Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przygotowanie publikacji do druku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tiraeth
Witam,

mam problem, dostałem właśnie telefon z drukarni i lekko się załamałem...

Przygotowuję w Photoshopie katalog do druku offsetowego. Format A4. Drukowane będzie na arkuszach A3. I teraz tak:

Mam 20 stron (wraz z okładkami) więc będzie z tego 5 arkuszy A3 zadrukowanych po obu stronach. Okładki (strony 1,2,19,20) będę drukowane (probably) na innym papierze.

Kobieta z drukarni powiedziała, że nie ma spadu :| I teraz tak, przeczytałem w sieci, że spad to powinno być 3 mm z każdej strony ale teraz nie wiem bo jak składam kartki to zmienia mi się szerokość stron po złożeniu tzn. brakuje kilku milimetrów czym dalej od środka.

Rozumiem, że muszę te milimetry dodać ale teraz nie wiem ile tych milimetrów ma być.

Wracając do spadu - mam dokumenty (każda strona osobno) w Photoshopie w formacie 210mm x 297mm. Jak mam ten spad dodać, tzn. mam dodać z każdje strony 3mm (216mm x 303mm)?

Pomocy.... pierwszy raz przygotowuję coś do druku sad.gif
siemakuba
To ile powinno być mm na spad to powinieneś chyba wiedzieć od drukarni.
Generalnie, ze spadem chodzi o to, żeby obszar obrazu był większy od faktycznego wymiaru jaki będzie miał wydruk. Robiąc spad masz pewność że twój idealnie wymierzony obrazek nie zostanie np. uciapany z krórejś strony przez to, że przesunęła się delikatnie maszyna tnąca. Na spad powinny wystawać wszelkie elementy graficzne w taki sposób, żeby w razie czego złe ucięcie wydurku nie podowało "braków" w obrazku.

taki sobie przykład:

pozdr.
tiraeth
Od drukarni dowiedziałem się, że najlepiej jak zrobię arkusze A3 gdzie położe dwie strony (np. pierwsza i ostatnia) a następnie zrobię SPAD - 3mm. Tak też robię.

Mam jeszcze jedną sprawę odnośnie przygotowywania publikacji pod CMYK. Kolor czarny to cmyk(100,100,100,100) natomiast powiedzieli mi, że powinienem użyć cmyk(0,0,0,100) bo tekst będzie rozmazany. Czy to prawda?
DjKermit
Jak najbardziej. CMYK żądzi się innymi prawami niż RGB.
C - cyan
M - magenta
Y - yellow
K - black
więc zupełnie bez sensu nakładać 4 kolory na siebie żeby otrzymać czarny.
Nie wspominając że to okrutne marnotrastwo.
tiraeth
Ale np. powiedzmy, że wybrałem z palety kolorów kolor, który jest oznaczony jako cmyk(76,79,74,73). I chciałbym aby odcień był tego stopnia, czy powinienem zmieniać kolor na cmyk(0,0,0,100)? Pytam się czy pozostawienie starego koloru spowoduje rozmazanie tekstu.
siemakuba
zaznaczam na początku, że moja wypowiedź oparta jest na wiedzy wyniesionej z faktu oddania sporej ilości rzeczy do druku a nie z książki itp.

CMYK - jak napisał @DjKermit to cztery kolory składowe dające kolor wynikowy. W procesie druku każdy z tych kolorów nakładany jest oddzielnie. Najpierw jeden, potem kolejny itd. co razem tworzy całość. I teraz, czarny złożony jako CMYK (100, 100, 100, 100) spowoduje, że maszyna drukarska będzie pluła na max każdego koloru - jeżeli nie daj boże przy nakładaniu któregoś z kolorów zrobi się przesunięcie rzędu nawet ułamka milimetera, może się to skończyć takim efektem:

Może to być szczególnie widoczne przy druku tekstów złożonych krojem o małej wielkości - 6-7pt - np. wizytówki.
Ja zawsze dostawałem burę od drukarni za złożenie czarnego w sposób inny niż CMYK(0,0,0,100) - fakt, że zawsze o tym zapominam :)

No i fakt - wydruki nawet wektorowe złożone z czarnego CMYK(100,100,100,100) nie dadzą ci idealnej ostrości krawędzi, którą prawdopodobnie uzyskasz z CMYK(0,0,0,0).

pozdr.

P.S. pamiętaj, że żeby uzyskać faktycznie czarny CMYK(0,0,0,100) musisz go tworzyć w PS już w pracując w trybie CMYK. Zrobienie tego w RGB a potem konwersja obrazu nic nie da - czarny nie będzie tym czarnym, którym być powinien.
Vogel
z czernia jest tak ze najlepsza to zlozona z calej palety CMYK (75/68/67/90) sek w tym ze przy malym druku / kiespkiej maszynie moze ci sie to rozjezdzac i rozmyc. uzycie czystej niemieszanej czerni jest bezpieczniejsze.

i najlepiej mykaj na http://forum.webesteem.pl tam jest w brod specow od DTP ktorzy na pewno doradza.
tiraeth
Dobra, last question:

Wymiar netto - wymiary po wycięciu w maszynie tnącej. Arkusz A3 - 420mm x 297mm (questionmark.gif?)
Wymia brutto - wymiar netto + spady (426mm x 303mm) (questionmark.gif?)

Dzięki za odpowiedź...

Edit:
Bo nie wiem czy jak będzie ten katalog to czy przy szyciu nie wyjdą takie schodki (czym dalej od środka tym większe) więc się pytam czy jeżeli w drukarni powiedzieli mi, że powinienem przygotować arkusz a3 z dwoma stronami a potem dodać do tego arkusza spady 3mm z każdej strony czy to będzie dobrze...
Vogel
powinno byc dobrze ;]
em1X
Sorry za odswiezanie tematu, ale mam zblizony problem.

Bede mial drukowane wizytowki i pewien dup*k z drukarni pozostawil mnie sam z problemem podczas, gdy ja kompletnie na grafice sie nie znam.
Pewne elementy swojej wizytowki mam wykonac wlasnie w cmyk (0,0,0,100).

Projekt wizytowki wykonalem sobie w PaintShopPro. Musze miec do powyzszego Photoshopa ?
ramze
Nie musisz kupować photoshopa wystarczy ściągnąć GIMPa. Sam nie używam tego programu, ale słyszałem, że całkiem nieźle sobie radzi z grfiką pod skład.

A jeśli chodzi o spady to wystarczające powinny być dwumilimetrowe.

http://ef.art.pl/index.php?p=8&a=6&id=5 -kilka ciekawych rzeczy (podstawy, ale bardzo przydatne).

Jeśli chodzi o skład pod druk to całkowicie odradzam samego photoshopa. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest produkcja rastrów w photoshopie a czcionek i wektorów w corelu i zmontowanie użytku w ów programie (polecam corela bo sam stosuję smile.gif ).

Jak już kilka osób wspomniało a ja dodaję: CMYK (0,0,0,100), krawędzie będą ostre.
orson
Witam.

GIMP w ogóle nie obsługuje palety CMYK. Jaką masz wersję PSP (ale on chyba i tak nie ma CMYK)? Do takich rzeczy najlepiej jednak PS lub ilustratora ... ewentualnie corela. Z darmowych programów sprawdź scribusa i inkscape.

pozdrawiam
ramze
Cytat
GIMP w ogóle nie obsługuje palety CMYK

Mój błąd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.