Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAjax] button a onsubmit
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
barts
Przeczytalem artykul http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...aca_technologia

i wlasnie taka funkcjonalnosc na stronie chcialbym osiagnac. Zauwazylem jeden blad w:

<button onClick="sprawdz_dane();">Zarejestruj mnie...</button>

musi byc jeszcze return false;

<button onClick="sprawdz_dane(); return false;">

bo wczesniej na firefoxie nie chcialo dzialac sprawdzenie w Ajaxie tylko od razu wysylalo formularz. Tylko teraz problem jest pod IE, bo jak nacisne enter po wypelnieniu formularza to jest wysylany od razu bez sprawdzenia (sprawdz_dane). W IE trzeba nacisnac button zeby bylo sprawdzenie poprawnosci. Jak mozna to obejsc? Chcialbym zeby zarowno w IE jak i w firefoxie po nacisnieciu entera jak i nacisnieciu buttona sprawdzalo dane. Wiem, ze mozna zrobic <form onsubmit="sprawdz_dane()..."> ale wtedy nie wiem co dac w pliku example.js, bo:

1. if(obj.responseText == "OK") {
  2. $("registerForm").submit();
  3. }

nie dziala.
lukaszchm
a czym sie objawia nie działanie?
nie przesyła sie formularz? nie wchodzi do tej selekcji? a może cała ta funkcja sie nie wykonuje?
barts
Kiedy jest button, ktory trzeba przycisnac i w IE nacisne enter zeby wyslac formularz (jak wiekszosc userow) zamiast nacisnac button to wysyla sie formularz do register3.php, bez przejscia procesu sprawdzenia zmiennych, ktore sprawdza register2.php za pomoca AJAXa. Dopiero kiedy klikne w button to zmienne z formularza sa sprawdzane.
lukaszchm
no a jak a dodasz obsługę zdarzenia onsubmit do formularza? co wtedy nie działa?
barts
Błąd: $("registerForm").submit is not a function
Plik źródłowy: http://localhost/barts/examples.js
Wiersz: 17
lukaszchm
404
barts
Sorry ale nie zrozumielem Co masz na mysli wpisujac 404. Ze rozwiazanie nie istnieje? smile.gif

Zrobilem: <form onsubmit="return false"> i w ten sposob w Firefoxie po wypelnieniu formularza i kliknieciu w button albo nacisnieciu entera wszystko jest ok, natomiast w IE enter nie dziala (nie wysyla formularza) i trzeba kliknac w button zeby formularz sie sprawdzil i wyslal. Ma ktos inne pomysly na rozwiazanie tego?
angel2953
spróbuj dla tego przycisku ustawić accesskey na [Enter] to powinno pomóc...
lukaszchm
Cytat(barts @ 8.07.2006, 17:50 ) *
Błąd: $("registerForm").submit is not a function
Plik źródłowy: http://localhost/barts/examples.js
Wiersz: 17

link mi sie nie otwiera

a wedłóg mnie to powinno działać i być może jest jakiś mały bug
kwiateusz
$() zapewne musialbys zamienic na document.getElementById winksmiley.jpg
barts
Zmiana na document.getElementById tez nic nie daje.

<button accesskey="enter"> nie dziala.
lukaszchm
ale jakiś błąd? moze obiekt nie obsługuje tej własności lub metody? wyalertuj $(....) zobaczysz czy znalazł referencje do obiektu
trzeba coś kombinować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.