Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własna obsługa wagasania sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zielu2
Chciałbym wykonać własną obsługę wygasania sesji czyli gdy np. minie standardowy czas 1440s i sesja wygaśnie to przy przyciśnięciu jakiegoś przycisku na stronie ma się wyświetlić jakaś tabelka z włąsnym napisem.
kossa
Jeśli masz możliwość konfiguracji serwera to tam możesz ustawić czas życia sesji.

Jeśli takiej możliwości nie masz to możesz zrobić to programowo - przy każdym wywoływaniu kolejnej strony w Twoim serwisie WWW spr. ile czasu mineło i jeśli limit został przekroczony kasuj sesję.

Pozdrawiam,
Łukasz
zielu2
To wiem tylko potrzebuję coś co by dało mi infrmację że sesja została już zamknięta i wówczas na tej podstawie będęmógł wyświetlić informację że gość został wylogowany gdyż sesja wygasła i musi ponownie się zalogować.
Mam mianowicie podzieloną stronę na część dostępną dla wszystkich oraz część dla "wybrańców" i po upływie czasu wygaśnięcia gość zostaje wylogowany automatycznie bo kończy się czas sesji i wówczas znikają elementy które może widzieć tylko on natomiast pozostają te ogólmno dostępne. I teraz chciałbym żeby wyświetlał się napis gdzieć pomiędzy tym co jest widoczne że sesja wygasła i trzeba się zalogować ponownie. A czego bym nie próbował to żaden napis nie chce mi się wyświetlać po wygaśnięciu sesji.questionmark.gif
piotrekkr
Cytat
To wiem tylko potrzebuję coś co by dało mi infrmację że sesja została już zamknięta

przecierz jak sesja wygasnie to znikna zmienne sesyjne i funkcja
  1. <?php
  2. isset($_SESSION['jakas_zmienna'])
  3. ?>
zwroci false a to znaczy ze sesja juz nie istnieje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.