Cytat(xarr)
Pisane to bylo jakies 10 mc temu i dzisiaj rowniez nie jestem przekonany, co do poprawnego rozbicia tego na tyle klas, ot chociazby Identification, ktora odpowiada tylko ze stwierdzenie, czy mamy do czynienia z botem, czy userem, ew. czy bardziej prawdopodobne jest, ze jest to bot/user. Nie jestem tez pewny, czy w ogole dobrym pomyslem jest tutaj dziedziczenie, a przynajmniej w takiej postaci. Co sadzicie?
Moim zdaniem rozbicie ma sens przy oddzieleniu elementow ze soba nie powiazanych, czyli jedna klasa zajmujaca sie useragentem i wyciaganych na jego postawie informacji, a druga operujaca na IP. Wtedy jakby dwie klasy moga dziala niezaleznie jedna od drugiej.
Cytat(xarr)
Uwazam, ze zbieranie tak bardzo szczegolowych informacji o parametrach wykrytej komorki (wyswietlacz) jest zbedne. Do niczego Ci sie to raczej nie przyda. Informacja, ze jest to komorka styka, a jak jeszcze dorzucisz jaki model (Nokia 6210) to juz "swiat i ludzie"
Wykrywanie bardziej szczegolywch parametorw ma snes mysle, moze z wyswietlaczem nie byl dobry przyklad, ale np sprawdzenie co potrafi obsluzyc zainstalowany j2me lub markup?
Kod
j2me:
cldc_10: true
cldc_20: false
midp_10: true
midp_20: false
markup:
wml_1_1: true
wml_1_2: false
wml_1_3: false
wmlscript_1_0: true
wmlscript_1_1: true
wmlscript_1_2: false
wmlscript_1_3: false
Cytat(xarr)
Ot jakies pluginy, enabled js, itd. Za to wprawdzie glownie odpowiadac bedzie javascript (bo get_browser pokazuje tylko mozliwosci browsera), ale moze bedziesz mial checi i uda Ci sie cos fajnego znalezc/napisac. Przyznam sie, ze ja kiedys poleglem na tym.
Scout rozpoznaje jedynie modyfikacje IE jak Maxhton

Co do sprawdzania JS/Flasha etc to bardzo dobry pomysl uzbroic w to kolejny relase.
Cytat(sztos)
Chyba nie zgadza sie lokalizacja. Jestem neozdrajcą z Wałbrzycha, więc moja centrala to chyba Wrocław, ale moge się mylić.
Niestety Scout operuje na wpisach bazy danych OpenGEO - jesl Twoj IP jest tam tak wpisany to tak niestety jest wyswietlnay - to akurat nie jest blad dzialania skryptu.
Cytat(sztos)
Ale czemu Vista? Mam win2003, nLitniętego ale nadal 2003. I czemu IE 7? Korzystam z Firefoxa z mnóstwem swietnych pluginów, chociaż owszem mam zainstalowane IE 7 2nd Preview. czy to może dlatego że win2003 + IE 7 w chwili obecnej jest teoretycznie niemożliwe i trzeba sie w podmianę plików bawić, o refleksie nie wspominajac?
No i ten poznań winksmiley.jpg
Odp. prosta

poniewaz w trybie wymuszonym - podaje sie jaki useragent ma byc spraswoany, w przykladzie wymusilem 'Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0b; Windows NT 6.0)" - co jest przetlumaczone poprawnie