Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moc algorytmu szyfrującego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
webJ@cob
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można obliczyć moc algorytmu szyfrującego dane. Napewno większość z was spotkałą się z algorytmami DES,3DES (tripple des), itd.

Bardzo mnie ineresuje jak obliczyć moc własnego algorytmu szyfrującego dane napisane w php.

Czy można przyjąć ze algorytm wykorzystujący znak ASCI (który można zapisać na bajcie) posiada moc szyfrowania 8 Bitów ?

2 znaki 2*8 = 16
3 znaki 3*8 = 24 questionmark.gif
2 znaki 4*8 = 32
itd. ?

Cos wydaje mi się ze to nie jest tak dokońca i coś namieszałem. czy ktoś mógłby pomoc w tym temacie ?
nospor
ale jaki to ma zwiazek z php?
Przenosze
DeyV
Zaraz - zaraz - a co Ty niby chcesz osiągnąć tym 1 znakiem ASCI ?
Jak takie szyfrowanie miałoby wyglądać?

Czy Ty na pewno wiesz, jak wygląda choćby najprostszy algorytm do szyfrowania przy użyciu klucza bitowego?
php programmer
W przypadku algorytmów tego typu
dosyć duże znaczenie ma długość klucza,
czyli teoretycznie klucz 128 bitowy jest 2 razy
lepszy niż klucz 64 bitowy,
webJ@cob
Pytanie moje skierowałem tuaj ponieważ piszę aplikację internetową, w której chciałbym zaimplementować własną klasę do szyfrowania danych mySQL (Klient <-> Serwer) i teraz czy dobrze rozumiem.

Jeżeli uzyja klucza złożonego z 32 bitów (1 i 0) i na podstawie tego klucza zbuduję algorytm szyfrowania to czy mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że jest to 32 bitowy algorytm szyfrujący dane ?

Zatem klucz bitowy bedzie zawierał same bity np.

01010110100011010110101101010101 (32 bity) questionmark.gif
nasty
Może trochę nie na temat napisze, ale naprawdę odradzam pisana własnych rozwiązań szyfrujących. Jest wiele doskonałych gotowych algorytmów takich jak np. AES które zostały oficjalnymi algorytmami do szyfrowania danych w organizacjach takich jak FBI. a myślę ze nie masz takich wymagań jak tamci panowie, wiec to Ci powinno wystarczyć smile.gif

PS. Ilość bitów = (Ilość znaków*8)
webJ@cob
Nad własnym algorytmem popracuję sobie w celu nauczenia się metod kryptograficznych szyfrów asynchronicznych. Choc z drugiej strony czas to pieniądz i po co się pocic skoro można korzystać z otwartych rozwiązań.

A co do mocy kryptogramu to oblicza się go w następujący sposób :
2^1024 = 512 bitowy klucz szyfrujący
( to dowiedziałem się na szkoleniu o podpisie elektronicznym )

Ogólnie mówie sie ze 2^1024 to 1024 bitowa wartosc ale algorytmy kryptograficzne używają tej moce dzielonej przez 2.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.