Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdzie znajdę klasy?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hzl_91
Siema. Mam pytanię, ponieważ robię framework na nowego CMS 'a poszukuję stron z klasami i opisami najlepiej po polsku haha.gif Proszę o podawanie linków.
nospor
Przenosze.

szukaj na
1) phpclasses.org
2) U nas w algorytmach
acztery
jak masz swojego cms nie lepiej napisac swoje klasy wtedy wiesz co gdzie masz w przypadku potencjalnych zmian zrobisz to szybko i sprawnie
hzl_91
Cytat(acztery)
jak masz swojego cms

Piszę CMS

Cytat(acztery)
nie lepiej napisac swoje klasy

A poco mam pisać? Lepiej ściagnoąć coś szybkiego i porządnego, niż się męczyć ze swoimi klasami. Bo ja osobiście jestem cieńki w sprawie klas. Coś tam umiem, ale nie chce mi się haha.gif

Cytat(acztery)
w przypadku potencjalnych zmian zrobisz to szybko i sprawnie

A od czego mamy tutoriale, wikipedie, php.pl i google.pl ? W ściagniętych klasach też zrobie to szybko i sprawnie.
dr_bonzo
Cytat
A poco mam pisać? Lepiej ściagnoąć coś szybkiego i porządnego, niż się męczyć ze swoimi klasami.

Popieram. Pisz dopiero gdy gotowce ci nie wystarczaja.
NuLL
Cytat

Podejscie stricte finansowe nie przyznoszace programiscie ani przyjemnosci ani rozwoju....
hzl_91
Cytat(NuLL)
Podejscie stricte finansowe nie przyznoszace programiscie ani przyjemnosci ani rozwoju....

Ale poco mam pisać swoje klasy skoro wiem, że nie umiem tak dobrze, żeby napsiać coś porządnego. Napisze tzw. gów**, które zamiast działać szybko i sprawnie, to muli mi system i nie ma takich możliwości. A takto zassam sobie coś porządnego i funkcjonalnego.
Cysiaczek
Nom - ściągaj, ale w wolnym czasie pisz własne, nawet, jeśli nie zamierzasz potem użyć - zgadzam się z NuLLem - trzeba się rozwijać.

Pozdrawiam.
hzl_91
Cytat(Cysiaczek)
trzeba się rozwijać.

Cały czas się rozwijam.

A znacie może jakieś dobre klasy do obsługi wielojęzycznej. TZN. że w każdej chwili mogę zmienić język.
My4tic
Cytat(dr_bonzo @ 3.01.2007, 16:06:18 ) *

A ja się nie zgodzę :-) A dlaczego? A dlatego, że nie podoba mi się takie podejście w tym konkretnym przypadku. Przypomina to trochę ściąganie w szkole - czerpanie korzyści z cudzej pracy, samemu obijając się zamiast pracować. Później mamy w necie pełno takich 'grup' jak ta pana hzl_91. Ludzie nieszczęśliwym trafem wejdą do portfolio, przeczytają ten stek bzdur:

Cytat
Wreście hzl_91 doszedł do wniosku, żeby zrobić najlepsze studio, jakim jesteśmy my. Obecnie jesteśmy jednym z lepszych WebStudi w Polsce.

...zdecydują się na usługę a później płaczą - nie ma produktu, nie ma zaliczki, nie ma projektanta. Oczywiście nie osądzam hzl_91 ale sądząc po wieku i jakości portfolio to do najlepszego grafika w Polsce jeszcze mu trochę brakuje, a pisanie takich rzeczy w portfolio to oszustwo, kpina i manipulacja.

Zamiast przeczytać kilka książek to łatwiej walnąć posta na forum, a później juz tylko z górki... ctrl+c, ctrl+v, '-działa? - yupii, działa!', numer konta do przelewu i bye.

Używać cudzy kod? Owszem, ale moim zdaniem jedynie wtedy, kiedy ma się wiedze, doświadczenie, rozumie się jego działanie (przynajmniej ogólnie) a nie na łatwiznę.

