Witam,
znalazlem oczywiscie setki opisow jak validatowac e-mail, ale nie wiem w jaki sposob zrobic cos innego...
mam baze postow i chcialbym z tej bazy wyjac wszystkie podane tam kiedys adresy e-mail... w jaki sposob "wyjac" z dlugiego tekstu sam adres emailowy? oczywiscie biorac pod uwage ze w jednym tekscie moze byc kilka adresow mailowych...
bardzo prosze o pomoc

pzdr,
rml.
Cienki1980
13.01.2007, 16:00:56
Dzielisz post wg spacji.
Potem każdy taki fragment sprawdzasz na zawartość znaku @ jeżeli jest jest prawdopodobieństwo, że jest to adres e-mail.
Możesz sprawdzać dokładniej, korzystając z jakiegoś mechanizmu sprawdzającego poprawność adresu.
Jeżeli w ciągu jest znak @ sprawdź tym mechanizmem, jeżeli zwróci TRUE jest to adres email.
to co napisales bedzie ok, ale tak:
- wiem jak podzielic string spacjami,
- wiem jak sprawdzic na obecnosc @, ale nie wiem jak przeszukac wszystkie z array'a ktorego stworzy explode(), jesli nie wiem ile ich jest?
poza tym, dzielenie spacjami i szukanie w kazdym jest bardzo procesorochlonne, nie ma jakiegos latwiejszego sposobu?
Cienki1980
13.01.2007, 16:14:25
Pętla foreach() ... albo zastosowanie count($array) i potem wykorzystanie pętli for().
Co do łatwiejszego sposobu ... nie przychodzi mi nic w tej chwili do głowy.
Nawet jakbyś chciał korzystać z jakiejś funkcji sprawdzającej czy w danym ciągu ( w Twoim przypadku poscie ) znajduje się adres ... musiałbyś szukać znaka @ ... potem szukać znak spacji przed i po ciągu w którym występuje znak @ ....
Jak dla mnie rozdzielenie tego wg spacji i potem sprawdzenie każdego elementu jest prostsze do zrozumienia i wykonania.
mozesz podac mi konkretny przyklad uzycia foreach() gdy posiadam $array z danymi po wykonaniu explode()?
Cienki1980
13.01.2007, 16:25:22
<?php
$array=array(); // tablica z wynikami
foreach($array as $klucz=>$wartosc)
{
if(funkcja_validujaca_mail($wartosc))
{
//zapisywanie adresu ... czyli zmiennej $wartosc bo jest to adres mail
}
}
?>
Czasami warto zajrzeć do manuala php
dziekuje bardzo!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.