Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekierowanie subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gamblers
Witam,
Zaczne od tego ze szukalem na forum i znalazlem... ale jestem laikiem w tym temacie, zadawalem to pytanie na kilku forach i nikt mi nie odpowiedzial:|

Wiec mam taki problem... mam serwis... i serwis ma zrobione subdomeny ktore kierują na pliki np. subdomena1.domena.pl na domena.pl/costamcostam.php... i mialem serwer z confixxem ktory mial mozliwosc kierowania subdomen na pliki wiec po prostu ustawialem sobie subdomene na plik i bylo dobrze. Teraz przenioslem się na serwer ktory nie ma mozliwosci kierowania na urle tylko na katalogi... i stworzylem cos takiego... zrobilem katalog na serwerze /subdomena1/ a w nim zrobilem plik index.php a w nim taka regulka...
<? header("Location: http://domena.pl/costamcostam.php") ?>
wczesniej jak ktos wchodzil z subdomeny to w adresie byl widoczny adres... subdomeny czyli subdomena1.domena.pl a teraz po wejsciu z linku subdomeny widac domena.pl/costamcostam.php

ale nie wiem czy to jest dobre wyjscie z sytuacji... czy to jest bezpieczne wyjscie...

jak to zrobic zeby bylo tak jak wczesniej? moglby mi ktos poradzic? bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc

na forum znalazlem tylko taki post... http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11015&hl=subdomena
sf
Mozesz to zrobic tak, ze kierujesz wszystko na glowny katalog. W nim (index.php) uruchamiasz costamcostam.php zalezne od subdomeny. Subdomene mozesz wyciagnac z $_SERVER, albo w .htaccess ustawic by np. podawal nazwe subdomeny w $_GET.
gamblers
sf... z tego co sie orientuje w chwili obecnej jest to przekierowanie 302... po zastosowaniu twojej metody nie bedzie tego?smile.gif
sf
Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.hyh\.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?(.+)\.hyh\.pl$ [NC]
RewriteRule ^/*$ index.php?sub=%2 [L]

try it
gamblers
Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^subdomena\.domena\.pl$ [NC]
RewriteRule ^/*$ index.php?cat=20[L]

Może źle się wyraziłem.. chodzi o to, że subdomena ma przekierowywać na pewną część serwisu głównego, np index.php?cat=20 na. Zmodyfikowałem trochę Twój kod tylko nie wiem.. czy to będzie działać. To znaczy czy takie regułki jak powyżej przekierują mi z zalozmy subdomena.domena.pl na subdomena.domena.pl/index.php?cat=20 questionmark.gif Zakładając ze subdomena jest ustawiona na ten sam katalog co domena takie regułki będą przekierowywać niejako na tą samą zawartość tylko w url'u zamiast domena.pl będzie subdomena.domena.pl. Dobrze rozumuje??

Aha domeny nie mają numerów więc odpada regułki z argumentami. Trzeba to niejako na sztywno zrobić, bo inaczej adresy byłyby takie jak subdomena.20.domena.pl.
sf
He? Moj kod robil cos takiego:

wchodze na moja.hyh.pl co powodowalo, ze uzytkownik zostawal na domnie moja.hyh.pl zadnego przekierownia nie bylo, dodatkowo jednak .htaccess doczepail parametr sub o wartosci rownej nazwie subdomeny, przez co w pliku index.php moge sobie sprawdzic z jakiej subdomeny wszedlem
gamblers
No dobrze to trochę inaczej.. bo może troche zakręciłem. Przyjmijmy domene hyh.pl jako glowną smile.gif. Pod tą domeną jest serwis z jakąś zawartością. Do tej zawartości dostęp jest uzyskiwany, np. index.php?cat=1, index.php?cat=2 itd. Subdomeny mają prowadzić do określonej zawartości serwisu, np. subdomena "blablabla" prowadzi do index.php?cat=1, domena "blahblah" wskazuje na index.php?cat=2. Niepotrzebne mi jest to z jakiej domeny użytkownik wszedl tylko to aby wpisując blablabla.hyh.pl wyświetlona została zawartość hyh.pl/index.php?cat=1. I teraz jeśli subdomena blablabla wskazuje na ten sam adres IP(katalog etc.) co domena hyh.pl to czy użycie kodu

Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^blablabla\.hyh\.pl$ [NC]
RewriteRule ^/*$ index.php?cat=1[L]

wykona właśnie coś takiego jak opisane powyżej pozostawiając url jako blablabla.hyh.pl?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.