Chciałbym sprawdzać czy w tej tablicy występuje taki ciąg.
Po co mi to potrzebne. Wymyśliłem sobie że napiszę klasę do obsługi bazy danych dla jednej aplikacji. Do każdej tabeli dopisuje w konstruktorze listę pól i później korzystam z nich. Przy operacji update nie wykorzystuję pierwszego pola bo mi się nigdy nie zmienia a resztę pobiera sobie funkcja z tablicy zdefiniowanej w konstruktorze. I teraz w jednej z klas potrzebuję wykluczyć jedno z pól. Mogę napisać dodatkową funkcję ale nie po to sobie taką ładną klasę napisałem i z niej dziedziczę żeby teraz wpisywać pole=wartość
Chcę dorobić dodatkowy parametr który będzie tablicą pól nie przeznaczonych do aktualizacji.
Wartości dopisuję w pętli foreach;
<?php $i=0; foreach($this->aPola as $sPole=>$sWartosc) { if($i!=0) { $this->aPola[$sPole]=$aWartosci[$i-1]; } $i++; } ?>
$sPole to nazwa pola w bazie danych. I teraz chciałbym żeby jeśli w tablicy wyklucz znajduje się pole takie jak string w danym przebiegu pętli to zostaje wyrzucone i nie bardzo wiem jak to zrealizować.
Wymyśliłem:
<?php $i=0; foreach($this->aPola as $sPole=>$sWartosc) { if($i!=0) { foreach($aWykucz as $sWyklucz) { $this->aPola[$sPole]=$aWartosci[$i-1]; if($sPole==$sWyklucz) { $sPole=null; } } } $i++; } ?>
No ale coś mi nie wyszło. Dalej realizowane jest to tak że zbija te pary NazwaPola, wartość i tworzy z nich string UPDATE ...SET NazwaPola=wartosc... itd. No i nie wiem jak mam dokonać tego żeby nie było tych nazw pól które podam w tablicy wyklucz.
Mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale.