Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAjax] Niezrozumiala seria ..., blad na ie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
UNK
Podczas wczytania skryptu php do diva pokazuje mi sie takie ostrzezenie (nie jest to jakis bardzo wazny blad, ale chcialbym sie tego pozbyc)
obrazek

Kod
function add(act, dhcp, id) {
    advAJAX.get({url: 'operation.php?w=dhcp&op=ajax', parameters : {'act' : act, 'dhcp' : dhcp, 'id' : id},
        onSuccess : function(obj) { $('body2').innerHTML = obj.responseText; },
        onLoading : function(obj) { $('body2').innerHTML = 'Prosze czekac na zaladowanie strony...'; },
        onError : function(obj) { $('body2').innerHTML = 'Wystapil blad'; }
    } );
}

1. <?php
  2. if (...)
  3. {
  4. if (@$_POST)
  5. {
  6. $data = date("YmdHis");
  7.  
  8. //wykonanie zapytania do bazy danych
  9.  
  10. if ($result)
  11. {
  12. echo "<span class='ok'>Dodano notke do wybranej osoby.</span><br>";
  13. echo "<a class='onclick' onclick="$('body2').innerHTML = '';">Zamknij</a><br><br>
  14. Przyjal zgloszenie: ".$_POST['name']."<br><br>
  15. Data: ".date("Y-m-d H:i:s")."<br><br>
  16. Forma odebranego zgloszenia: ".$_POST['forma']."<br><br>
  17. Uwagi:<br><textarea name='uwaga' cols=80 rows=4 disabled>".$_POST['uwaga']."</textarea><br><br>
  18. Platnosci: <input type='checkbox' ".($_POST['dlug'] ? ' checked' : '')." name='dlug' disabled><br><br>";
  19. }
  20. else
  21. {
  22. //...
  23. }
  24. }
  25. esle
  26. {
  27. //...
  28. }
  29. }
  30. }
  31. ?>

PS. Wiem moze za duzo ifow jest tongue.gif ale ogolnie calosc bedzie troche inaczej wygladala, narazie tylko porzadkuje pewne rzeczy a potem bede to jeszcze ukladal, jednak chodzi o blad a nie strukture plikow.

EDIT:
Przepraszam ze nie edytuje swojego posta a pisze w starym ale chce go podtrzymac na gorze.

Sprawe rozwiazauje dodanie mimeType: 'text/html', jednak to rozwiazuje tylko advAJAX.get nie wiem jak to rozwiazac w advAJAX.submit, przy dodaniu tego strona sie chrzani (wykonuje normalna akcje formularza), narazie zmienilem globalnie mime globalnie w pliku advajax.js jednak chcialbym sie obyc bez tego, moze ktos zna rozwiazanie, a moze znowu sam je znajde gdzies tongue.gif

I odrazu moze jeszcze jedno, dzisiaj dopiero ten blad napotkalem. Caly czas testowalem strone (zarzadzanie dhcp) na FF, znajomy do mnie dzowni ze nie dziala edytowanie osob, okazalo sie ze rzeczywiscie, internet explorer wyklada sie, wyskakuje blad ajaxa 404 (podejrzewam ze on jest rownoznaczny z normalnym bledem, czyli nie umie znalesc strony), wie ktos moze o co moze chodzic?

1. <?php
  2. echo "<form method='post' id='form2' name='form2' action='operation.php?w=dhcp&op=ajax&act=edit'>
  3.  
  4. // input selecty i inne badziewia
  5.  
  6. <button type='submit' id='submit' name='submit' value='Szukaj' onclick="advAJAX.submit($('form2'), {
  7. onSuccess : function(obj) { $('body2').innerHTML = obj.responseText; disableForm : true; }, 
  8. onLoading : function(obj) { $('body2').innerHTML = '<span class='ok'>Prosze czekac na zaladowanie strony...</span>'; }, 
  9. onError : function(obj) { $('body2').innerHTML = 'BLAD !!<br>' + obj.status; }
  10. } );">Wyslij</button>";
  11. ?>

EDIT2: moge jeszcze dodac ze podobny formularz wysylany na ten sam adres z tym ze zamiast act=edit jest act=addnote dziala bez problemu
anopak
Cytat(UNK)
Podczas wczytania skryptu php do diva pokazuje mi sie takie ostrzezenie (nie jest to jakis bardzo wazny blad, ale chcialbym sie tego pozbyc)

miałem kiedyś podobny problem, spróbuj dać w odpowiedzi AJAX'a <br /> zamiast <br>, i daj nagłówki html typu: <html><body></body></html>, u mnie to pomogło... wiem, że to troche dziwne, ale przynajmniej nie było błędu...

Cytat(UNK)
I odrazu moze jeszcze jedno, dzisiaj dopiero ten blad napotkalem. Caly czas testowalem strone (zarzadzanie dhcp) na FF, znajomy do mnie dzowni ze nie dziala edytowanie osob, okazalo sie ze rzeczywiscie, internet explorer wyklada sie, wyskakuje blad ajaxa 404 (podejrzewam ze on jest rownoznaczny z normalnym bledem, czyli nie umie znalesc strony), wie ktos moze o co moze chodzic?

hipotetycznie, może spwórbuj podać pełną ścieżke do pliku, np jeśli masz go w:
http://serwer/admin/jakis_dzial/operation.php to daj:
  1. <form action="/admin/jakis_dzial/operation.php?jakis_tam=get" (...)

bo IE może np z jakiś powodów pobierać z innej ścieżki niż tej, której byśmy chcieli...
UNK
Dobra, udalo mi sie rozwiazac problem metoda kolejnego dodawania pol (po dlugich przemysleniach jedynie zostalo to ze cos jest nie tak z polami), okazalo sie ze IE nie moze miec w formularzu pola z nazwa action :/ gdyz wtedy pobiera wartosc tego pola jako url pod ktory ma wyslac formularz (a nie pobiera go z action='' w formulatrzu).

anopak co do pierwszegoto dalem sobie juz z tym rade inaczej, jednak dzieki za info :-) co to drugiego napewno sie przyda jesli wystepowal by podobny blad winksmiley.jpg

Temat mozna zamknac.
anAKiN
a wystarczy
Kod
advAJAX.get({
  ..,
  mimeType: 'text/plain'
});

smile.gif
UNK
albo jak ja podalem 'text/html' tez dziala :-)
jednak co w wypadku gdy wysylany jest formularz i odbierane dane, przy dodaniu 'text/html' czy czegokolwiek innego formularz jest wysylany normalnie, moze ze ja cos zle robie;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.