Cytat
Bo ja osobiście jestem cieńki w sprawie klas. Coś tam umiem, ale nie chce mi się haha.gif

Chociaż to pewnie kwestia charakteru i etyki...
cadavre
W kwestiach tj. Smarty czy OPT to bez wątpienia lepiej skorzystać z gotowych rozwiązań, ale żeby pisać własne klasy pod użytek CMS'a? Jak się ktoś ma nauczyć samemu pisać jeśli nic nie pisze? Pisanie własnych klas / aplikacji składania do myślenia programistę i skłania go do tego by rozpatrzeć projekt w każdej dziedzinie - może to co napiszemy będzie szybsze i lepsze niż gotowiec?

Ja nie popieram: skorzystaj z gotowej klasy a obok pisz własną.
Popieram jednak: pisz własną klasę i wzoruj się na gotowej (dobrej!).
hzl_91
My4tic: W VaniliaDesign jest 5 grafików:
- 2 od WebDesign 'u
- 2 od 3D
- 1 od drobniejszych robutek typu: button, banner
Ja jestem jedynie założycielem.

A powiecie mi jaka jest najlepsza klasa obsługi wielojęzyczności ;>
skowron-line
Kod
Przypomina to trochę ściąganie w szkole - czerpanie korzyści z cudzej pracy, samemu obijając się zamiast pracować.

zgadzam sie z tym a i dodam ze jak przychodzi do edycji klasy albo dopisania czegos to sa balety lepiej samemu sie przemeczyc ale za to potem wiesz co robisz
hzl_91
Dobra napiszę sam klasę wielojęzyczności (",) Wsumie to łatwa. Jak mi się uda napisać to opublikuje ją tutaj, a wy mi pomorzecie poprawić błędy, jak by były.
cadavre
Pomagać, g odmienia się na ż: "Pomożecie". Co do wielojęzyczności poszukaj w google na temat i18.

EDIT: A wcześniej: robota - o odmienia się na ó: "robótek".
hzl_91
Jak piszę na klawiaturze szybko to nie zwracam uwagi na ortografię, powinni w operze zrobic coś takeigo jak w ff że sprawdza pisownię haha.gif
sztosz
Cytat(My4tic @ 3.01.2007, 17:33:15 ) *
Przypomina to trochę ściąganie w szkole - czerpanie korzyści z cudzej pracy, samemu obijając się zamiast pracować.

A jak masz ochotę zjeść kromkę chleba z masłem to najpierw obsiej pole, zbierz plony zmiel mąkę, wypiecz chleb, wydój krowę a potem ubij masło. Już do robienia noża cie nie będę zmuszał winksmiley.jpg

Rozumiem argumentację, ale akurat to ci co kupują buble są sami sobie winni. Oszustwo, lub jeżeli ktoś woli stawianie siebie i swojej pracy w jak najlepszym świetle jest wpisane w ludzką naturę i głupotą jest walka z tym.

Dlatego też uważam że hzl_91 robi bardzo dobrze szukając dobrych sprawdzonych rozwiązań i scalając to w jedno. Po pierwsze oszczędza to czas i pieniądze, po drugie chroni jego i jego potencjalnych klientów przed ewentualnym bublem w postaci produktu który w swych podstawach (tutaj są to te "klasy") jest skaszaniony dokumentnie*.

______
*Nie twierdze że hzl_91 by na pewno skaszanił te klasy, bo nie mam ku temu najmniejszych podstaw; twierdzę jedynie ze istnieje taka możliwość bo jak sam pisze: "[...]osobiście jestem cieńki w sprawie klas. Coś tam umiem, ale[...]."
cadavre
Cytat
A jak masz ochotę zjeść kromkę chleba z masłem to najpierw obsiej pole, zbierz plony zmiel mąkę, wypiecz chleb, wydój krowę a potem ubij masło.
Dobry przykład - w tym wypadku wiesz jakie zboże zasiałeś, wiesz, że sam je nawozisz i wiesz czym. Zbierając plony możesz wybrać najlepsze ziarna, które znów zasiejesz na przyszły rok. Mleko wydojone będzie również smaczniejsze i zdrowsze niż to UHT. Przy okazji gdy już to wszystko zrobisz - będziesz miał materiały na kolejne chleby z masłem. Gotowca kupując tez musisz zalecieć do sklepu. winksmiley.jpg Taka analogia. Naturalnie jak najbardziej możesz wystosować kontrargumentację w stylu "a co jeśli coś zrobisz źle?". winksmiley.jpg
hzl_91
Dobra skończcie temat THC. Bo siać żyto to a potem zbierać plony kojarzy mi się tylko z jednym. Nie mam na myśli chleba. Wiecie ocb haha.gif

