Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IGK-NSC the project
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
.radex
Tworzę silnik, na którym opieram grę(którą też tworzę).Narazie nie dużo jest zrobione.
Zappraszam - do rejestracjii

no dobra, ale wróćmy do gry.Tworzę ją od niedawna, niewiele jest zatem zrobione. Na początku po za tym jest zawsze najtrudniej...Po rejestracji jest tylko logowanie, zabezpieczenie( a mianowicie przejście do użytkownika z potrzebnym przepisaniem wylosowanego kodu) i statystyki. nic więcej nie można robić :/ mam co prawda skrypt kopalnii ale nic z tego, skoro nie mogę zrobić skryptu odświerzania z cronem(nie będe tłumaczył o jakie odświerzanie mi chodzi) - ale kolega mi pomoże (chyba :roll2: )

Proszę o ogóle komentarze/opinie za które jestem wdzięczny bo więcej do gadania nie ma skoro skryptu brak.

Aha i jeśli ktoś może mi pomóc (lub zna kogoś kto mi pomoże) dokładniej chodzi o logo i obrazek( "przedłużona" wersja loga) to prosiłbym napisać na PW
strife
Zarejestrowałem się, zalogowałem... No i co w tej grze się robi? Bo jakoś oprócz swoich danych:
Cytat
Witaj strife.

Masz 50 złota,
250 srebra,
1000 drewna,
oraz 100 miedzi.

Nic więcej nie widzę, a może gra polega na rejestracji? Jak się mylę to przepraszam, proszę o wyjaśnienie. smile.gif To tyle jeżeli chodzi o samą grę... Może lepiej dać do oceny potem jak już to będzie miało ręce i nogi? tongue.gif

Co do grafiki, absolutnie mi się nie podoba, czcionka źle dobrana, tak samo kolory i tło. Kojarzyło mi się na początku z grą o yy.. składaniu mebli biggrin.gif

Pozdrawiam.
.radex
Cytat(strife @ 5.06.2006, 16:21 ) *
Zarejestrowałem się, zalogowałem... No i co w tej grze się robi? Bo jakoś oprócz swoich danych:

Nic więcej nie widzę, a może gra polega na rejestracji? Jak się mylę to przepraszam, proszę o wyjaśnienie. smile.gif To tyle jeżeli chodzi o samą grę... Może lepiej dać do oceny potem jak już to będzie miało ręce i nogi? tongue.gif

Co do grafiki, absolutnie mi się nie podoba, czcionka źle dobrana, tak samo kolory i tło. Kojarzyło mi się na początku z grą o yy.. składaniu mebli biggrin.gif

Pozdrawiam.

Tak, to prawda tiredsmiley.gif tzn. narazie można powiedzieć że na tym polega gra Rkingsmiley.png ale jak mówiłem mam skrypty: kopalni wszystkich i kopalnii wszystkich, ale nie ma sensu ich użyć jak brakuje mi kluczowego skryptu, ale z nim nie będzie problemu...

co do skina absolutnie się z tobą zgadzam. kolory (były) sraczkowate, teraz lepiej al i tak, tło taki sobie. Co do czcionki to nie rozumiem ciebie.
Robie nowy, ale tylko do gry. Chcę przerobić do strony głównej, tak aby zmienić kolory, ale żebym nie musiał się bawić i zmieniać całego układu strony...
"pożyjemy - zobaczymy"
strife
Czcionka, generalnie chodzi mi o jej położenie, jest wycentrowana, jakoś ja tego nie widzę i myślę, że lepiej jest gdy trzyma się domyślnie lewej strony ( Oczywiście wszystko testuje na Operze 9.0 beta ). No i jej kolor jakoś czarny na tym "sraczkowatym tle" wygląda koszmarnie i jakoś nie miło mi się to czyta. smile.gif

No i jeszcze układ tabelaryczny.. Może warto się zainteresować możliwościami xhtml'a ? smile.gif

