co myslicie o ladowaniu roznych styli w zaleznosci o pory dnia
i czym powinny sie takie style roznic ?
mi sie wydaje ze w dzine latwiej sie czyta ciemniejsze z jasniejszego tla w nocy odwrotnie ? mam racje
i jak ew. rozwiazac ladowanie styli ? znaczy w jakim jezyku rozpoznawac pore dnia JS czy php ?
Suchy
5.04.2006, 20:32:22
ghmmm chyba lepiej w JS, bo to pobiera godzine po stronie przeglądarki czyli u klienta chyba a php po stronie serwera więc jesl iamsz serwer w polsce i ktoś z innej strefy czsowej tu wejdzie t oon moze miećsrodek dnia aty mu dasz styl nocny:) wiec ja bym tu uzyl JS
swoją drogą dość ciekawy pomysł do tego dołóż style na każdy dzień tygodnia, miasiąc itd:D cały kalendarz:)
mike
5.04.2006, 22:00:04
Cytat(right6 @ 2006-04-05 20:29:09)
W dwóch słowach: poroniona idea
Mało chyba wiesz o urzyteczności i dostepności stron internetowych. Ciekawe jakby Ci szło posługiwanie sią forum, kiedy w godzinach parzystych i nieparzystych interfejs i wygląd forum zmieniałby się?
right6
5.04.2006, 22:02:23
tutaj chodzi o minimalne przyciemnienie rozjasnienie o ton. jesli nie mialo by sie dwuch kolosiebie to nierozroznialne
z tego co mi wiadomo cos podobnego bylo/jest na php.pl
nospor
6.04.2006, 08:30:49
Cytat
z tego co mi wiadomo cos podobnego bylo/jest na php.pl
Moze jak sie zbliza noc, to tobie sie robi ciemniej przed oczami i stąd ten efekt?
Cytat
mi sie wydaje ze w dzine latwiej sie czyta ciemniejsze z jasniejszego tla w nocy odwrotnie ? mam racje
Przenoszę na Hydepark, bo to mi wygląda na luźniejszą dyskusję
right6
6.04.2006, 18:35:31
kiedys patrzylem w zrodla php.pl i CSS nazywal sie style_day.css i stad ten pomysl
Pomysl ciekawy i dosyc czest stosowany, aczkolwiek tylko na jakis stronach o tematyce luźnej.
W czym to zrobisz to raczej obojetne ;-) inne panstwa sie naucza ze w Polsce juz jest noc a generalnie pewnie bedzie przeznaczona dla Polakow ta stronka.
pEbE
6.04.2006, 18:59:20
Bardzo fajny pomysł z tym ze ja wymyslilem że jesli ten sajt bedzie dla polakow mozna pobierac godziny wschodu i zachodu słonca Ale tak to wedlug mnie fajna idea z tym ze nad tymi "innymi krajami" musialbys pomyslec
Vomit
6.04.2006, 19:58:25
Chyba, zeby zastosowac tutaj cos w stylu Scouta (napisanego przez Bastiona). Wykrywasz jakie panstwo, jaka strefa czasowa(wlasnie, dobry bajerek dla Scouta ) nastepnie sprawdzasz dla danego regionu czy swieci słonce ( to tez moglby chyba odrazu Scout zawierac)i dopiero layout
hwao
6.04.2006, 21:40:53
O nie nie nie.. panowie ;-) poco wymyslac kolo na nowo tylko skad jest po ip (wyzej wspomiana klasa) + PHP5
Dokładnie to samo chciałem podać po przeczytaniu tytułu tematu
Wydaje mi się że to super właściwość i do pewnej grupy stron pasuje idealnie. Trudno jednak sobie wyobrazić np. php.pl z takim bajerem
right6
7.04.2006, 08:14:04
ale to tylko ta funkcja jest dostepn w PHP5 (
Cytat
Wydaje mi się że to super właściwość i do pewnej grupy stron pasuje idealnie. Trudno jednak sobie wyobrazić np. php.pl z takim bajerem tongue.gif
a dlaczego nie na php.pl nikt nie mowi o dwuch caliem roznych stylach, lecz tyko o lekkich zmianach
tes
7.04.2006, 09:17:49
Mi to po prostu nie pasuje Możesz mieć inne zdanie.
sztosz
7.04.2006, 12:02:40
Ja jestem przeciwny. Korzystam prawei wyłącznie z forum, ale bym się zdenerwował gdyby mi coś takiego zaserwowano. Autor skina do forum odwalił kawał swietnej roboty, wszystko jest czytelne i miłe w odbiorze. Przyzwyczaiłem się.
Boje sie, że jak by dodano jakieś takie zmiany w zalezności od pory dnia to jedyna zmiana była by na gorsze.
I nie potrafię nijak znaleźć odpowiedzi na jedno zasadnicze pytanie: PO CO?
right6
9.04.2006, 18:45:18
a moze ktos z góry potwierdzic/zaprzeczyc jakoby na php.pl takie cos bylo
hwao
10.04.2006, 07:18:13
Cytat(right6 @ 2006-04-09 18:45:18)
a moze ktos z góry potwierdzic/zaprzeczyc jakoby na php.pl takie cos bylo
Nie było czegoś takiego na php.pl
DeyV
10.04.2006, 11:08:03
A ja uważam pomysł za calkiem ciekawy.
Nie od dziś znany jest mechanizm wbudowany w większość LCD, który pozwala na dostosowanie jasności i kontratów ekranu w zależności od oświetlenia i zmęczenia wzroku.
Nie wiem, jak Wy, ale ja zniego korzystam na codzień.
Może więc wbudowanie czegoś takiego w schemat stron i for, szczególnie tych z dużą ilością tekstów okazałoby się wcale nie take głupie? Wiadomo np. że wieczorem, przy sztucznym świetle oczy dużo gorzej reagują na biały kolor, drażnią też za duże kontrasty. I choć w przypadku naszego forum nie ma raczej takich problemów (ja również uważam aktualny skin za jedne z najlepszych skinów for dostępnych w sieci) to jednak w wielu przypadkach takie rozwiazanie naprawdę mogłoby mieć sens...
Bastion
10.04.2006, 13:36:30
Taki nie całkiem Offtopic ...
Własnie wrzuciłem na serwer nową wersje Scouta z numerem 1.4.0
Cytat
- dodanie siatek kalibracyjnych dla mapy Polski o rozmiarach : 240x222, 200x185, 180x166 - dodano wyswietlania obowiazujacej strefy czasowej w danym panstwie, oraz czy obowiazuje czas zimowy i letni ( zobacz przyklad example05.php ) - dodanie falg panstw