Wróćmy do tematu panowie. Jednak w najbliższym czasie nie napisze klasy. Bo po prostu dawno nie korzystałem z php . Teraz piszę taki prosty system dla przypomnienia, a już zaczynam powoli gromadzić materiały na nowy, tzn. zbierać klasy. I szukam tych najlepszych i najszybszych. Więc jeśli ktoś zna klasę dobrą do obsługi wielojęzyczności proszę o nazwę lub o link.
acztery
hzl_91 a ilu macie programistów. 10 ?

Jeżeli macie grafika który robi same przyciski to spoko smile.gif

Piszesz ze dawno nie korzystałeś z php. nie wiem czy wiesz ale implementacja cudzej klasy jest trudniejsza niż swojej. ale to tak na marginesie.. wiec dalej przystaje na swoim. Pisz sam.
cadavre
acztery - pogrążasz. tongue.gif

hzl_91 jeśli korzystasz z szablonów to może OPT i i18?
http://opt.openpb.net/docs/pl/doku.php?id=features:i18n
seaquest
Może nie powinienem tego mówić.

Po obejrzeniu strony:
Cytat
...stworzonym przez hzl_91, naszego głównego grafika...

Cytat
...Mamy na koncie wiele wielkich projektów, które można obejrzeć w dziale Prace...

A po kliknięciu na Prace
Cytat
Trwa budowa skryptu galerii.

i cennik:
Cytat
Design: od 50zł (zależy od stopnia zaawansowania)

A także na datę urodzenia... Nasuwa mi się jeden wniosek (związany z neostradą), o którym nie wypada mówić, by nikogo nie urazić. Ręce opadają.

hzl_91: design od dobrego grafika kosztuje czasem kilka tysięcy złotych. Podejrzewam, że pewnie nie wystawiacie faktur, ani nie podpiszecie umowy...

A wracając do tematu.
Przytoczę tutaj słowa, które kiedyś przeczytałem na tym forum: po co wyważać otwarte drzwi. Nie inaczej jest w tym wypadku. Należy pamiętać, że są lepsi od nas, którzy lepiej się na tym znają. Na pewno osoba, która pisze jakąś klasę poświęciła sporo czasu (przeczytała specyfikacje, przejrzała inne przykłady) żeby ją dopracować.
Dlatego uważam, że należy korzystać z gotowych rozwiązań, ale tylko tych sprawdzonych typu: ZF czy eZ Components, ale także wielu klas z phpclasses.org
SHiP
Zgadzam się ze należy pobierać gotowe prace ale tylko w przypadkach gdy są to klasy dodatkowe(np. generowanie pdfow, wysylanie maili etc), Główne elementy musisz napisać sam aby to dzialalo sprawnie. Wątpie aby zlepech produktów kilkunastu programistow dzialal lepiej niz jedna stabilna platforma.
Widzę zę lubicie porównania winksmiley.jpg. Mamy samochód: kółka z malucha, podwozie z autobusu, kierownica od rowera etc. uruchomić to się da winksmiley.jpg ale po co?
athabus
Do niedawna też uważałem, że pisanie wszystkiego samemu jest ok, ale tak nie jest. Kwestia po prostu umiaru. Trzeba wiedzieć co napisać samemu a co nie. Jest sporo fajnych gotowców. Używanie gotowych klas także ma walory edukacyjne - sam dużo uczę się podglądając najlepszych. Ostatnio np. mam fascyjnację ZF. Wykorzystuję go w jednym małym projekcie. Wprowadziłem kilka dodatkowych klas i małych "poprawek" (oczywiście przez poprawki rozumiem usprawnienia dla mnie, bo do poprawiania twórców ZF jest mi jeszcze daleko). Napisałem np. swój własny Db_Table_Rowset itp itd. Zmierzam do tego, że wykorzystywanie gotowców wcale nie oznacza braku rozwoju, a często wręcz go wzmacnia. Nie da się wszystkiego nauczyć z książek snitch.gif

Samo użycie cudzych klas też nie zawsze jest proste i wymaga pewnej wiedzy i znajomości kodu.
Bardzo nie lubię szufladkowania "typu nie użwaj gotowców bo to jest dla "cieniasów" " - wszystko jest dla ludzi. Trzeba znaleźć złoty środek między swoimi rozwiązaniami a cudzymi.

