Dawno tu nie zagladalem Jakas straszna posucha ;-)
Pytanie: - jak dzialaja porownywarki cen ? (domyslam sie, ale chetnie poslucham opinii innych) - ktos gdzies moze widzial jakies ladne api ?
Zaczynamy dyskusje, mysle ze ciekawa
cadavre
20.12.2006, 17:38:26
Przy porównywarkach najważniejszą rzeczą jest - tak myślę - system pobierania cen w serwisów. Można to załatwić dogadując się ze sklepami, aby te udostępniły nam powiedzmy usera bazy danych do SELECT'a i robić wszystko bezpośrednio z baz sklepów. Myślę jednak, że mało który sklep by coś takiego udostępnił. Pozostaje zatem napisanie robota, który powyciąga ze stron potrzebne nam dane. Można przypisać przeszukiwane dla konkretnej strony i szablony dla nich (które elementy czytać). Kolejną kwestią jest aktualizacja tychże danych: non-stop (ilość danych jaka byłaby do pobrania jest tak duża, że możnaby pobierać ją cały czas)? Z pewnością działalność takiego serwisu wiąże się z zatrudnieniem nawet kilkuset moderatorów, którzy to analizować będą informacje w sklepie. Sprawa najbardziej komplikuje się jeśli chcesz zrobić zaawansowane wyszukiwanie np. po parametrach kart graficznych wg. informacji ze sklepu.
Adiasz
21.12.2006, 11:27:48
Wydaje mi sie ze dane produktow w porownywarce to nie jest to ani dzialalnosc robotow (bo to byloby uciazliwe i dla sklepu i dla porownywarki) ani wykonywanie selectow na bazie sklepow (bezpieczenstwo, uzytecznosc) tylko wynik komunikacji skryptow porownywarki z odpowiednio przygotowanymi xmlami sklepow przez np soap
pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.