Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Zmienna nie może być hasłem?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rysiu
Witam!

Mam problem z działaniem mojego skryptu. Chcę się połączyć z bazą danych, nie dając możliwości zobaczenia hasła osobie trzeciej. Dlatego umieściłem plik 'pass.n', zawierający samo hasło w głównym katalogu mojego serwera, a w public_html znalazł się skrypt z takim oto rozwiązaniem:

1. <?php
  2. $pliczek=fopen("../pass.n", "rb");
  3. $pass=fgets($pliczek, 6);
  4. fclose($pliczek);
  5.  
  6. $baza=mysql_pconnect('localhost', 'rysiu', $pass);
  7. ?>

No i tu pojawia się problem, ponieważ php nie chce zaakceptować wczytanego stringa jako tekstu. Albo sam nie wiem co innego wymyśla, fakty są takie: gdyby napisać echo "" .$pass. "";, wszystko wyświetli się poprawnie, natomiast przy użyciu skryptu w obecnej formie pojawia się taki oto komunikat: "Warning: Access denied for user: 'rysiu@localhost' (Using password: YES) in d:...public_htmlserwis.php on line 6". Myślałem, że może coś nie tak z typem zmiennej, ale settype($pass, "string"); nie pomogło. Podejrzewałem też coś z błednym odczytaniem, próbowałem zastosować $pass=trim($pass);, ale to również nic nie zmieniło. W czym więc problem i co powinienem zrobić, aby skrypt działał poprawnie?
SongoQ
Jesli ktos nie ma dostep do tego kodu, rowniez ma dostep do pliku z haslem.

A dlaczego odczytujesz haslo jako "rb"?
piotrekkr
heh a ustawiles sobie haslo w bazie mysql?? polecam takie rozwiazanie:
plik z haslem do bazy
  1. <?php
  2. $haslo="jakiestamhaslo";
  3. ?>

i w pliku glownym include("plikzhaslem.php");

i odwolujesz sie tylko do zmiennej $haslo w glownym pliku czyli

1. <?php
  2. $baza=mysql_pconnect('localhost', 'rysiu', $haslo);
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.