Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze sklepem i baza...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Reder
Mam pytanko?Zrobilem sklep i mam 1 maly problem - mianowicie cennik znajduje sie w jednej bazie i w jednej tabeli w sql'u.Czy istnieje mozliwosc aby po kliknieciu na link do zaluzmy procesorow php odnosil sie do tej i bazy i tej tabeli z cennikiem ale do konkretnego wiersza w tabeli?Poniewaz cennik jest tak skonstruowany ze wszystkie produkty znajduja sie kolejno 1 po drugim a poniewaz produktow jest kilka tysiecy wiec nie da sie zrobc osobnych tabel na kazda kategorie produktow.Jesli da sie to zrobic to jak?I jak odroznic np.procesory od plyt glownych aby po kliknieciu na link procesory pobierane byly tylko procesory a po klikniecu na plyty glowne pobierane byly tylko plyty glowne?.W chwili obecnej baz danych skonstruowana jest w ten sposob ze np. procesory identyfikowane sa przez ID 'P', qa plyty glowne przez ID 'PG'. Jak to zrobic w jednej bazie w ktorej nie ma identyfikacji poprzez P lub PG tylko przez nr. KOD=1 to procesor, a KOD=2 to plyta glowna.
scanner
[sql:1:9aaf0ae367]SELECT * FROM tabela WHERE KOD=1[/sql:1:9aaf0ae367]
Reder
Teoretycznie mozna tak to zrobic ale co jesli mam 5 firm ktore robia plyty glowne i kazda z firm ma okolo 10 modeli?wedlug tego shematu kazdy produkt w tabeli musial by nadal miec swoj kod a jesli mam 15000 produktow to przeciez nie zrobie 15000 linkow i odwolan do tabeli!Jak wiec to rozwiazac w jakis logiczny i sensowny sposob?
DeyV
2 tabele:

1. kategorie: id | nazwa | ...

2. produkty: id | id_kat | nazwa | ...

(a więcej powinno ci dać http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2093 )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.