Pozdrawiam smile.gif
i czekam na tą grę w całości.
Speedy
Gra nie jest skończona - nie da się w nią grać, więc dlaczego dajesz do oceny nieskończoną pracę? Poza tym grafika jest słaba i nie podoba mi się. Popracuj nad tym i wtedy daj do oceny, bo na razie wygląda to jak jakaś totalna prowizorka robiona na szybko i do tego jeszcze niezbyt urodziwa wizualnie...
.radex
wiem, że gra zupełnie jest do dokończenia, ale jak narazie to chodzi tylko o grafikę bo co innego (narazie) nie ma oceniać. a co do tabelek to już ktoś mi o tym mówił. Skin to tylko chywlowy jest. Nie licząc kolorów i loga to wiele się nie zmieni. Ale jak już mówiłem to w samej grze będzie skin może nie najleprzy ale napewno dużo lepiej pod względem grafiki ( chyba:/). Szkoda że nie umiem robić skinów estetycznych, ładnych, i najlepiej mało zajmujacych( graficzki )
strife
Cytat(radex_p @ 6.06.2006, 15:27 ) *
Szkoda że nie umiem robić skinów estetycznych, ładnych, i najlepiej mało zajmujacych( graficzki )

Powiem Ci, że od razu niczego super nie stworzysz do tego potrzeba czasu, zobaczysz że przyjdzie Ci to z czasem, jak będziesz trenował i trenował. smile.gif Podpatrz kod źródłowy dobrych stron www, układ kolorystyczny i wzoruj się na nich, powoli poznając tajniki, a potem stwórz coś swojego smile.gif

przepraszam za mały OT.
Zajec
Znowu się czegoś nowego na tym forum dowiedziałem :-)

Strzeliłeś właśnie z armaty do muchy.

Nie wiedziałem, że ktokolwiek wpadnie kiedyś na pomysł robienia tak prostego układu strony (blok pod blokiem) za pomocą tabel. Naprawdę jestem w szoku.

P.S.
na razie
.radex
Cytat(Zajec @ 6.06.2006, 16:23 ) *
Znowu się czegoś nowego na tym forum dowiedziałem :-)

Strzeliłeś właśnie z armaty do muchy.

Nie wiedziałem, że ktokolwiek wpadnie kiedyś na pomysł robienia tak prostego układu strony (blok pod blokiem) za pomocą tabel. Naprawdę jestem w szoku.
P.S.
na razie

mad.gif no widzisz. proste leprze tongue.gif a co do tych tabelek ( osiolki.pl/tabele) to nie do końca rozumiem jak to działa. Rozumiem że można użyć divów które cośtam importują z CSS'a na css'ie jako-tako się znam, ale nie rozumiem jak tym można zastąpić tebele
Jim
a tak winksmiley.jpg
  1. <div id="kontener">
  2. <div id="top"></div>
  3.  
  4. <ul id="menu">
  5. <li>Start</li>
  6. <li>Pomoc</li>
  7. <li>Cośtam</li>
  8. </ul>
  9.  
  10. <div id="content">
  11. <!-- tutaj główna treść -->
  12. </div>
  13.  
  14. <div id="stopka">
  15. <!-- tutaj kopyrajty -->
  16. </div>
  17.  
  18. </div>

a w css'ie opisujesz wszystkie elementy #kontener, #menu, #content, #stopka - rozmiarami, położeniem, kolorami, obrazkami... itd.

ot: czemu tag [ html ] przycina wcięcia?
.radex
czy to znaczy że div zastępuje tabele?
LBO
Nie zastępuje.. po prostu tabele, domyslnie stworzone są do przedstawienia danych tabelarycznych. wiem, że brzmi to jak masło maślane, ale tak jest. A Divy (element blokowy) czy spany(e. liniowy) nie spełniające konkretnej funkcji, najlepiej się nadają do tworzenia layotów.
.radex
http://radex.byethost33.com/php/logo.jpg
Nie wiem jak wy to oceniacie...

EDIT:

po za tym nie do końca tego rozumiem ( z divami) ale już trochę czaję. porównałem działanie table z div i span i naprawdę różnica( głównie w wielkości) jest. popatrzę na małe strony zbudwane właście na divach... a mówiąc dokładniej 75 i 118kb (bez formatowania). różnica jest. po za tym divy są czytelniejsze w kodzie bo nie ma zbędnych znaczników
strife
Cytat(radex_p @ 6.06.2006, 22:08 ) *
po za tym nie do końca tego rozumiem ( z divami) ale już trochę czaję. porównałem działanie table z div i span i naprawdę różnica( głównie w wielkości) jest. popatrzę na małe strony zbudwane właście na divach... a mówiąc dokładniej 75 i 118kb (bez formatowania). różnica jest. po za tym divy są czytelniejsze w kodzie bo nie ma zbędnych znaczników

