Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] optymalizacja tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kononowicz
jak jest rozwiązany problem nadmiaru w tabelach np. na takim forum?? bo pewnie zaden moderator nie optymalizuje jej ręcznie np. w phpmyadmin tongue.gif wiec zastanawia mnie jak zrobic zeby automatycznie sie optymalizowały tabelki jezeli nadmiar bedzie miał np. 500kb?questionmark.gif?

ps. i jaki nadmiar jest wyczuwalny i powoduje zwolnienie bazy questionmark.gif
free
Uzyj CRONa.
albo przy kazdym wejsciu na okresloną stronę np admin.php wstaw np
" Delete from Twoja_tabela where data < '$id'";
i bedac w pliku administracji bez twojej ingerencji skrypcik bedzie automatycznie czyscil tabele z np w tym przypadku danych ktorych data jest za stara do wyswietlania.
kononowicz
Cytat(free @ 1.02.2007, 15:14:41 ) *
Uzyj CRONa.
albo przy kazdym wejsciu na okresloną stronę np admin.php wstaw np
" Delete from Twoja_tabela where data < '$id'";
i bedac w pliku administracji bez twojej ingerencji skrypcik bedzie automatycznie czyscil tabele z np w tym przypadku danych ktorych data jest za stara do wyswietlania.

hmmm ... a mi sie wydawało ze optymalizuje sie za pomocą OPTIMIZE TABLE `nazwa` a delete raczej słuzy do usuwania rekordów... ale nic to tongue.gif

a poza tym cron to chyba w linuksie jest tylko a ja mam xamppa po windowsa ...
spryciula
ale samo usunięcie danych z tabel nie powoduje ich zmniejszenia, w mysql'u można użyć

1. OPTIMIZE TABLE `tabela`

co spowoduje usuniecie nadmiaru danych, w phpmyadmin w zakładce struktura jest coś takiego jak "wykorzystanie przestrzeni" i tam wszystko widać,
tak jak napisał mój poprzednik, wstaw dodatkowy kod do pliku php, który zoptymalizuje tabelę
kononowicz
ale mi zalezy na tym aby wykryło mi czy nalezy optymalizowac czy nie i dopiero automatycznie optymalizowało gdy nadmiar to np. 500kb i tyle .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.