Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Zabezpieczenie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
dado
Nie mogłem niestety znaleźć odpowiedzi na trapiący mnie problem przez wyszukiwarkę więc pytam. Mam taki problem buduję małą aplikację sieciową dla firmy na ajaxie.
Schemat tak jak wszedzie:

Kod
PLIKI.HTML -> AJAX -> PLIK.php+SQL

I tu pojawia mi się problem zabezpieczenia ppliku php przed dostępem bezpośrednim. W pliku html w js można przecież sobie zobaczyć do jakiego pliku php się odwołuje z jakimi parametrami i odwoływać się bezpośrednio do pliku php jakimiś url Injection automatem kilkarazy na sekundę nawet.

i Tu jest mój problem jak zabepieczyć plik php tak aby był dostepny tylko dla ajaxa z pliku html.

mogę zamiast pliku html zrobić plik php i uruchomoć sesje wtedy wyglądało by to tak:

Kod
PLIK.php(+SESJA) -> AJAX(+SESJA ?) -> PLIK.php+SQL(sprawdza czy jest zmienna x w seji jak jest zwraca dane jak nie wiadomo :)
)

problem jest tylko w tym przypadku jeden: nie wiem jak przekazać parametry sessji przez ajax do piku.php+sql.

Może ktoś z was zderzył ię juz z tym problemem. Nie mogę niestety odwoływać się do pliku php położonego wyżej niż public_html .
Będę wdzieczny za kazdy link podpowiedź lub pomysł.
TomASS
Zakładam, że autoryzacje masz zrobionę na sesjach.
  1. <?php
  2. $_SESSION['aut']=1;
  3. ?>

Jeśli tak, to zrób zamiast pierwszego pliku html, plik php. W którym oczywiście sprawdzasz autoryzację. W pliku JS nic nie robisz. Do pliku 'PLIK.php+SQL' także dodajesz autoryzację.

Cytat
nie wiem jak przekazać parametry sessji przez ajax do piku.php+sql.

Nie musisz przekazywać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.