Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobic baner ale troche dziwny ;] ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
2gatunek
Witam
Na swojej stronie oferuje kilka produktow do kupienia i chcąc zwiekszyc sprzedaz oraz ogladalnosc strony chcialbym wykonac baner ktory bym rozdal zainteresowanym aby go umiescili na swojej stronie tylko ze :
Baner by mial dzialac w taki sposob ze jesli ktos na niego kliknie , nastepnie przejdzie na moja strone i dokona zakupu to w efekcie jakims cudem calosc ma zapamietac ze to ktos od goscia nr 1 i wtedy on dostaje email i ja ze sie cos sprzedalo i wtedy ten ktos dostaje dzialke za kazdego sprowadzonego klijenta.
Nie jestem dobrym programista jesli chodzi o php i jezyki skryptowe wiec nie wiem czy sobie poradze ale moze sa juz jakies gotowe rozwiazania ktore mozna by wykorzystac, myslalem cos aby wykozystac ciasteczka ale wydaje mi sie ze bez bazy danych sie nie obejdzie. Bardzo prosze o rade kogos kto moze cos wiecej podpowiedziec na ten temat .
Dodam jeszcze ze zakupu dokonac mozna na slepie internetowym, wiec to napewno tez duzo zmienia ze nie jest to jakis formularz html. Calosc mozna obejrzec na http://www.Logisteam.pl
Pozdrawiam
thornag
Na stronie produktu (bo zakladam ze do niej prowadzi banner) sprawdz jaki jest referer. Pozniej dodaj referer do informacji o calej transakcji (bo te napewno zapisujesz w bazie). Na koncu znajdz uzytkownika ktory jest wlascicielem referera (musisz to zapisac ta domene przy rejestracji itp) porownaj i wyslij maila.

problem w tym ze zmienna referer nie zawsze jest ustawiona, o dziwo u mnie ustawia ja tylko Opera.
envp
Albo w linku do banera daj poprostu http://www.logisteam.pl/index.php?a=423 , a cyfra 423 odpowiadałaby serwisowi "x", teraz index, zapisuje sobie w $_SESION['whereicamefrom'] = 423 a na koniec przy kupnie, sprawdza skad i np dodaje na konto strony "x" 3% od ceny po uzbieraniu sie np. 200 zł wypłacasz je firmie "x". Myśle, że to byłoby optymalne :-)
thornag
@envp Rzeczywiscie latwiejsze rozwiazanie, no i przedewszystkim rozwiazuje problem referera, co za tym idzie jedna firma moze umieszczac banner na wielu witrynach a URL bedzie zawsze jednoznacznie wskazywal na nia.
2gatunek
O swietnie pomysl envp jest ok , ale moze nie bede chcial zbyt wiele jesli poprosze o bardziej szczegulowy opis wykonania bo moja wiedza z php na podstawie dotychczasowych danych nie pozwoli mi na wykonanie tego , moze jakis ktorki przyklad podobnego rozwiazania.
Znaczy rozumie ze musialbym utworzyc plik index.php (bo strona glowna to index.html) w ktorym jakis kod zapisze do bazydanych ID np 423 a puzniej sklep po zakonczonym zakupie odtworzy dana informacje zapisujac ja gdzies na stale i wysylajac e-maile.
thornag
1. Mamy banner w ktorym jest odnosnik www.sklep.pl/kup.php?firma=1

2. W pliku kup.php dodajesz kod:

1. <?php
  2. $_SESSION['polecajacy'] = $_GET['firma'];
  3. ?>

3. Po skonczeniu transakcji napewno zapisujesz informacje o niej w bazie danych. Dodaj do nich jeszcze jedna kolumne o nazwie np polecajacy, i tam umieszczaj identyfikator firmy.

4. Teraz mozna na dwa sposoby. Jesli chcesz zeby promocja dzialala automatycznie, to wklepujesz kod ktory porowna ID firmy z jej nazwa adresem itp itp no i np mysle maila z informacja ze firma dostala bonus. Mozesz tez jeslic hcesz jakies miesieczne podliczenia puscic crona zeby robil to pod koniec miesiaca. Wtedy dzieki temu ze zapisales ID w bazie z danymi o transakcji mozesz to wszystko zrobic jednorazowo.