SHiP - to ty jeszcze nie widziałeś jakie cuda ludzie skladają z takich odpadków biggrin.gif Zbiór starych kółek,podwozie od autobusu itp w rękach fachowca może się zmienić w fajny wozik - oczywiście pod warunkiem dobrego dobrania i złożenia.

[ot]Ach te porównania. Kiedyś czytałem jakąś książkę o maniuplacji - podobno porównia są najlepszą bronią w demagogi - co widać w polityce.[/ot]
My4tic
Uniwersalna odpowiedz na tego typu tematy jest taka, że nie ma uniwersalnego rozwiązania :-)

Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć, ile mamy czasu, jaką wiedze, jaką motywacje... Wzorowanie się na gotowych, profesjonalnych rozwiązaniach na pewno uczy prawidłowego myślenia, podchodzenia do problemów i sposobów implementacji rozwiązań. Np. za głupotę uważam pisanie własnego kodu do szyfrowania/kodowania danych, chyba, że ma się naprawdę sporą wiedzę matematyczną.

Cytat(sztosz @ 3.01.2007, 19:49:50) *
Rozumiem argumentację, ale akurat to ci co kupują buble są sami sobie winni.

Niekoniecznie. To, że ktoś się na czymś nie zna, nie ma odpowiedniej wiedzy, nie usprawiedliwia wykorzystywania i wciskania mu kitu. Pisząc jakiś program podpisujesz się pod nim własnym nazwiskiem i to Ty jesteś odpowiedzialny za to, żeby było to dobrze zrobione, a nie wyłącznie 'działało'.

Cytat(athabus @ 4.01.2007, 10:40:46) *
Ach te porównania. Kiedyś czytałem jakąś książkę o maniuplacji - podobno porównia są najlepszą bronią w demagogi - co widać w polityce.[/ot]

Polecam "Psychologia perswazji" Kevin Hogan. Bardzo fajna książka, przeczytałem już dwa razy i przeczytam jeszcze raz. Książka poza opisywaniem technik perswazji mówi sporo o etyce. Ciekawie napisana.
sztosz
Cytat(My4tic @ 4.01.2007, 12:53:54 ) *
To, że ktoś się na czymś nie zna, nie ma odpowiedniej wiedzy, nie usprawiedliwia wykorzystywania i wciskania mu kitu. Pisząc jakiś program podpisujesz się pod nim własnym nazwiskiem i to Ty jesteś odpowiedzialny za to, żeby było to dobrze zrobione, a nie wyłącznie 'działało'.

to że ktoś sie na czymś nie zna powinno obligować do chociazby ostrożności. Jezeli nie znam sie na samochodach to nie kupię żadnego tylko dlatego że w ulotce będzie napisane że to świetny samochód. Najpierw sie zapytam kogoś kto się zna albo samemu spróbuje poglębić soją wiedze. Jeżeli szukam programu antywirusowego to nie kupię produktu np. symanteca dlatego że: "Chronimy więcej użytkowników przed większą liczbą zagrożeń z Internetu niż jakakolwiek inna firma na świecie." Przed zakupem zapytam znajomego informatyka który ma pojęcie w danym temacie, albo poszperam w internecie, poszukam testów w czasopismach etc. a potem najprawdopodobniej kupie NOD32 albo Kasperky'iego.

Korzystajac zaś z usług firm robiacych strony internetowe, najpierw popytam się jak powinna wyglądać "pożądna" strona www (wtedy dowiem się o standardach w3c) potem sprawdzę ich status prawny, potem przejrzę portfolio i postaram się sprawdzić czy te strony spełniają standardy. Na końcu skontaktuje się z kilkoma wybranymi i wybiorę najkorzystniejszą ofertę.

