Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Taki pomysl - refresh
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
uboottd
Moze by dac uzytkownikom mozliwosc ustawienia refresha na stronach forum ? Przynajmniej na stronie glownej i liscie tematow...
Seth
Ke ? smile.gif
uboottd
Rany... jakby to lopatologicznie wytlumaczyc... smile.gif

No taki dzyndzel z taki wihajstrem co by tam wklepac dajmy na to 5 i klepnac zatwierdz i wtedy serw by wrzucal do zrodla mete z refreshem na 5 minut, co by mozna widziec jak tematy przyrastaja, zeby nie musiec reloada klikac co chwila winksmiley.jpg

Lepiej ? winksmiley.jpg

A po ludzku - prosty input gdzies w rogu ktory by to umozliwil i juz. Taka ogolna propozycja...

A tak przy okazji, jest jedna dosc uciazliwa rzecz. Czasem zdarza sie ze rownolegle z przegladaniem forum ogladam tez inne strony i zdarza sie ze sypnie mi sie przegladarka. I wtedy zauwazylem ze jak odpale ja na nowo i znow sie zaloguje na forum to wszystkie tematy sa oznaczone jako przeczytane. Nie dalo by sie tego usprawnic jakos? Np. jesli user loguje sie ponownie przed uplywem np 5 minut od ostatniego pobrania to znaczniki przeczytania tematow nie sa zmieniane. Takie w sumie male a cieszy (a nie tylko mnie to drazni...)
spenalzo
Jestem za! Podpisuję się rękami i nogami.
pagolik
Ja tez jestem za !
BzikOS
Przecież można sobie samemu coś takiego zrobić - przygotować stronkę z iframe i ustawić jej refresha ;P
FiDO
Ja tam jestem przeciwny... a jesli ma przejsc to niech to bedzie opcjonalne..
tymbardziej, ze jakbym o zapomnial o tym odswiezajacym sie oknie i pojawily by sie nowe posty to po nastepnym odswiezeniu juz bylyby zaznaczone jako przeczytane (ten "bug" o ktorym pisal uboottd... mnie tez to strasznie drazni) i moznaby w ten sposob przeoczyc jakies watki.

Naprawde tak ciezko siegnac po F5?
Zreszta ja np. w MyIE2 moge sobie ustawic auto-refresh dowolnego okna, wiec w zasadzie juz mam ten ficzer, ale z niego nie korzystam... nie czatuje na forum na nowe pytania/odpowiedzi odswiezajac co chwile strone, po prostu wpadam co jakis czas i czytam co nowe.
uboottd
Nie oczywiscie ze opcjonalnie.

A po usunieciu tego buga to nie sprawialoby opisywanego przez Ciebie problemu.

A wiesz nie kazdy korzysta z MyIE2 (cokolwiek by to bylo)...
menic
Ja jestem na nie
spenalzo
Cytat
pojawily by sie nowe posty to po nastepnym odswiezeniu juz bylyby zaznaczone jako przeczytane

Nie. Posty zaznaczają sie jako przeczytane przy wylogowaniu / wyjściu ze strony / rozłączeniu - przy odświeżaniu taka sytuacja nie ma miejsca.
julia
Cytat
Nie. Posty zaznaczają sie jako przeczytane przy wylogowaniu / wyjściu ze strony / rozłączeniu - przy odświeżaniu taka sytuacja nie ma miejsca.

Nie zgadzam się z Tobą, jeśli oczekuję odpowiedzi to wychodzę do listy tematów i klikam co jakiś czas "F5" i to działa ...

Ale czytałam, że niektórzy użytkownicy w ogóle mają problem z pokazywaniem tematów z nowym postem (np. nie zmienia się im kolor karteczki przy temacie u mnie zresztą też tak było przez jakiś czas i jakoś samoistnie minęło)

Jestem ZA autoodświeżaniem (choć z drugiej strony powinien być też jakiś timeout inaczej pozostaniemy zalogowani do końca świata albo dłużej ... hihihih)

Pozdrawiam
adwol
Cytat
Cytat

Nie zgadzam się z Tobą, jeśli oczekuję odpowiedzi to wychodzę do listy tematów i klikam co jakiś czas "F5" i to działa ...

A co to ma do tego co napisał spenalzo? On napisał, że samo odświeżanie strony nie powoduje zaznaczenia postów jako przeczytanych, a Ty, że odświeżanie działa. Jasne, że działa, dlaczego miałoby nie działać.
Cytat
Ale czytałam, że niektórzy użytkownicy w ogóle mają problem z pokazywaniem tematów z nowym postem (np. nie zmienia się im kolor karteczki przy temacie u mnie zresztą też tak było przez jakiś czas i jakoś samoistnie minęło)

Niech zgadnę, problemy MSIE z nagłówkami sterującymi cache'owaniem?
Cytat
Jestem ZA autoodświeżaniem (choć z drugiej strony powinien być też jakiś timeout inaczej pozostaniemy zalogowani do końca świata albo dłużej ... hihihih)

Propozycja Uboota była taka, żeby autorefresh był opcjonalny dla każdego użytkownika. Po prostu jeszcze jedna zmienna w profilu, określająca czas w sekundach który trzeba wsadzić do <meta> i możliwość wyłączenia tego w ogóle. Domyślnie powinien być wyłączony (dla kompatybilności wstecz) i każdy kto chce by sobie go włączył.
julia
Cytat
Propozycja Uboota była taka, żeby autorefresh był opcjonalny dla każdego użytkownika. Po prostu jeszcze jedna zmienna w profilu, określająca czas w sekundach który trzeba wsadzić do <meta> i możliwość wyłączenia tego w ogóle. Domyślnie powinien być wyłączony (dla kompatybilności wstecz) i każdy kto chce by sobie go włączył.

Pewnie żle zrozumiałam problem... Albo niejasno sama napisałam...

Chodzi mi o to, że jeżeli utnę sobie drzemkę na klawiaturze, to forum zrezygnuje ze mnie. Dojdzie do wniosku, że jestem śpioch i nie warto dla mnie trzymać sesji po czym mnie wyloguje. Jeśli zaś ustawię sobie (opcjonalnie) odświeżanie to czy nie spowoduje to przesyłania do forum informacji jakobym była aktywna, i czy nie utrzyma mojej sesji w nieskończoność questionmark.gif
FiDO
Predzej czy pozniej sie obudzisz albo elektrownia bedzie miala awarie winksmiley.jpg
GeoS
A ja jestem na nie ze zmuszaniem. Jesli to ma byc jako opcja, to niech bedzie.

Mi sie czesto chrzanilo/chrzani pokazywanie nowych postow i dlatego jestem na nie.
uboottd
No oczywiscie ze jako opcja i domyslnie wylaczona smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.