athabus
6.09.2006, 13:33:23
Witam,
czytałem kilka postów osób o hostingach - i czasami pojawia się motyw -> potrzebowałem jakieś tam rozszrzenie ->mail do admina ->zainstalował.
I tak się właśnie zastanawiam czy to jest "normalne", że admin doinstalowuje coś na życzenie?
Pytam, bo mam hosting w nazwa.pl i potrzebowałem QuickForm z Pear - napisałem do admina i dostałem info, że nie ma możliwości i że mogę sobie sam to wgrać. Wiem, że sam mogę no ale po co, skoro jest PEAR . Niedługo pewnie będę potrzebował nowych rozszrzeń i co wtedy... nie wszystko się da "wgrać" samemu.
Mail ogólnie był grzeczyn, ale trochę się zawiodłem bo płacę 300zł+Vat a nawet nie mogę mieć tak prostego wymagania. I tak miałem szukać nowego hostingu, ale to już mnie chyba upewnia na 100%.
No ale pytanie: czy mogę oczekiwać dogrywania 'na życzenie" rozszerzeń, czy tak to tylko w Erze? (oczywiście mowa o "zwykłym" hostingu a nie dedyku")
Powiem krotko - zalezy gdzie masz hosting - nie ma zadnym regul ktore reguluja to
athabus
6.09.2006, 15:55:50
Hehe - zle zadalem pytanie :-)
Chodzi o to czy, ogólnie kupując zwykły plan hostingowy, mogę trafić na firmę, w której nie będą mi robili problemów jeśli okaże się, że potrzebuję rozszerzenia.
Ale z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że można.
Kayne
7.09.2006, 09:25:14
Zazwyczaj te "słabsze" firmy do instalują, by zatrzymać klientów. Mi bez problemów do instalują moduły do Apache i php, czy uruchamiają usługi, jak np. WildCard.
athabus
7.09.2006, 09:37:29
a pochwalisz się gdzie masz hosting?
Różnie z tym bywa. Czasami "administratorzy-paranoicy" boją się instalować różne rzeczy, tłumacząc się względami bezpieczeństwa.
Miałem kiedyś kuriozalny przypadek, gdy admin nie chciał zaktualizować MySQL'a do wersji 4.x i tłumaczył to właśnie bezpieczeństwem serwera. Zaznaczę tylko, że wtedy zalecaną wersją było już 4.1.x. Nie wiem dlaczego może mu się nie chciało bawić, a może bał się, że nie będzie potrafił tego zrobić... W końcu udało mi się z nim dogadać i postawił 4.0.x równolegle do 3.x i tak jest tam do dziś...
Cytat(athabus @ 6.09.2006, 14:33:23 )

Mail ogólnie był grzeczyn, ale trochę się zawiodłem bo płacę 300zł+Vat a nawet nie mogę mieć tak prostego wymagania.
hm

Bo płace 300pln...

ok, a czy w pakiecie ktory kupiles jest punkt, ze za te 300 mozesz zazyczyc sobie doinstalowania czego tam sobie chcesz? Mysle ze nie.
Doinstalowanie dodatkowych modulow to tylko grzecznosc admina. W wiekszych firmach tez nie chca sie z tym chrzanic bo przy upgradach moze wyjsc jakas sprzecznosc i co... Dzialalo i nie dziala?
W mniejszych firmach to chyba mniejszy problem. Jesli chodzi o mnie, to mam co chce, bo 1) Mam dedyka, 2) hosting wykupuje z firmy w ktorej pracuje, mowie i mam...
NetJaro
10.09.2006, 07:50:17
Popieram
Ace'a.
Doinstalowanie modułów to tylko grzeczność Administracji.
Zawsze przed zakupem danego pakietu możesz skontaktowac się z Biurek Obsługi Klienta i wypytać o interesującą Cię konfigurację -
ludzka rzecz pogadać ;-)))
W przypadku Home.pl (przypominam, że nie posiadają oni Apache'a..) doinstalowanie jakiekolwiek modułu może znaczyć zmniejszenie wydajności serwerów - a wiadomo jak na tym zależy Administracji Home.pl. Jednak, jeżeli będzie to dość ważny moduł, dodatek o którego będą się ubiegać liczni użytkownicy (jak w przypadku mod_rewrite) zostanie to włączone

Home.pl nie opłaca się włączać jednego modułu (często dla jednego klienta) na rzecz całego serwera.. Inaczej jest z małymi firmami - im zależy na każdym kliencie
SongoQ
10.09.2006, 08:10:52
Dostaje sie to za co sie placi. Mam hosting w nazwa.pl i jestem zadowolony (za 300 zl konfiguracje serwera jest ok). Jesli wymaga sie czegos wiecej to jak pisal @Ace dedyk jest najlepszym rozwiazaniem. Zawsze tak bylo cena == jakosc.
athabus
10.09.2006, 15:30:01
Ace, troche źle mnie zrozumiałeś. Ja nie mówię, że nazwa jest zła - raczej było to pytanie, czy tak jest wszędzie.
Ogólnie nie mam do nich "żalu", bo tak jak mówisz, nie mam w umowie, że od nich tego mogę wymagać. Kwestia jest jednake taka, że skoro oni nie chcą mi pomóc, to poszukam kogoś kto chce.
Sama kwota 300 zł za podstawowy hosting - cóż nie uważam, żeby było to mało. Myślę, że znajdę coś lepszego za tą kwotę.
Co do dedyka - bez żartów. Kupowanie dedyka dla małej witryny mija się z sensem - na pewno znajdzie się admin/firma, idący bardziej na rękę.
Co do serwerów nazwa.pl to uważam, że są niezłe i zawsze tak będę mówił (chyba, że coś się zmieni), tyle że w tej konkretnej sprawie nie spełniają moich wymagań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.