Nie dam sobie wcisnąć kitu.
hzl_91
A Chameleon ma obsługę wielojęzyczności?
dr_bonzo
Cytat
Cytat

NuLL: Jak najbardziej. Jak masz czas i chec na pisanie swoich klas, to no problem -- ale gdy dostaje zlecenie i ternin to wole skorzystac z dobrych i sprawdzonych gotowcow niz pisac wszystko od nowa.

Korzystanie z bibliotek mi daje frajde -- 9 linijek kodu i mam gotowy PNG z wykresem liniowym, 2 serie danych, opisy wykresu itd.

Cytat
Dobry przykład - w tym wypadku wiesz jakie zboże zasiałeś, wiesz, że sam je nawozisz i wiesz czym. Zbierając plony możesz wybrać najlepsze ziarna, które znów zasiejesz na przyszły rok.
Tylko dolicz jeszcze czas na nauke siewu, zbioru, itd. i "co jak cos zrobisz zle" smile.gif
cadavre
Cytat(dr_bonzo @ 4.01.2007, 15:50:32 ) *
Tylko dolicz jeszcze czas na nauke siewu, zbioru, itd. i "co jak cos zrobisz zle" smile.gif
Można u zaprzyjaźnionego gazdy się poduczyć. tongue.gif

Na pytanie nt. którego toczy się rozmowa nie można odpowiedzieć jednoznacznie. Często lepiej napisać swoją klasę, często lepiej użyć gotowej. Często zależy nam na MB i szybkości działania. Po co używać jakiejś wielkiej krowy (czyt. rozbudowanej klasy) skoro potrzeba nam zaledwie kilku jej rozwiązań. smile.gif
menic
Jest masa gotowych rozwiązań, ale nie zawsze sie one nadają do konkretnego przypadku. Zawsze coś trzeba zmodyfikować i dopisać/usunąć. Jak piszesz CMSa to sorry ale nie wyobrazam sobie systemu który powstał jako zlepek klas, bez dodania czegoś od siebie. Możesz uzyć klas do obslugi bazy danych, generowania formularzy, ale całą logike CMSa musisz sam napisać. W przeciwnym wypadku po co pisać kolejnego CMSa skoro już jest masa w necie darmowych i sprawdzonych z dużym supportem. I jeszcze jedno... Skoro piszesz ze dawno nei miałeś do czynienia z php, i nie znasz sie na klasach to sorry, ale ja twojego tworu bym nie kupił. Najpierw sie podszkol i posięc czas na samodoskonalenie, a potem dopiero korzystaj z gotowcow.

[dodane] Na stronie głównej piszecie że jestescie jednym z najlepszych studio w polsce i macie mase gotowych projektów. Sorry, ale w tych waszych "pracach" nic nie ma tongue.gif Tak więc troche konsekwencji w tym co robisz. dry.gif
hzl_91
menic: 1) To CMS dla mnie nie do sprzedarzy. Piszę go dla przyjemności i przy okazji sięuczę nowych rozwiązań i logiki korzystania z php na nowo.
2) co do portfolia:
- Nigdzie nie piszę, że mamy gotowe prace.
- Nie mamy czasu na napisanie skryptu galerii.

A do innych:
1) Skończmy temat portfolia bo robicie OffTopic.
2) Założyłem temat o klasach a nie o portfolio
3) Daje pytania a wy zmieniacie temat na portfolio

Do modera/admina:
- Takiego typu posty powinny być kasowane

Pytania:
- Znacie jakieś klasy do obsługi wielojęzyczności?
- Czy chameleon obsługuje wielojęzyczność?
menic
Ok twojego portfolio więcej sie nie czepiam tongue.gif A co do CMSa... Skoro go piszesz dla przyjemności to pisz a nie zlepiaj klasy tongue.gif A tak w ogóle to zainteresuj sie frameworkami np. Symfony. Ono jest wielojęzyczne biggrin.gif
DeyV
autor chameleon'a napisał również ciekawy skrypt babel do zarządzania tłumaczeniami na stronie.
Jak sądzę, przewidział możliwość integracji tych skryptów, ale pewności nie mam.
seaquest
hzl_91: nie mamy zwyczaju kasować postów, ewentualnie rozdzielamy wątki. Poza tym jeśli podejmujesz/odpowiadasz na temat, to będzie on kontynuowany.

