Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [java script] jak działa ten program ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sazian
Mam program napisany w java script i problem polega na tym że nie bardzo wiem jak on działa.
Zadaniem jego jest rozwianie i zwianie fragmentów tekstu na stronie objętych znacznikiem DIV i o przydzielonym ID
Oto ten skrypt

Kod
var tab =  new Array();

function rozwin(element)
{
    if (tab[element] == false || !tab[element] ) {
        document.getElementById(element).style.display = 'block';
        tab[element] = true;
    }  else
    {    
        document.getElementById(element).style.display = 'none';
        tab[element] = false;    
    }

}

jeśli ktoś umiał by tak łopatologicznie wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa to był bym wdzięczny
TAMLYN
Po prostu ustawia styl danego div'a na "display:block" (widoczny) lub na "display: none" (ukryty) biggrin.gif To w sumie wszystko winksmiley.jpg
sazian
czyli robie coś takiego :
1.tworze sobie tablice (co dziwne nie podaje jej typu ani rozmiaru dla mnie to chore)
2.jeśli element ID tej tablicy (wartość ID to parametr z którym wywołuje funkcje) jest równy fałsz albo nie istnieje zapis !tab[element] ale co do tego to pewności nie mam to wtedy przydzielam temu znacznikowi DIV o ID podanym w parametrze wartość block rozwijam go ii przypisuje elementowi tablicy wartość true
jeśli wartość jest true wtedy przypisuje elementowi DIV o ID wartość none zwijam go

ale pewności nie mam czy tak to działa
szczegulnie to !tab[element] jest dla mnie zagadką
ikioloak
Tablica tab jest zbedna i tylko nei potrzebnie gmatwa. W warunku sprawdzaj
Kod
if (document.getElementById(element).style.display == 'none') { ...
a caly kod z tab wyrzuc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.