Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSSQL pobieranie z bazy na www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jastu
Witam , mam nadzieję że wypowie się ktoś kto pracuje na MSSQL-u i rozwiązał już ten problem.

Podczas wprowadzania do bazy polskie znaki zapisywane są jak kody znaków w utf-8 (odczyt wpisanych z wwww danych przebiega prawidłowo bo przegladarka rozwiązuje kod utf-8) , natomiast podczas odczytu wcześniej wpisanych danych w bazę z polskimi znakami (z poziomu query analizera) mam krzaczki na stronie.

Kodowanie strony www i kodowanie pliku zmieniałem wielokrotnie - bez efektu - dalej krzaczki ?

Co jeszcze sprawdzić ? Mam dostęp tylko do kodowania strony i kodowania pliku
(baza,php.ini,httpd.conf -> nia mam dostępu)

Witam , ponawiam prośbę .

Czy ktoś kto korzysta z bazy MSSQL z końcówką na WWW mógłby mi napisać jakiego używa kodowania w plikach php i jakie ma ustawione kodowanie strony bądź czy wykonywana jest konwersja między pobraniem a wstawieniem do bazy.

Pozdrawiam
acztery
a set names 'utf8' nie działa? wykonaj to przed pobraniem lub dodaniem danych z/do bazy
jastu
Kodowanie bazy było ok .... kodowanie strony windows-1250 . Mam tylko jeden jeszcze problem - jak zmusić przeglądarkę aby ustawiała kodowanie znaków "Środkowoeuropejski(windows-1250)" w menu widok ?
tiraeth
  1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />

Nie działa?

Ewentualnie nad html:
  1. <?php
  2. header("Content-type: text/html; charset=windows-1250");
  3. ?>

smile.gif
lilik
Prawdopodobnie wczesniej milaes strone w utf-8 i zapisales dane potem zmieniles na windows-1250 stad ten problem wiec pozostaje tylko poprawic wysylajac dane formualrzem w windows-1250
jastu
a w smarty ? Pierwszy raz się z czyms takim spotykam angrysmiley.gif

///edit

Nie odbiegając od tematu jescze jedno pytanie związane z kodowaniem :

Na tej stronie chcę wyświetlać dane pobrane z bazy przez AJAX , obecnie wszystkie polskie znaki wyglądają tak '?'.

Jak mogę to zmienić ?
artur81
Cytat(jastu @ 22.12.2006, 05:38:17 ) *
Nie odbiegając od tematu jescze jedno pytanie związane z kodowaniem :

Na tej stronie chcę wyświetlać dane pobrane z bazy przez AJAX , obecnie wszystkie polskie znaki wyglądają tak '?'.

Jak mogę to zmienić ?

Na początku pliku, który odpowiada za zwrócenie danych daj header() z odpowiednim kodowaniem.
jastu
Ładnie działa , strona www ustala w przeglądarce właściwe kodowanie guitar.gif

Znalazłem sobie inny problem : (dot. header w pliku php dla ajaxa,wysłanie go w pliku nie działa)
Ajaxa używam tylko w kilku miejscach stąd mało wyrafinowane rozwiązanie ->zanim prześlę dane na stronę www (wybrane z bazy) w skrypcie php przepuszczam je przez funkcję str_replace() (dane pobrane z bazy) , wszystko ładnie zostaje zamienione poza znakami ź,Ź, Ś,ś ..... dlaczego ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.