Postanowiłem zmienić layout strony z tabelek na divy, w XHTML Strict.
Powiedzcie mi, czy dobrze kombinuję. Dotychczas strona była podzielona na kilka pasków, a w nich po ok. 7 komórek (ok. bo niektóre był ujednolicone).
Powiedzcie mi teraz, czy teraz każdy wiersz powiniennem umieścić w osobnym <div>ie, podając w stylach jego szerokość, a wewnątrz niego, każda komóra w osobnym <div>ie z podanymi w css długością i szerokością oraz dla każdej float: left, bo każda łączy się z poprzednią? Powinno to wyglądać mniej-więcej tak:
<div style="width: 700px"> <div style="float: left; width: 50px"></div> <div style="float: left; width: 100px"></div> <div style="float: left; width: 100px"></div> <div style="float: left; width: 50px"></div> <div style="float: left; width: 50px"></div> <div style="float: left; width: 300px"></div> <div style="float: left; width: 50px"></div> </div> <div style="width: 700px"> <div style="float: left; width: 50px"></div> <div style="float: left; width: 100px"></div> <div style="float: left; width: 100px"></div> <div style="float: left; width: 50px"></div> <div style="float: left; width: 50px"></div> <div style="float: left; width: 300px"></div> <div style="float: left; width: 50px"></div> </div>
Czy to ma sens, tak powinno wyglądać mniej więcej? Oczywiście style zniknie na rzecz id. Podglądam różne strony, np. firefox.pl ale nie układa mi się to w logiczną całość, a kurs xhtml http://xhtml.b7.pl/index.html nie ma wartości dydaktycznych do tworzenia strony w standardzie xhtml.