Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak to zamienic?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
goku02
mam taki problem - pisze skrypt forum i majac bbc do obslugi fontow pojawia sie problem. przykladowo mam [font size=3] lub [font color=#111111] - wiadoma sprawa. idealnie byloby, zeby zamienic tylko [] na <>. tyle, ze tutaj pojawia sie problem. nie potrafie - probowalem rozymi funkcajmi i nic. zeby taka sladnia byla stala to co innego (str_replace..), a wiadomo, ze wartosc size i color sa zmienne. ma ktos pomysl jak wogole sie za tio zabrac?
kossa
moze tak...

[php:1:b416a3681c]<?php
$string = "[font color=#111111]";

$poprawka1 = ereg_replace("[", "<", $string);
$poprawka2 = ereg_replace("]", ">", $poprawka1);

echo $poprawka2;
?>[/php:1:b416a3681c]

funkcja ereg_replace() zwraca uwage na wielkosc liter, jak uzyjesz eregi_replace() to wielkosc liter nie ma znaczenia, jednak w tym przypadku nie jest to potrzebne.

pewnie mozna tez prosciej ale to tak na szybko... smile.gif
scanner
Stosowanie erega do tak prostej zamiany mija się z celem. To samo w tym przypadku może wykonać [manual:7133873ab2]str_replace()[/manual:7133873ab2]
kurtz
Hej
Cytat
mam taki problem - pisze skrypt forum i majac bbc do obslugi fontow pojawia sie problem. przykladowo mam [font size=3] lub [font color=#111111] - wiadoma sprawa. idealnie byloby, zeby zamienic tylko [] na <>.
Wbrew pozorm wcale nie idealnie. Pomysl co np stalo by sie z [img src="http://serwis/ale_z_admina_lama.gif"] albo nawet
Cytat
="goku02"]tyle, ze tutaj pojawia sie problem. nie potrafie - probowalem rozymi funkcajmi i nic. zeby taka sladnia byla stala to co innego (str_replace..), a wiadomo, ze wartosc size i color sa zmienne. ma ktos pomysl jak wogole sie za tio zabrac?
najlepiej bylo by gdybys na pcozatku posluzyl sie str_replace zeby podmienic na <b> a na </b> - tyle pewnie potrafisz ;) i na poczatek jak znam zycie wystarczy. Jesli bedziesz potrzebowal rzeczywisice przyjmowac rozne parametry do roznych tagow sugeruje zapoznac sie z wyrazeniami regularnymi - jesli masz czas taka wiedza na pewno nie zaszkodzi a potem bedzie procentowac.

Pozdrawiam
goku02
zawsze mozna podmieniac wartosc '[font' na '<font' .. a co do zwyklego bbc [b,i,u] to z tym akurat sobie poradzilem bez problemu, bo co to za sztuka uzyc do tak prostej rzeczy str_replace.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.