jej wstepny projekt:
<?php class produkt { var $id = 0; //jak jest zero ozncza to ze klasa nie odpowiada konkretnemu produktowi function __construct($id_produktu) { $this->id = $id_produktu; } function dodaj($grupa, $podgrupa, $producent, $nazwa, $parametr1, $parametr2, $cena, $cenahurt, $promocja, $ilosc, $opis, $zdjecie) { //dodaje produkt do bazy } function kod_produktu($grupa, $podgrupa) { //generuje unikalny kod produktu } function usun() { //usuwa produkt z bazy } function wyswietl($cecha) { //wyswietla konkretna ceche produktu, np. nazwe lub parametr } function edytuj($cecha, $wartosc) { //zmienia konkretna wartosc jednej z cech produktu } function wartosc($rabat, $rodzaj) { //oblicza wartosc produktu zaleznie od rodzaju ceny (hurt, detal, promocja) oraz rabatu } } ?>
Mam watpliwości co do metody dodaj, bo jest ona trochę niespojna z resztą klasy, bo jako jedyna nie wymaga parametru( id produktu) bo jeszcze takiego poprostu nie posiada, także nie wiem czy powinnem ją umieszczać w tej klasie.
Zastanawiam się też jeszcze czy jeden argument to nie mało, ale zaden inny mi nie przychodzi na mysl.
Będe wdzieczny za wszelkie uwagi które pomogą mi nabrać doświadczenia w tworzeniu klas.
Pozdrawiam