Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] Projekt "Hermes"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
scanner
Postanowiłem pobawić się moim "jądrem THOTa" pokazanym na DEV i chciałbym Wam pokazac, co po 6 godzinach skrypcenia mi wyszło.

Hermes by scanner

Powyższe ustrojsto należy rozpakowac do okreśłonego katalogu na serwerze i wyedytować plik "configuration.inc.php".
Na chwile obecną zaimplementowałem:
- odczyt pliku konfiguracyjnego (tylko dostęp do bazy danych)
- błąd nieistniejacego modulu
- połączenie z baza danych
- logowanie próby wywołania modułu spoza jądra
- logowanie błędów.
- pierwszy poziom błędu "Critical"

Domyślnie skrypt wywali na ekran elementy, które zostały wykonane z kolejki.
W pliku index.php jest definiowana stała "constDebugMode", która ustawiona na FALSE wyłączy listowanie kolejki.

Co sądzici eo tym kodzie? Czy uważacie za łatwo rozszerzalny? Czy jest wydajny?
Proszę, nie piszcie, zebym skrypcił obiektowo - musze się dopiero tego naumieć smile.gif)

____
Update: zapomniałem napisać, że częściowo powstanie tego czegoś zawdzięczam Dobremu Duszkowi Forum. On to bowiem postanowił oprzeć się w swojej pracy na tym moim wynalazku i zmotywował mnie tym samym do rozbudowy tego.
Seth
W takim razie my juz zabieramy zabawki i idzemy do domu.
scanner
Nie zostawiajcie mnie...

... niech mnie ktoś przytuli....
Seth
Nie lubimy takich co maja lepsze lopatki od nas...
Jabol
ale zauwaz, ze trzeba lopatki wlozyc do wiaderka a tego scanner nie za bardzo
scanner
Swoją drogą.. mam cichą nadzieję, że te moje zabawy (bo inaczej tego nie nazwę) zmotywuja Was do tego, żeby ruszyć w końcu praktyczną stronę THOT'a. Myślę, że nadszedł już czas, abyście zaczęli się przerzucać kawałkami kodu i wybioerać w locie te najlepsze.

Cytat
ale zauwaz, ze trzeba lopatki wlozyc do wiaderka a tego scanner nie za bardzo
No bo ja babki z piasku to rączkami usypuję. Wiaderka nie dali jeszcze...
Seth
Wlasnie pracuje nad kolejka FIFO dla projektu. Niedlugo pdrzuce kod.

P.S.
Siedza dzieci w piaskownicy w bogatej dzielnicy. Kopia sobie dolki komorkami (telefonami kom.). Nagle jednemu dziecku zlamala sie komorka.
- Ha ha ha.. teraz bedziesz kopal dolki lopatka... jak wsiok.
Jabol
Cytat
Myślę, że nadszedł już czas, abyście zaczęli się przerzucać kawałkami kodu i wybioerać w locie te najlepsze.
to podejscie mi sie nie podoba. najpierw trzeba zrobic dobry projekt, taki projekt, ze do pisania kodu wystarczy potem patrzec na projekt i nawet nie myslec sporo. Na tym polega robienie projektow. Jak bedziemy tak robic jak chcesz to zrobi sie balagan i nikt nie bedzie wiedzial o co chodzi i pisanie bedzie polegalo na naprawianiu bledow, a pzry dobrym projekcie nie powinno ich wogole byc. Ale w koncu to nie ja jestem i programista i kto inny powinien tu widziec co to jest dobry projekt
Seth
Jabol: takie podejscie bylo by najlepsze. Napisac sama strukture i potem pod to podczepisac kod. Ale zobacz, ze malo kto sie tym wogole interesuje. Dlatego mysle, ze niestety ale jadro bedzie trzeba pisac kawalek po kawalku z pozniejszymi zmianami. Gdyz jak dotad poza malymi wyjatkami winksmiley.jpg nikt sie nie kwapi do tego aby cos napisac.
Jabol
Cytat
Ale zobacz, ze malo kto sie tym wogole interesuje.
i dobrze. projekt to zadanie dla malej grupy (5-10 osob). Duzo osob przyda sie potem, jak juz trzeba bedzie pisac.
scanner
Cytat
Postanowiłem pobawić się moim "jądrem THOTa" pokazanym na DEV i chciałbym Wam pokazac, co po 6 godzinach skrypcenia mi wyszło.
(...)
Co sądzicie o tym kodzie? Czy uważacie za łatwo rozszerzalny? Czy jest wydajny?
Sir Blade
Cytat
Hey DJ! Spin that shit !
smile.gif

Bardzo fajnie dzialaja logi smile.gif i nawet tworzy plik po skasowaniu smile.gif Dziala stabilnie. Troche glupot powpisywalem do configa i dziala bez problemu

Dobra robota smile.gif
Dobry Duszek Forum
Tyaaa...