Nie powtarzaj też pytań, bo każda z osób, które śledzą wątek na pewno przeczytała Twoje pytanie. Poza tym, jeżeli chodzi o Chameleona, to nie możesz zobaczyć/poszukać w dokumentacji? Przejrzeć klasy? Zapytać autora? (który często siedzi na irc.php.pl).

A co do klas do obsługi translacji, to nie możesz wpisać w google: "i18n php" (O czym ktoś już zresztą wspominał...)
dyktek
korzystanie z gotowych rozwiązań to fajna sprawa, jednak trzeba jeszcze umieć je zaimplementować jak już ktoś w tym wątku wcześniej wspomniał. z tego co piszesz wynika (sorry) jakiś dziwny bełkot jak Ty chcesz zabrać się za implementacje i dostosowywanie jakiś tam rozwiązań skoro nie potrafisz nawet znaleźć takich klas i na dzień dobry piszesz taki tekst winksmiley.jpg w sumie to się zdziwiłem że moderator tego nie skasował bo wystarczyło wejść do działu algorytmy, klasy, funkcje. polecam skorzystać może lepiej z jakiegoś gotowego frameworka np. CI, myśle że szybciej wdrożysz się w to niż w zlepianie różnych klas znalezionych w internecie. a tak poza tym to współczuje Twoim klientom bo podejście jakie tu zaprezentowałeś jest co najmniej śmieszne winksmiley.jpg
hzl_91
dyktek: Mój wcześniejszy CMS też napisałem na gotowych klasach. Z zastosowaniem klas nie mam problemów. Ale napisać dobrej klasy jeszcze nie umiem ale cały czas się uczę.

Cytat(dyktek)
a tak poza tym to współczuje Twoim klientom bo podejście jakie tu zaprezentowałeś jest co najmniej śmieszne
Czego współczujesz?? Ja nie wspułczuję, bo nie sprzedajemy skryptów php, ani wogóle skryptów tylko WebDesign.

A poza tym skąd mam wiedzieć jaka klasa jest najlepsza do wielojęzyczności? Co ja encyklopedia jestem. A tu są osoby, które się na tym znają więc chyba dobrze trafiłem. Bo jestem na forum o php a nie o grafice.
dyktek
Cytat(hzl_91 @ 4.01.2007, 22:18:36 ) *
Czego współczujesz?? Ja nie wspułczuję, bo nie sprzedajemy skryptów php, ani wogóle skryptów tylko WebDesign.

to dobrze snitch.gif
menic
Cytat(hzl_91 @ 4.01.2007, 20:18:36 ) *
A poza tym skąd mam wiedzieć jaka klasa jest najlepsza do wielojęzyczności? Co ja encyklopedia jestem. A tu są osoby, które się na tym znają więc chyba dobrze trafiłem. Bo jestem na forum o php a nie o grafice.
Nie dowiesz sie dopoki sam nie sprawdzisz. Jedni mówią ze najlepszy jest CI inni ze CakePHP a ja że Symfony. I kto tu ma racje? winksmiley.jpg
nasty
Cytat
Nie dowiesz sie dopoki sam nie sprawdzisz. Jedni mówią ze najlepszy jest CI inni ze CakePHP a ja że Symfony. I kto tu ma racje?
Jasne ze Symfony winksmiley.jpg
hzl_91
Ja tam i tak sobie zrobię sklejkę klas tongue.gif A parę spróbuję napisać sam. Przed chwilą przestudiowałem kurs php o klasach i spróbowałem napsiać klasę. Oto co wykonałem:
klasa:
  1. <?php
  2.  
  3. class Error
  4. {
  5. function error_text($top, $text, $url, $time_refresh)
  6. {
  7. $this->top = $top;
  8. $this->text = $text;
  9. $this->url = $url;
  10. $this->refresh = $time_refresh;
  11. }
  12. function error_template($type)
  13. {
  14. $this->type = $type;
  15. $type_load=$this->type;
  16.  
  17. $top=$this->top;
  18. $text=$this->text;
  19. $url=$this->url;
  20. $refresh=$this->refresh;
  21.  
  22. if($type_load==true) 
  23. {
  24. //Tu template true
  25. echo'Wartosc: true<br />
  26. Top text: '.$top.'<br />
  27. Tresc errora: '.$text.'<br />
  28. URL: '.$url.'<br />
  29. Refresh: '.$refresh.'sek.';
  30. }
  31. if($type_load==false) 
  32. {
  33. //Tu template false
  34. echo'Wartosc: false<br />
  35. Top text: '.$top.'<br />
  36. Tresc errora: '.$text.'<br />
  37. URL: '.$url.'<br />
  38. Refresh: '.$refresh.'sek.';
  39. }
  40. }
  41.  
  42. }
  43.  
  44. ?>

