warna
15.04.2006, 20:25:01
Witam. Dopiero zaczynam z php i mysql. Piszę sobie system newsów z panelem admina dla mojego homepagu. Chciałbym się Was poradzić jak najlepiej rozwiązać problem logowania admina do panelu zarządzania. Narazie mam zrobione w ten sposób, że klikam na ukryty odnośnik na stronie głównej homepagu, który przenosi mnie do /admin/login.php tam mam formularz z logowaniem, który sprawdza czy podałem prawidłowy login i hasło, a jeśli tak to wyświetla komunikat, że zostałem pomyślnie zalogowany i przenosi dalej do /admin/index.php, gdzie mam wszystko do zarzadzania. Nie jest to szczyt marzeń, bo ktoś po prostu może wejść z ciekawości na /admin/index.php i po prostu coś mieszać bez konieczności logowania. Czyli teraz mój panel logujący jest do d**y i po prostu zbędny. Ktoś ma jakiś pomysł jak to zabezpieczyć albo ma jakiś gotowy skrypt?
TomASS
15.04.2006, 20:38:53
Temat wielokrotnie powtarzany, bezproblemu możesz znaleźć dużo na forum. Zobacz np. na
ten temacik.
Musisz (możesz) użyć SESJI lub/i COOKIES
Tutaj także masz dyskusję na temat logowania.
kwiateusz
15.04.2006, 20:40:31
ja na twoim miejscu pobawilbym sie w sesje .. login podawany w login.php zpaisal w sesji i potem w index.php sprawdzal czy on sie zgadza ... to taki najprostszy sposob ktory mi teraz przychodzi na mysl
edit. kurde spoznilem sie
warna
15.04.2006, 20:45:56
Wybaczcie... Chyba za krótko szukałem, sorry i dzięki