Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe fora
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Seth
Hyper co powiesz na to aby podzielic juz istniejce forum php na dwa: php dla poczatkujacych i php dla zaawansowancyh :?:.
Odrazu mowie, ze to nie ma byc jakis kolejny podial na lepszych i gorszych. Chodzi mi o to aby naprawde powazne pytania i cenne pod wzgledem wiedzowym nie przeplataly sie z innymi pytaniami poczatkujacych uzytkownikow.
hyper
Nie wiem czy to jest dobry pomysl, bo jak oddzielisz pytania
zaawansowane od podstawowych? To wszystko jest bardzo względne, np.
wg mnie padło maksymalnie kilka zaawansowanych tematów ;-)

Jestem przeciw.
Seth
W sumie masz racje. Chodzi poprostu o to zeby ci naprawde poczatkujacy pisali na jedno forum a pozostali na drugie.
Ale decyzja nalezy do Ciebie.
hyper
Przemyślmy wszystko jeszcze raz.

1) Jak podzielimy forum php na dwa z wyróźnieniem poziomu
zaawansowania i osoby z większym doświadczeniem będą odwiedzać
tylko swoje forum (bo chyba do tego dążymy?) to nie będzie komu
odpowiadać na forum dla początkujących. W rezultacie zaczną zaśmiecać
forum dla zaawansowanych.

2) Tak jak wcześniej mówiłem, powstanie problem co uznać za
zaawansowane, a co nie. Do tego są dwaj moderatorzy, zatem będą
musieli posiadać identyczne poglądy, bo inaczej posty będą co chwila
przerzucane.

3) Jak będą dwa fora, to nie będzie wiadomo na które z nich zaglądać.
Mogą się pojawić rozbieżności w samoocenie naszych użytkowników.

Niewątpliwie nikomu z nas nie chce się czytać nudnych postów z
podstawami, które można bez problemu znaleźć w manualu, ale
podzielenie forum nie przyniesie dobrych rezultatów.
castor
Juz pisalem w HydeParku ale tu tez napisze ... :wink:

Podzielenie jest Glupim pomyslem z tego powodu gdyz dla poczatkujacego bedzie zaawansowane cos co dla zaawansowanego bedzie proste i dlatego tez sie wszytsko zacznei mieszac :wink:

za duzo For tu nie moze byc!!!!

a kogo nudza jakies tematy to niech ich poprostu nie czyta biggrin.gif

@hyper
a co dla ciebie bylo zaawansowanym tematem?
Seth
ok pass smile.gif
eXtreme
Cytat
za duzo For tu nie moze byc!!!!

ty popatrz na forum.webcity.pl 8O 8O 8O mało tam postow, bo mieli atak jakiegos człowieka o xywie MAC 8O oczywiscie nie mowie tu o tym Macu winksmiley.jpg wkrotce zamierzają wyciągnąć forum z backupa, ale lista for jest widoczna wiec wiecie winksmiley.jpg
Lysy
Myślę że aby zredukować liczbę postów dotyczących spraw podstawowych, wystarczy stworzyć FAQ i zasugerowanie go początkującym użytkownikom. FAQ mogłoby bazować na tematach już istniejących. W tej chwili forum ma 10 stron, ale co się stanie gdy będzie ich dwa razy więcej? Nikt kto się łączy przy pomocy modemu nie przeora wszystkich postów nie mając pewności że znajdzie to czego szuka. Jednak dzięki FAQ uniknie sie powtarzania tych samych tematów i odpowiedzi typu "ten temat był już poruszony na tym forum". Wydaje mi się że byłoby to optymalne rozwiązanie.
hyper
Przeora? Przecież jest wyszukiwarka...
Mac
Cytat

Niby tak, ale nie zawsze wyszukiwarka znajduje odpowiedź, na któą "czekamy" (tzn. np. szukamy co to jest Apache to może znaleść dużo POST-ów, a tylko w np. dwóch POST-ach jest "prawidłowa" odpowiedź (w innych PSOT-ach tylko ogólnie pisze się słowow Apache chociaż nie opisuje się np. pochodzenia serwera :wink: )) :wink: smile.gif
smile.gif
Lysy
Cytat

W tej kwestii przychylam się do tego co powiedział Mac. A jak ustosunkujesz sie do FAQ?
Mac
Cytat
Cytat

W tej kwestii przychylam się do tego co powiedział Mac. A jak ustosunkujesz sie do FAQ?

FAQ ciekawy pomysł smile.gif
W razie "problemów" z wyjaśnieniem np. dlaczego POST został skasowany (przez Admina lub Moderatora) to można odwołać się do FAQ (FAQ to mogłby być taki mały "pomocnik" do regulaminu) smile.gif
smile.gif
Lysy
Cytat
W razie "problemów" z wyjaśnieniem np. dlaczego POST został skasowany (przez Admina lub Moderatora) to można odwołać się do FAQ (FAQ to mogłby być taki mały "pomocnik" do regulaminu) smile.gif
smile.gif

Rewelacyjny pomysł!!! Wtedy admin bez przeszkód mógłby usuwać powtarzające się posty i zostawiać tylko konkretne zagadnienia.
Mac
Cytat
Cytat

smile.gif

Rewelacyjny pomysł!!! Wtedy admin bez przeszkód mógłby usuwać powtarzające się posty i zostawiać tylko konkretne zagadnienia.

To w takim razie co o tym sądzisz Hyper?
smile.gif
hyper
Faq to dobry pomysł. Niestety jak to bywa są wakacje i wyjeżdzam na
prawie całe dwa miesiące (dokładniej jutro rano). Dopiero pod koniec
sierpnia będę mógł do tego wszystkiego siąść ponownie.
Seth
hyper wyjezdzasz :?: a co z php.pl :?:
moze dasz komus zwierzchnictwo nad ftp'em strony :?:

a tak apropo webcity: bo jak ktos umieszcza phpmyadmin w glownym katalogu i dodatkowo nie zabezpiecza go to tak sie dzieje :-P Na marginesie znam sam taka stronke .com'owa ktorej baza danych jest na wyciagniecie reki (sick!)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.