wywołuję:
  1. <?php
  2.  
  3. include("class.massange.php");
  4.  
  5. $MassengeLoad = new Error;
  6.  
  7. $MassengeLoad->error_text("Error tekst", "Tekst errora", "index.php", 60);
  8. $MassengeLoad->error_template(false);
  9.  
  10. ?>

Narazie muszę ją jakoś zoptymalizować bo zdaje mi się że wolno chodzi. Narazie taki początek, niedługo ją rozszerzę do możliwości wybrania thema, itepe ;] Proszę się nie śmiać, to moja wsumie pierwsza klasa. Równie dobrze takie coś w funkcji mogłem zrobić, ale chciałem zakumać ocb.

Działanie klasy: Klik I powiedzcie czy szybko wam sie wyświetla strona czy trzeba długo czekać.
NuLL
WOW biggrin.gif Wymiatasz - nie no jest pod wrazeniem snitch.gif Przypisanie wartosci pol - jakby to powiedzial Ali G 'manitual respect' laugh.gif
hzl_91
Mówiłem, żeby sienie śmiać pierwszy raz w sumie klasę pisałem. Wcześniej też się uczyłem, ale doszedłem do wniosku, że mi nie potrzebne ;]

A szybko wam sie ta przykładowa strona wczytuje?
ikioloak
@Null nie ma sie co smiac, nie od tego jest forum.
@hzl_91 - widac ze za duzo nie umiesz, o wielu rzeczach nie wiesz, wiec wez sie do nauki php porzadnie od podstaw.
cadavre
Hehe... staraj się nie echować metodą tylko zwracać wartości tak, żeby ewentualnie skorzystać z MVC. tongue.gif
My4tic
Cytat(hzl_91 @ 4.01.2007, 22:03:19 ) *
A szybko wam sie ta przykładowa strona wczytuje?

To zależy od łącza/serwera a na pewno nie od Twojego kodu. Taka mała klasa, nie robiąca wiele, nie będzie miała wpływu na to jak szybko wyświetli się strona.
hzl_91
Ale ja tą klasę napisałem dla nauki nie dla CMS 'a. Chciałem zobaczyć czy to wogóle będzie działać.
dyktek
przeczytaj to co napisał @ikioloak i zamknijmy temat smile.gif
hzl_91
Już powtarzałem podstawy w tym tygodniu haha.gif Pół roczne nie używanie php robi swoje. Chyba nawet dłużej nie korzystałem.
dyktek
Cytat(hzl_91 @ 5.01.2007, 00:18:07 ) *
Już powtarzałem podstawy w tym tygodniu haha.gif Pół roczne nie używanie php robi swoje. Chyba nawet dłużej nie korzystałem.

ok ale czemu ma służyć ta dyskusja winksmiley.jpg nauka php on-line niech wszyscy na mnie patrzą jak się uczę?questionmark.gif bo nie rozumiem smile.gif więc po prostu zastosuj się do poleceń kolegów z forum i wsio
seaquest
Optymalizować klasę która ma 44 linijki? Fakt tu jest co optymalizować, bo niepotrzebnie inicjujesz kilkanaście zmiennych.

Poza tym polecam jakiś kurs pod PHP5, bo ten który wziąłeś jest chyba trochę przestarzały.

Koniec dyskusji. Temat uważam za zamknięty. Wyczerpaliśmy już temat samodzielnej budowy klas / korzystania z gotowych rozwiązań. Reszta to OT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.