Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAjax] Wysyłanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
fido20
Witam,

Mam problem z obsługą formularza przez advAjax. Do tego celu używam advAJAX.assign, zgodnie z tym co jest na stronce. Samo wysyłanie działa , odpowiedź z pliku php jest ladowana na strone. Jednak gdy ponownie używam tego samego formularza (jest to form kilku stronnicowy) , ajax nie przejmuje wysłania , ładuje mi się strona którą mam w action formularza , a powinna zmienić się zawartość jedynie odpowiedniego <div></div>.
Może ktoś już spotkał się z taką sytucją ?

Pozdrawiam

Hmm, częściowo znalazłem rozwiązanie, zamiast wywoływać w onload, dałem wywołanie funkcji do onclick, przycisku submit. Jednak problem jest gdy uztkownik nacisnie enter i tym sposobem wysle formularz, wtedy nie zostaje uruchomione przechwycenie danych przez ajax. Czy da się zablokować wysyłanie formularza poprzez naciśnięcie entera ?
revyag
No to ustaw to zdarzeniu onsubmit formularza.
xamil
Wrzuć advAjax.assign do onload <body> i będzie śmigać.
fido20
Problem tkwił gdzie indziej. Na początku nadpisywałem cały formularz czyli <form ...> </form> (z tymi znacznikami włącznie). Gdy zmodyfikowałem skrypt tak że podmieniał mi same ciało formularza (<form ...> nie ruszałem) zaczeło wszystko śmigać (może komuś się to przyda).

Temat do zamknięcia
xamil
No oczywista sprawa;) Skoro zniszczyłeś coś do czego było przywiązane coś innego to naturalną sprawą jest, że i powiązanie zginęło. Potem jak stworzyłeś od nowa to trzeba i storzyć od nowa powiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.