Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AdvAJAX] Początkującemu wiatr w oczy...
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Juzef
Witam
Jak w temacie... sprawa jest dziwna, bo zerżnąłem ze strony oficjalnej chyba taki przykład na wykorzystanie AJAXa, tzn. próbuję na danego div'a załadować zawartość danego pliku html. Ale tu sprawę pokazuje uproszczona do minimum. Tak to idzie:
Tu jest dołączenie advajax.js oraz funkcja która ma zdziałąc cokolwiek z użyciem AJAX'a.
  1. <script type="text/javascript" src="advajax.js"></script>
  2. <script type="text/javascript">
  3. <!--
  4. function doo()
  5. {
  6. advAJAX.get({
  7. url: "http://www.linux.pl",
  8. onSuccess : function(obj) { alert(obj.responseText); }
  9. });
  10. }
  11. -->

A tu link po kliknieciu na który zostaje odpalona w/w funkcja:
  1. <a href="java script:doo()">Działaj</a>

No i tak to wygląda w uproszczeniu dużym. A działa dziwnie, bo własnie pod FF i Operą nie działa. Odpala się bezbłednie tylko pod Konquerorem. Dziwne.... czy ktos mógłby mnie oswiecic dlaczego tak jest?
Juzef
tiraeth
1. Popraw temat aby odpowiadał Twojemu pytaniu i dodaniu przedrostka, że chodzi o advAjax

2.
  1. <a href="java script:doo()">Działaj</a>

Tak w małym skrócie smile.gif Niepotrzebna spacja.
revyag
@tiraeth, ta spacja sie sama robi smile.gif
Test:
teraz napisze javascript i będzie razem a jak użyję bbcode będzie osobno smile.gif
  1. <a href="java script:cos()"></a>

@Juzef jeśli nie masz tej spacji, to podaj więcej szczegółow. Albo najlepiej zarzuć jakimś linkiem.
tiraeth
revyag, faktycznie.... błąd IPB tongue.gif

Włącz Konsolę Javascript w Firefoxie to będziesz wiedział co jest nie tak ... a jeżeli nie to przynajmniej poznasz ciekawą funkcję Ffoxa winksmiley.jpg
Juzef
Taa.... spacja się robi sama, a do konsoli JS w FF zdązyłem zajrzec, i własnie w tym rzecz ze nie wywala nic. Link niech będzie TUtaj. To jest wersja maksymalnie uproszczona, ale i tak chodzi o to samo: po kliknięciu na ten szary szajs pośrodku, ma wywalic okno z zawartoscią strony jaką mu tam przykładowo wpisałem. Docelowo miało sie to na wartswie wyświetlic, ale nie działa tak czy inaczej podstawa. blinksmiley.gif
PS. Czy dla działania tego ma jakies znaczenie czy to HTML, czy XHTML, albo podobny szczegół?
revyag
Dobra to powiedz mi co niby onet ma Ci zwrócić ? Masz tam jakiś swój skrypt ?
Zrób sobie jeszcze jeden plik: powiedzmy test.php. Wstaw do niego to:
  1. <?php
  2. echo 'aaaa';
  3. ?>

a w żądaniu url będzie miał postać:
Kod
url: "test.php"
Juzef
Przeciez mówie ze to przykładowa strona, docelowo miało tam byc co innego, ale skoro i tak nie działa, to bez róznicy co tam teraz wpisałem. A to zaraz sprawdzę.
tiraeth
W atrybucie ONCLICK podajesz tylko nazwę funkcji JS a nie odwołanie java script:

czyli
  1. <div ... onclick="funkcja();"></div>
Juzef
E, nic z tego.... jak walne tak jak dwa posty wyżej, ten "test.php" to wywala mi okienko z textem "Error: 0". A jak wstawię jakis adres www, nadal nie dzieje sie nic. Najbardziej dziwi mnie czemu to działa w Konq, bo gdyby było totalnie schrzanione,to nie poszłoby wcale...
EDIT: Error był bo zapomniałem na serwer wrzucic... blinksmiley.gif jak wrzuce, to jest tak jak ze stroną www jakąs czyli nic ise nie dzieje.
revyag
http://projekty.producer.pl/rvg/test/
Twój kod.
Kliknij w czerwony kwadrat.
Juzef
Oszfak, że tak powiem.... no działa to w takiej wersji. Ale jak walnę tam adres jakiejkolwiek strony, nie lokalnego pliku, to juz nie pójdzie. A pod Konquerorem nadal działa wszystko, gdzie bym nie wrzucił, czy lokalnie, czy na serwerze. Ja już nic nie rozumię.......
revyag
Musisz podać adres do pliku. Czyli :
http://www.costam.pl/plik.php
Juzef
Hm..... a czy to musi byc *.php? Na stronie było ze niekoniecznie... zresztą co za róznica, czy .html, czy .php, dalej to samo - działa pod Konq, reszta kicha.
revyag
Tu masz chyba odpowiedź:
Temat: advAJAX laczenie z inna domena
Juzef
Eno, to by mi pasowało... chodzi o pobieranie lokalnych plików, ale robiłem wedle tego co na stronie pisali.... czyli przez http:// itd. Tylko ze jak teraz zrobię tak, ze w url wpisze "plik.html" a plik ten jest we własciwym katalogu, tam gdzie .html. No i rusza, ale jest alert z trescia: "Error :0". Ale wreszcie jest porządek, bo pod każdą przeglądarką nie działa:]
EDIT:
Jest przełom. To co chcę na div'ie wyświetlic, wrzuciłem do pliku php, tak ze po prostu zawartosc pliku html jest walnieta całościowo w "echo" . Teraz to działa, tylko z kodowaniem znaków cos nie bardzo, ale wygląda ze da się to załatwić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.