No to teraz masz z grubsza opis algorytmu, w razie dalszych problemow pokazuj juz kawalki kodu bo pewien jestem ze nikt za Ciebie pisac nie bedzie tongue.gif
2gatunek
No i działa ;]
Baner umiescilem na innej stronie , po kliknieciu przenosi na sklep nr partnera , nastepnie po dokonaniu zakupu w pliku checkout_success.php analizuje sobie kto to byl i jesli bylo przekierowanie to wysyla emaile do mnie i do partnera .
Niestety niemoge se poradzic z zapisem tego do bazy danych . Bo nigdy wczesniej nic nie zapisywalem ani nie odczytywalem z bazy .
Narazie wyglada to tak ze partner dostaje email ze ktos kupil i ze zarobil 20 zł niezaleznie od tego co kupil , i musi sam pamietac ile juz klijentow przyprowadzil. W sumie przydalby sie jakis wpis ktory by to zliczal i pod koniec miesiaca by byla wyplata. W pliku chesckout_process.php znalazlem taki kod ktory wydaje mi sie ze to jest cos do zapisu danych w bazie.
$sql_data_array = array('customers_id' => $customer_id,
'customers_name' => $order->customer['firstname'] . ' ' . $order->customer['lastname'],
'customers_company' => $order->customer['company'],
'customers_nip' => $order->customer['nip'],
'customers_street_address' => $order->customer['street_address'],
'customers_suburb' => $order->customer['suburb'],
'customers_city' => $order->customer['city'],
'customers_postcode' => $order->customer['postcode'],
'customers_state' => $order->customer['state'],
'customers_country' => $order->customer['country']['title'],
'customers_telephone' => $order->customer['telephone'],
'customers_email_address' => $order->customer['email_address'],
'customers_address_format_id' => $order->customer['format_id'],
'delivery_name' => $order->delivery['firstname'] . ' ' . $order->delivery['lastname'],
'delivery_company' => $order->delivery['company'],
'delivery_nip' => $order->delivery['nip'],
'delivery_street_address' => $order->delivery['street_address'],
'delivery_suburb' => $order->delivery['suburb'],
'delivery_city' => $order->delivery['city'],
'delivery_postcode' => $order->delivery['postcode'],
'delivery_state' => $order->delivery['state'],
'delivery_country' => $order->delivery['country']['title'],
'delivery_address_format_id' => $order->delivery['format_id'],
'billing_name' => $order->billing['firstname'] . ' ' .

Ale nie za duzo mi to mowi moze z mala pomoca cos by mi sie udalo zrobic .

PS.Oczywiscie jesli jest ktos zainteresowany 20 zł (brutto) za klijenta ;] zapraszam na email - krzysztofr@logisteam.pl
envp
Hm, jesli to jest zzapytanie do SQL'a, a pewie jest, to dodaj sobie pole w twojej tabeli polecajacy_id (mozesz to zrobic za pomoca np. PHPMyAdmin, jesli masz dostep do cpanela na serwerze gdzie trzymasz baze i strone to mozesz tez za pomoca cpanel'a, lub jesli ci odpowiada zrobic to 'recznie') i zmodyfikuj checkout_sucess.php :

1. <?php
  2. $sql_data_array = array('customers_id' => $customer_id,
  3. 'customers_name' => $order->customer['firstname'] . ' ' . $order->customer['lastname'],
  4. 'customers_company' => $order->customer['company'],
  5. 'customers_nip' => $order->customer['nip'],
  6. 'customers_street_address' => $order->customer['street_address'],
  7. 'customers_suburb' => $order->customer['suburb'],
  8. 'customers_city' => $order->customer['city'],
  9. 'customers_postcode' => $order->customer['postcode'],
  10. 'customers_state' => $order->customer['state'],
  11. 'customers_country' => $order->customer['country']['title'],
  12. 'customers_telephone' => $order->customer['telephone'],
  13. 'customers_email_address' => $order->customer['email_address'],
  14. 'customers_address_format_id' => $order->customer['format_id'],
  15. 'delivery_name' => $order->delivery['firstname'] . ' ' . $order->delivery['lastname'],
  16. 'delivery_company' => $order->delivery['company'],
  17. 'delivery_nip' => $order->delivery['nip'],
  18. 'delivery_street_address' => $order->delivery['street_address'],
  19. 'delivery_suburb' => $order->delivery['suburb'],
  20. 'delivery_city' => $order->delivery['city'],
  21. 'delivery_postcode' => $order->delivery['postcode'],
  22. 'delivery_state' => $order->delivery['state'],
  23. 'delivery_country' => $order->delivery['country']['title'],
  24. 'delivery_address_format_id' => $order->delivery['format_id'],
  25. 'billing_name' => $order->billing['firstname'] ,
  26. 'polecajacy_id' => $_SESION['polecajacy_id'])
  27. ?>
);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.