patrycjusz
23.07.2003, 16:09:03
Witam.
Oficjalnie to podobno banał stworzyć dobry system do logowania i czytając to forum dochodzę do wniosku że tak rzeczywiście jest ale rzyczywistość mnie przerosła....
kolejny tydzień tworzę coś dużego i już jestem bliżej końca niż kiedykolwiek wcześniej, potrzebuję tylko dobry system do logowania (php i mysql oparty o sesje) i niestety niebardzo mogę go znaleźć a czasu na pisanie swojego już niestety niemam. Wiem że na forum tym temat poruszano już wieledziesiąt razy (jeżeli kogoś zdenrwowałem tym że "znowu zaczynam" to sorki) ale wszędzie tylko jakieś skrawki i niebardzo mogę się domyślić co miał na myśli autor.
Więc jeżeli ktoś jest w stanie na poważnie mi pomóc to będe wdzięczny a moderatorom z góry dzięki za cierpliwość.
Pozdro for All
scanner
23.07.2003, 16:11:39
Cierpliwość mode: ON
Czego nie rozumiesz w tych logowaniach opracowanych wyjaśnowych tutaj? POkaż czego nie rozumiesz, pomożemy (RTFM to też pomoc, jełśi pokazane jest co czytać)
patrycjusz
23.07.2003, 16:25:28
wiesz mniej więcej kumam all ale wszystko jest strasznie porozbijane w całym archiwum a ja jeszcze jestem laikiem dosyć duzym i trudno by mi to było posklejać a do jutra muszę oddać coś do użytku i niby jest ok ale muszę zrobić system logujący tak aby wyglądał mniejwięcej tak
- pobiera z bazy $login i $hasło
-sprawdza czy jest ok w porównaniu z tym co wpisano
-jesli tak jest ok i rejestruje sesje pozwalając krążyć użytkownikowi po części wewnetrznej i zapamiętują jego dane....
-jeżeli nie to nie wpuszcza
Więc jeżeli możecie podsunąć jakieś adresy or something....
P.S. co to RTFM?
Teodor
23.07.2003, 16:45:14
http://www.phpfreaks.com/tutorials/40/0.php <-- tutaj jest 10 stronicowy tutorial jak zrobic system z uzytkownikami, logowaniem, odzyskiwaniem hasla, potwierdzaniem rejestracji.
Jest tam nie tylko napisany kod ale po kolei opisane co ktora czesc kodu robi.
A tak BTW to mozna by bylo stworzyc dzial na forum pod tytulem "tutoriale" i wrzucic tam pare podstawowych skryptow (guestbook, system uzytkownikow, licznik itp)
Pozdrawiam
patrycjusz
23.07.2003, 16:48:13
czy ktokolwiek jest w stanie mi pomóc?
szczerze to podejrzewam że napewno tylko chyba nikomu się albo niechce lub może mają już dosyć pomagania takim laikom jak ja choć sami chyba zapomnieli że też kiedyś niewiedzieli wielu rzeczy od samego początku...
Ja ostatnio się przekonałem jak może dobić człowiek który rodzi się z talentem a ty pracujesz na niego ciężko już pare lat
(jestem perkusistą w paru miejscach - i ściągnałem sobie solo 12 letniego murzynka który poptostu wbił mnie w ziemie)
Wracająć do tematu wielkie dzięki za wszelką pomoc a moderatora proszę o usunięcie tego tematu jeżeli nie pojawi się do dwóch dni jakaś sensowna wypowiedź.
Pozdro PAT
patrycjusz
23.07.2003, 16:49:25
oczywiście już ktoś mi odpowiedział a ja sie spoźniłem...
jeszcze raz dzieki
scanner
23.07.2003, 16:50:38
Cytat
A tak BTW to mozna by bylo stworzyc dzial na forum pod tytulem "tutoriale" i wrzucic tam pare podstawowych skryptow (guestbook, system uzytkownikow, licznik itp)
Nie i koniec tematu.
Na takie materiały będzie miejsce na php.PL, nie na forum.
konrad_vme
23.07.2003, 16:57:39
Cytat
P.S. co to RTFM?
Więc RTMF oznacza
Read
The
Fucking
Manual
http://www.php.net/manual/pl/
scanner
23.07.2003, 17:00:32
Friendly, konrad.. Friendly..., hehe
patrycjusz
23.07.2003, 17:09:29
widzicie tak to jest jak się w porę człowiek nie nauczył chociarz troszeczkę podstaw php i mysql i dzisiaj ma z tym problem,
ale dzieki za pomoc może za rok stworzę coś wypasik i wtedy możecie być prawie pewni że pierwsze miejsce gdzie to udostępnie free będzie php.pl ale na dzisiejszą chwilę nadal szukam gotowca ....(ten co podaliście jest zaje(...)bisty ale potrzebuję go zassać w całosci nio i mógłby być troszeczkę prostszy,
no cóż jak nieznajdę to będe go pocił....
dzięki za cierpliwość moderatorom którzy czasami ratują dupe takim jak ja.
scanner
23.07.2003, 17:13:56
Cytat
dzięki za cierpliwość moderatorom którzy czasami ratują dupe takim jak ja.
[php:1:1d0e4a4d1f]<?php
str_replace('czasami', 'zawsze', $strQuotedText);
?>[/php:1:1d0e4a4d1f]
Czasem u
Ygeg'a czegoś nie ma?
Zawsze też masz
Hot Scripts
LeWaR
24.07.2003, 08:22:02
A co tam, masz działający kawałek sprawdzający logowanie:
[php:1:5b7e5df8ff]<?php
if ($uzytkownik=="logout")
{
$log_ok="nie";
session_unregister('log_ok');
# session_destroy();
}
else
{
if (($uzytkownik) && ($passw) && (($log_ok) !="ok")) # czy podano login i pass oraz czy nie jest zalogowany,
{ # jesli tak, to wartosci w formularzu sa wpisane
$wynik = sql("SELECT id, sk_nazwa, login, pass, ile_razy FROM $tabelka ;");
$kto=0;
while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik))
{
$id = $rekord[0];
$firma = $rekord[1];
$login = $rekord[2];
$haslo = $rekord[3];
$ile = $rekord[4];
if (($login == $uzytkownik) &&($haslo==$passw))
{
$kto=$id;
$gosc=$firma;
$log=$login;
$has=$haslo;
$ile_z=$ile+1;
}
}
#koniec testu
if ($kto!=0)
{
$query = "UPDATE $tabelka SET ile_razy='$ile_z', data_ost=NOW() WHERE id='$kto'";
$wynik = mysql_query($query) or die ("BLĄD przy uaktualnianiu danych usera");
$sesja=session_id();
$log_ok="ok";
session_register('kto');
session_register('log_ok');
session_register('gosc');
}
}
}
?>[/php:1:5b7e5df8ff]
Nie jest to na błysk, będę ten kawałek niedługo szlifował, ale działa to co jest potrzebne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.