
+ kolorystyka
+ pudelko do chameleona tongue.gif

Ogolne wrazenie sa pozytywne :]

6/10

PS. A Ci sie człowieku nudzi w domu ze ciagle cos do oceny dajesz questionmark.gif biggrin.gif
Bastion
@vieri
w ie7 podoba mi sie jedno, klikasz guzik i pokazuja sie miniaturki stron otwarte w tabach. chce takie pod FF

@One.Kiler
ad1) lewa kolumna - bedzie wypelniona - czyli jest na nia zastosowanie niebwaem
ad2) top jak top smile.gif lubie przyrode smile.gif

adPS2 smile.gif a no nudzi mi sie biggrin.gif khe khe dla dobra ogolu biggrin.gif
Balas
sorry ale chodzilo mi o prawa kolumne tongue.gif zle napisalem :] wywal to co w prawej do lewej ;]

a co do topu to jest on nadal pusty... i troche denerwuje to zielone pod :]

Jezeli to Twoja robota to postaraj sie tak przy EclipseX tongue.gif
Bastion
prawa kolumna jest "awaryjna" smile.gif jakby trza bylo cos wrzucic biggrin.gif

Spokojna glowa , Eclipse-X bedzie mial wlasnie podobna kolorystyke i design smile.gif taki szaro-mleczny jak ja to nazywam :] Jako ze przez wiele lat jak tylko robilem strony klientom, tak postanowilem pierwszy raz zrobic sobie uczac sie podstaw XHTMLa smile.gif w koncu EclipseX bedzie tez XHTMLu
Balas
Jeszcze jedno.. dorob stopke x]
witus
No, teraz strona jest wyczesana! Ładny styl i grafika winksmiley.jpg Dziwne, że przy tak prostej grafice można zrobić taką super stronę biggrin.gif
Bastion
grunt to uzasadnione Wasze uwagi biggrin.gif
revyag
Miło patrzeć na taki rozwój strony smile.gif Jeśli to rzeczywiście Twój pierwszy projekt w którym stosujesz zasady xhtml'a to jest bardzo dobrze smile.gif
vieri_pl
wszystko pięknie na prawdę świetna robota...
vieri_pl
Właśnie zauważyłem tongue.gif Ale gafa...
Bastion
@revyag : ano pierwszy, pisalem nawet do zajca na PM bo to chyba fachowiec w tym temacie , niestety nie chcial sie wypowiedziec sad.gif szkoda

@vieri_pl : a dziekuje smile.gif

a tu kolejny snapshoot : http://www.vertis.com.pl/w007/
Fuzja
Proste , ale jednocześnie bardzo ładne , urzekło mnie swoją prostotą .
Naprawdę bardzo dobra robota winksmiley.jpg
Zajec może nie patrzyłem na pma więc zaczekaj trochę , a może się wypowie guitar.gif
Turgon
Wszystko ładnie Bastion tylko to Logo nie odparcie kojarzy mi się z tapetą - Idylla...
Bastion
smile.gif no coz - uwielbiam wszystkie idyllo-podobne krajobrazy smile.gif
Turgon
Rozumiem, tylko mam jedno pytanie, dlaczego tak pusto ? Tylko Chameleon. Może jakie forum albo coś smile.gif ...
Bastion
Strona jest caly czas tworzona - no i na poczatku zawsze jest skromnie. Z biegiem czasu pojawia sie inne klasy, pojawia sie inne projekty, dokumentacje - a forum juz jest smile.gif bezposredniego linka brak.
SHiP
Stronka fajna, i graficznie i bebechy też w porządku.
jak dla mnie 8/10

Co do forum
http://forum.vertis.com.pl ? biggrin.gif Jest link w pliku czytaj_to.txt tongue.gif
Levabul
Cytat(Bastion @ 2006-02-16 22:40:55)
w ie7 podoba mi sie jedno, klikasz guzik i pokazuja sie miniaturki stron otwarte w tabach. chce takie pod FF

http://marcoos.wordpress.com/2005/12/19/podglad-kart/

O to chodzi ?

ps. a co do strony - przejżyście ale strasznie pusto ...
Bastion
@Ship : a no jest smile.gif ale puste jak puszka po piwie

@LavaBul : w IE7 jakos ladniej smile.gif

Co do strony - bedzie wiecej smile.gif
mariann
Jest ok.
son
Kod
[404] File Not Found : Plik nie istnieje
      Podany w zapytaniu URL /w007/index.php?action=class&name=chameleon nie został odnaleziony na tym serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.