Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [smarty] Wydajność a zagnieżdżanie szablonów
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy szablonów
xamil
Witam.

Tworzę pewien system i stanąłem na etapie budowania strony. Strona będzie się składać z powtarzających się elementów i zastanawia mnie możliwość zagnieżdżania szablonów. Mianowicie tworzę najpierw szablon "klienci" a następnie poprzez assign dołączam kolejny szablon lista_klientów.

Zastanawia mnie wydajność takiego rozwiązania. Czy przy powiedzmy zagnieżdżeniu 5 szablonów (body strony <- body głównego widoku <- klienci <- lista_klientów <- coś tam jeszcze;) ) nie zostanie mocno nadwyrężona wydajność (pamięć, procesor)?

Problem polega na tym, że chcę aby strony były wczytywane przy pomocy AJAX'a i stąd to mocne rozdrobnienie. Jednak czasem potrzebujemy wyświetlić nie samą liste_klientów a powiedzmy body_głównego_widoku co ciągnie za sobą konieczność wyświetlenia listy i listy_klientów.

No i właśnie problem w tym czy to aby czasemnie odbije sie na wydajności?
dr_bonzo
Zmierz.
xamil
Hmmmm.... chyba źle pytanie zadałem.

Czy ma ktoś pomysł jak innaczej mógłbym to zrobić? Tak abym miał z czym porównać wydajność? Bo rzecz w tym, że coś zastosować muszę pytanie tylko co wybrać aby było szybkie i dobre?winksmiley.jpg
sf
Zaczniesz sie tym martwic jesli aplikacja bedzie wolno dzialac winksmiley.jpg Wczytanie 5 templatów to nie jest wysiłek...
xamil
Tu raczej chodzi o pamięć. Czy powiedzmy takie przekazywanie gotowych tresci z templejta do templejta (listy użytkowników do strony z uzytkownikami a to pózniej do głównego widoku a to z koleji jako templejt całości) nie pochłonie jej zbyt dużo? No właśnie rzecz w tym, że to pasowałoby zaplanować teraz a nie jak będę miał strukture składającą się z 60-100 klas widoków + do tego templejty.
sf
Cytat(xamil @ 24.05.2006, 23:11 ) *
Tu raczej chodzi o pamięć. Czy powiedzmy takie przekazywanie gotowych tresci z templejta do templejta (listy użytkowników do strony z uzytkownikami a to pózniej do głównego widoku a to z koleji jako templejt całości) nie pochłonie jej zbyt dużo? No właśnie rzecz w tym, że to pasowałoby zaplanować teraz a nie jak będę miał strukture składającą się z 60-100 klas widoków + do tego templejty.

Pisałeś, że będziesz korzystał z AJAXa więc tylko jednen szablon będzie naraz ładowany. Pozatym taki wczytywany template nie wydaje mi się by był większy niż niektóre klasy... więc to, że ja np. ładuje 5 podwidoków do pamięci przy 20 klasach... albo ja coś źle myślę, albo nie bardzo widzę ten problem z pamięcią. W sumie to miałem problemy z pamięcią, ale jak ładowałem pliki kilkudziesięcio megabajtowe, ale nie kilka KB ;-)
xamil
Tak. Tzn. jeśli wszystko bym zrobił na ajax'ie to praktycznie przez większość czasu będzie tylko jeden szablon ładowany. Przy przejściach przez podstrony będzie to już kilka ale średnio 2-3. Przy załadowaniu całej strony będzie już wiele. Niby wydaje się nie wiele ale trzeba też założyć że system będzie tworzony na wydaje mi się max 100 userów naraz.

Ból w tym, że tworząc strukture MVC trzeba już teraz to uwzględnić bo pomijam fakt poprawiania ok 60klas widoków ale i przypuszczam że odbiło by się to na części modelu MVC.

Czyli jak to widzicie? Nie przejmować sie tym? Jest to dobre rozwiązanie?

EDIT: Aha i rzecz w tym, że w założeniu wersja czystko XHTML (bez ajax'a) też powinna być obsłużona a tu już 5 szablonów naraz to minimum.
body strony <- body głównego widoku <- klienci <- lista_klientów <- coś tam jeszcze;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.