Ja pamiętam że 2 razy jądro przerabiałem a potem on wydał nowe i znowu przeróbki...

Ale to co on tworzy jest genialne !
scanner
Aby nie byc posądzonym o robienie wewnętrznej konkutencji THOT'owi zmieniłem nazwę mojego projektu, hihi
Jednak jako, że mój system powstaje w oparciu o założenia THOT'a (a zasadniczo ma służyć tylko mnie - chyba że komuś się przyda) nadałem mu nazwę niewiele odbiegającą od jego starszego brata.
Niezorientowanym wyjaśniam, iż Hermes, (gr. Hermes Trismegistos - 'Trzykroć wielki Hermes') to starogrecki odpowiednik staroegipskiego Thota.

Wprowadziłem kilka poprawek do projektu i zaktualizowałem plik zip. Linki w pierwszym wątku.
Aktualnie myślę nad analizą tablic superglobalnych i parametryzacją wywoływania obiektów. Głownym zagadnieniem jest:

Jeśli np. użytkownik czyta trzecią stronę newsów i w tym czasie zagłosuje w sondzie to...
a) sonda po zapisaniu głosu wraca do trzeciej strony newsów
cool.gif pokazuje sie okno "redirect" - jak na forum z możliwości powrotu do poprzedniego widoku lub strony głównej

Jak myślicie - które rozwiązanie jest lepsze? Może macie inne propozycje?
scanner
Pozwoliłem sobie przenieść: OCENY => php.
Może moje rozważania komus się przydadzą praktycznie.
voyteck
OK, fajnie - jak widzę, kod jakis powstaje...
Jednak:
1. Nie jest obiektowy (jak to sam scanner przyznał)
2. Nie jest w PHP5 (bo nie jest obiektowy)
3. Nie ma dokumentacji
4. Nie jest napisany zgodnie z PHPUnit (bo nie jest obiektowy)

W związku z tym sądzę, ze kod jest jak najbradziej cool, ale raczej jakoi wprawka programistyczna, aniżeli coś realnego.

Według mnie prace powinny jednak polegać na:
1. zrobieniu user-stories
2. zrobieniu testow na podst. user stories
3. dopiero pisac kod

Aby jednak nie zmarnowac tego, co napisal scanner proponuje, aby scanner (z pomoca kogos ze swojego teamu, jak i rowniez chetnie udostpenie "moich" ludzi) napisal user stories, jakimi sie kierowal piszac swoj kod... Pozniej napiszemy testy, i moze cos z tego kodu da sie zrobic smile.gif

Co do konkurencji wewnatrzprojektowej - szczerze mowiac jestem przeciwny czemus takiemu.... Jak juz mowilem na spotkaniu - bardzo waznym aspektem kazdego prowadzonego projektu jest wspolne dazenie do wspolnego celu - a tutaj widze niebezpieczne, destruktywne zachowania polegajace na: "ja, pomimo ze jestem w docteamie pokaze wam wszystkim, ze napisze cos lepiej".
Omega
Cytat
2. Nie jest w PHP5 (bo nie jest obiektowy)

no i co... w PHP5 nie może być strukturalny... biggrin.gif

Cytat
"ja, pomimo ze jestem w docteamie pokaze wam wszystkim, ze napisze cos lepiej"

Myslę że Scanner nie chciał sie pokazac tylko ruszyć trochę prace do przodu... smile.gif
scanner
Zaczęło się od próbu napisania skryptu realizującego diagram opracowany na I-SD - później wykształciła sie z tego idea napisania czegoś (engine'u mojego - martwego aktualnie) site'u.
Wczoraj porozmawiałem sobie z Voytec`kiem via fone. Pomyślałem trochę i prawdopodobnie zgłoszę swój access do teamu DEV::CST.
W związku z tym zamykam ten projekt i idę sie uczyć PHP5.
Wątek ten jutro zostanie zamknięty i za kilka dni zostanie usunięty z forum.
Jeśli ktoś chciałby wykorzystać to co stworzyłem - proszę bardzo. Pliki zawsze będą dostępne u mnie na PW, ale nie spodziewajcie się jakiegos supportu.
Swoją drogą.. Ciekawe kiedy uda mi się przepisać ten mój kod na pełną obiektówkę smile.gif
scanner
Odświerzę temat.
Nieniejszym chciałbym powiedzieć, że dzięki temu, iż Omega przepisał mój kod na obiektówkę, zaczynam coś z tego kumać. Szczególnie, gdzy spojrzę na obie wersje równocześnie.
Zaczyna mi się to podobać. Obiektówka znaczy się. smile.gif

Omega: Respect4U
Omega
Dzięki Scanner, ale jak powiedziałem to jest "BETA" laugh.gif Jeszcze nad tym popracujemy...

Scanner: Respect4U biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.