Powiedz, sam czy nie lepiej jest stosować taki zapis niż Twój ?, ( zobacz kod źródłowy ) ( a co nudziło mi się tongue.gif )

Tak poza tym ja mam pytanie, jak w IE zrobić aby centrowało bez tego hack'a
  1. <!--[if IE]>
  2. <div align="center">
  3. <![endif]-->
Balas
margin: auto; ?
Speedy
Cytat

Sam pomysł logo nie jest zły, lecz napis Kingdom zlewa się z tłem i przez to staje się nieczytelny, natomiast napis Middleage nie pasuje kolorystycznie do obrazka. Jeśli chcesz nakładać napisy na obrazku to dodaj jakiś cień pod napisem lub jako tła używaj obrazki w miarę jednolite kolorystycznie, w których dominuje jeden odcień. Nie musisz też koniecznie nakładać napisów na obrazku - możesz je umieścić nad/pod/obok niego. Poza tym powinieneś się też skoncentrować na komponowaniu całości layoutu, aby poszczególne elementy były spójne. Najlepiej stwórz sobie wstępnie cały layout wraz z elementami, a potem je dopracowywuj wraz z kodem.
strife
Cytat(OnE.Killer @ 6.06.2006, 22:31 ) *
margin: auto; ?

To już jest, IE tego nie łapie, chyba, że w innym miejscu, ale jakim? snitch.gif Wiem głupie pytanie, ale jakoś ostatnio nie mogę sobie z tym poradzić :| a taki zapis mnie irytuje tongue.gif

~edit
Cytat(radex_p @ 6.06.2006, 22:08 ) *

Napisy mi nie pasują tutaj, tak jak napisał Speedy, jednak tło mi się podoba mogło by zostać, ponieważ obrazuje zapewne o czym ma być ta gra :] Ale jeszcze czegoś brakuje.

~edit 2
Do ludzi poniżej, aby nie robić z tego tematu totalnego OT. Moja wersja IE to 6.
- wersja bez hack'a
- wersja z hackiem

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że wam działa, może macie 800x600 i wam się tylko wydaje, heh dziwne... :|
Jim
nie wiem jak u ciebie, ale u mnie jest wycentrowane po wyrzuceniu tego hacka...
Balas
U mnie tez ;]
@strife Jaka wersja IE ? snitch.gif
Speedy
u mnie działa winksmiley.jpg - ale atrybut align bodajże nie jest dozwolony w xhtml? Chyba lepiej jest ustawić <div style="text-align:center;"> smile.gif
.radex
http://smieci.club.webhost.pl/fake/ -
Rzeczywiście wygląda lepiej po za tym raczej mniej zajmuje
http://radex.byethost33.com/php/logo2.jpg
a jak to wygląda?
Balas
Przejrzyj pare tutoriali, np. tu: www.good-tutorials.com (jezeli uzywasz PS'a)
Bastion
Pomysł ciekawy, z wykonaniem troszke gorzej
SongoQ
Cytat
Imię to znaczy jaki� przydomek, imię z nazwiskiem.

Kodowanie tez jest nie zarewelacyjne
Zajec
Cytat(radex_p @ 8.06.2006, 13:47 ) *
http://smieci.club.webhost.pl/fake/ -
Rzeczywiście wygląda lepiej po za tym raczej mniej zajmuje

IE 6 i 7 będzie sobie radziło z wyśrodkowaniem strony za pomocą margin, jeśli w pierwszej liniii kodu zobaczy DOCTYPE.

Jeśli więc nie będziesz wysyłał <?xml version="1.0"?>, możesz spokojnie usunąć
Kod
  <!--[if IE]>
  <div align="center">
  <![endif]-->
strife
Cytat(Zajec @ 9.06.2006, 09:24 ) *
IE 6 i 7 będzie sobie radziło z wyśrodkowaniem strony za pomocą margin, jeśli w pierwszej liniii kodu zobaczy DOCTYPE.

Jeśli więc nie będziesz wysyłał <?xml version="1.0"?>, możesz spokojnie usunąć
Kod
  <!--[if IE]>
  <div align="center">
  <![endif]-->

Dzięki wielkie za wyjaśnienie, wszystko działa wyśmienicie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.