Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] dostep do elementow DOM po wykonaniu zapytania
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Skowron86
Witam!
mam nastepujacy problem

zapytanie ajax'a zwraca mi kod typu:

Kod
<li id='12947202'>jakis tekst</li>

wstawiam go w odpowiednie miejsce przy pomocy innerHTML

teraz odczuwam potrzebe ; ) odwolania sie do tego elementu przez getElementById czy tez getElementbyTagName ale nie moge. W jaki sposob moge uzyskac taki efekt? ew czy istnieje inna forma wsawienia kodu w odpowiednie miejsce abym mial dstep do elementow DOM?

z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Wojciech Skowronek
revyag
Nie możesz nadawać id w postaci liczbowej. Musi zaczynać się od literki smile.gif
Skowron86
tak? ale dziala we wszystkich przegladarkach nawet jesli od cyferek
kukix
powinieneś tutaj lepiej użyć:

document.createElement('LI');
setAttribute('id','12947202');

to już powinno śmigac.. z tego cowiem, to nie przeszkadza jak w atrybucie id są same liczby... możesz poporóbować np dodac jakąś literke przed id....
revyag
Walidatorowi napewno będzie przeszkadzać.
Jest to niezgodne ze specyfikacją, nawet htmla 4.
http://www.w3.org/TR/html4/types.html#h-6.2
msulik
Nasuwają mi się dwa pytania:
1. Czy walidator jest w stanie sprawdzić, co wstawiamy za pomocą właściwości innerHTML? Wydaje mi się, że nie.
2. Załóżmy, że mamy poprawne ID. Czy każda przeglądarka poprawnie "doda" taki element do listy wszystkch elementów... hmm może inaczej: czy w każdej przeglądarce zadziała coś takiego:

gdzieś w html:
  1. <div id="elem1"></div>

gdzieś w JS:
  1. document.getElementById('elem1').innerHTML = '<div id="elem2">Ala ma kota</div>';

i potem jeszcze raz gdzieś w JS (spodziewamy się tekstu "Ala ma kota"):
  1. alert(document.getElementById('elem2').innerHTML);

Czy może lepiej użyć sposobu kukixa?
anopak
ja jeszcze nie miałem problemu z taki zapisem... bardzo często korzystam z pobierania danych poprzez ajax'a, a następnie odwołuje się do elementów załadowanych poprzez ID... nie było jak dotąd z tym żadnego problemu (IE, Opera, FF)...

jeżeli nie jesteś pewien, czy będzie działać to poprostu sprawdź...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.