Po lekturze dokumentacji ZENDa i Code Igniter nabrałem wątpliwości co do idei własnego systemu szablonów w widoku. Smarty, phpBB i inne posiadają własne systemy tagów wstawianych w kod HTMLowy by je później pozamieniać na zmienne lub przeprowadzać dalsze operacje. Nie rozumiem tylko, jaki jest sens tego wszystkiego, gdy sam silnik php daje takie możliwości.
Oba frameworki, z którymi się zapoznałem w ostatnim czasie stosują w widoku szablon jako obiekt, który przyjmie zmienne z ich wartościami, a następnie za pomocą kodu php wyświetli te zmienne w odpowiednich miejscach.
Dla mnie logiczniejsze jest wyjście drugie - zapewnia nam te same możliwości (jeśli nie więcej!) co plik z własnym zestawem tagów, nie wymaga uczenia się nowego systemu szablonów. Odpada czas potrzebny na parsowanie szablonu przez nasz skrypt, no i co znacznie ułatwia pracę - większość narzędzi łatwo rozpoznaje php i chociażby samodzielnie podświetla składnię. Gdy otworzymy w przeglądarce szablon smarty'ego albo OPT naszym oczom ukaże się dokument z dużą ilością niezrozumiałych fraz objętych w klamry. Gdy otworzymy szablon z Zenda, do przeglądarki nie dotrze nic, co było objęte w <? ?>.
Rozumiem, że stosując systemy szablonów w wersji Smarty lub podobnej, odbieramy sporo narzędzi twórcy szablonu, by ten nie powyczyniał tam cudów. Tylko po co, kiedy sami jesteśmy najczęściej twórcami szablonów?