Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAjax] wysyłanie dwóch formularzy jednym przyciskiem..?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
kukix
Witam.
Mam formularz wysyłający sie za pomocą AJAX'a...

<INPUT type=submit > wysyła formularz bez problemu .. jednak
<INPUT type=button onClick="document.getElementById('form').submit();"> nie odpala AJAX'a...

próbowałem również document.getElementById('form').assign(), jednak nic nie pomaga.. formularz wysyła sie bez AJAX'a...

Przygotowuje upload plików... (AJAX pomieszany z ramkami)... i mam taki układ:
  1. <IFRAME name=ukryta_ramka>...</IFRAME>
  2.  
  3. <FORM action=do_bazy.php name=form_z_ajaxem>
  4. wszystkie pola formularza
  5. </FORM>
  6.  
  7. <FORM action=upload.php name=upload_pliku_do_ramki target=ukryta_ramka>
  8. pole file..
  9. </FORM>
  10.  
  11. <FORM action=do_bazy.php name=form_z_ajaxem2>
  12. dalsze pola formularza
  13. </FORM>
  14.  
  15. <INPUT type=button value=wyslij onClick="document.getElementById('upload_pliku_do_ramki ').submit(); questionmark.gif wysysłanie form_z_ajaxem questionmark.gif">

potrzebuje wysłac dwa pierwsze formularze jednocześnie, pierwszy ajax'em drugi normalnie submit() ...

Ewentualnie jak jest taka możliwość to chciałbym też wysłać trzeci formularz również AJAX'em... prosze o jakąś pomoc.. jak to załatwić...? miał ktos może taki problem...
anopak
hmm, nie lepiej całość poprostu wysłać jednym formularzem do ukrytej ramki?
mariuszn3
hmm.. a co Ci da to, że prześlesz pierwszy ajax'em jak i tak po wywołaniu drugiego będziesz miał przeładowanie strony ?
kukix
@mariuszn3 strona sie nie przeładuje, bo target drugiego formularza jest "pływająca" ramka.. iframe..

cała stronka ma działac w oparciu o advAJAX...
takl więc i ten formularz chciałem załatwić AJAX'em...

jest to formularz do galerii.. tzn dodawanie zdjęcia...

miało to wyglądać tak, że wypełniam nazwe, opis,kategorie zdjęcia, oraz w oddzielnym znaczniku <FORM> pole file...

AJAX dodaje zdjęcie do bazy danych, następnie po dodaniu wysyła drugi formularz (lub razem oba formularze) do ukrytej ramki i tam załadowuje zdjęcie... w ten sposób mamy AJAX'a i upload pliku w "jednym" cool.gif ...
anopak
  1. <IFRAME name=ukryta_ramka>...</IFRAME>
  2.  
  3. <FORM action=do_bazy_i_upload.php target=ukryta_ramka>
  4. wszystkie pola formularza
  5.  
  6. pole file..
  7.  
  8. dalsze pola formularza
  9. </FORM>

w ten sposób załatwisz to poprostu pewniej i szybciej... nie będzie problemu jeżeli użytkownik w pewnym momencie przerwie ładowanie....
kukix
Cytat(anopak @ 31.05.2006, 23:14 ) *
w ten sposób załatwisz to poprostu pewniej i szybciej...

czyli w tym wypadku lepiej podarować sobie AJAX'a... a za pomocą JS można te wszystkie bajery (resetowanie forma, chowanie przycisków itd...) załatwić...

więc reasumując upload i AJAX nie ma sensu łączyć...
anopak
dokładnie, jeżeli masz upload pliku to nie ma sensu mieszać w to AJAX, bo byś musiał przynajmniej 2 formularze wysłać, a to chyba mija się z celem... takie jest przynajmniej moje zdanie, chyba że ktoś zna jakieś lepsze rozwiązanie, ja korzystam z ukrytej ramki i wszystko ładnie działa winksmiley.jpg
kukix
W sumie, jak by sie uparł, to dużo rzeczy można zrobić za pomocą ramek... smile.gif

I w tym momencie wracamy do podstaw... czyli to co robiłem 6 lat temu.. rameczki rulezzz....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.