Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Internetowa galeria obrazów
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
dream3r
Witam.

Proszę o opinie na temat serwisu, który ukończyłem kilka dni temu:
Impresjo.pl

Serwis służy do sprzedaży obrazów. Jedną z jego głównych cech jest studio opraw, w którym klient może wybrać oprawę dla danego obrazu. Można wybrać ramę, passepartout, i inne elementy oprawy.

Czekam na opinie odnośnie funkcjonalności serwisu, ewnetualnie dostrzeżonych błędów/niedociągnięć.

Pozdrawiam.
plewa
Kolorystycznie i wizualnie wszystko mi się podoba. smile.gif

2 rzeczy można by poprawić:

1. Szerokość: [x] cm - na tym napisie można zrobić hiperłącze
2. Trochę gubie się w wyborze opcji po lewej stronie w kroku 2 i 3.
dream3r
Cytat(plewa @ 26.05.2006, 19:10 ) *
2 rzeczy można by poprawić:

1. Szerokość: [x] cm - na tym napisie można zrobić hiperłącze
2. Trochę gubie się w wyborze opcji po lewej stronie w kroku 2 i 3.

Ad.1. Gdzie dokładnie?
Ad.2. Też tak uważam. Będzie to najprawdopodobniej przerobione. Rzeczywiście, osoba, która pierwszy raz do tego zasiądzie może troche pogubić się opcjach.
siemakuba
jedna uwaga ode mnie na szybko, jestem na stronie konkretnego obrazu (przykładowo http://impresjo.pl/obrazy,78,45,Bialy-koni...-biegunach.html)
- wszystkie informacje podane obok obrazu i pod nim są napisane fontem jednakowego koloru i jednakowego rozmiaru - warto by było chyba ważne informacje (cena, dodaj do koszyka) bardziej wyróżnić
- informacja o tym, że obraz znajduje się w takich-a-takich kategoriach trochę za bardzo się narzuca. Rozumiem cel tej informacji - łatwo mogę dotrzeć do podobnych produktów. Ma to jednak taki minus, że nieco odwodzi klienta od dokonania zamierzonej czynności - zakupu obrazu. Może warto pokazać to w jakiś inny sposób - delikatniej.
- pod obrazem jest rameczka, w której mamy info o wymiarach, cenie, oprawie, koszyku. Nad ramką jednak jest napis: "Dostępne rozmiary". Oczywiście widać co jest w ramce i że nie są to tylko wymiary, ale napis wyraźnie zugeruje że są tam wymiary. Użytkownicy mało czytają informacji na stronach, nawet dokonując zakupu (niestety). Mniej uważny user może nie szukać informacji o cenie w ramce zatytuowanej "Dostępne wymiary". (to oczywiście skrajny przypadek, ale nad tym też warto się zastanowić).

i teraz trochę ogólniej:
- o ile ikonka koszyka jest raczej zrozumiała, to ikonka "opraw" jest niezrozumiała wogóle. Zamiast tego lepiej chyba sprawdziłby się ładny button "Wybierz oprawę". Odrazu wiadomo, że masz na to wpływ i że właśnie tu trzeba kliknąć żeby to zrobić.
- ikonka "Zobacz szczegóły" została IMHO zepsuta przez kropeczki co znacznie zmniejsza jej czytelność.

idea fajna,
wykonanie też zasadniczo OK :)

pozdr.
LBO
Dodam kilka słów o funkcjonalności koszyka, a dokładnie o usówanie item'ów. Nie lepiej zrobić to na checkbox'ach? Załóżmy, se klient (dajmy na to - ja) się rozmyśli z kupna 3-4 obrazów i zechce je wykasować - najpierw pierwsze usuń, drugie, trzecie... i się zdenerwowałem w tym momencie. Daj możliwość hurtowego zrezygnowania z zakupu obrazu. Będzie lepiej, łatwiej i przyjemniej.

Cheers
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.