Fipaj
14.03.2007, 18:17:55
Przeglądając forum przedszkole zdarza się, że kliknę w temat, którego autor zapomniał o tagu. Takie tematy są natychmiast zamykane przez moderatorów zgodnie z regulaminem i otwierane dopiero po poprawieniu.
Moim zdaniem jest to przesadne działanie, bardziej zaawansowany użytkownik pomoże i pouczy, żeby zmienić tag - w ten sposób i my stracimy mniej czasu na pomoc, i osoba tej pomocy oczekująca szybciej załatwi swoje sprawy.
A takie inwazyjne zamykanie tematów może sprawić, że użytkownik (niby winny, ale...) odniesie błędne wrażenie, że jesteśmy niezbyt przyjaznym forum.
Jeśli adminom nie podoba się moja propozycja, to uprzejmie proszę o utworzenie filtra sprawdzającego, czy tag został wstawiony w nazwie wpisu, bądź dodanie selecta z kilkoma opcjami ("PHP", "(X)HTML", "JS", "CSS", "inny"...).
Dzięki ;-)
maryaan
14.03.2007, 19:43:49
Cytat(Fipaj @ 14.03.2007, 18:17:55 )

Takie tematy są natychmiast zamykane przez moderatorów
i bardzo dobrze, nastepnym razem dwa razy pomysli zanim napisze durny temat. Przynajmniej nie ma "zabawy w moderatorow" gdzie pierwsze piec odpowiedzi brzmi "popraw temat", "nie masz bbcode blablabla " itd... ktore i tak 90% osob totalnie zlewa bo wie ze i tak nic mu nie zrobisz. Poza tym to jedyna bron na dzieci neo ktore przychodza tylko na chwile zeby dostac gotowca, dopiero co byl temat gdzie gosc byl tak zbulwersowany brakiem odpowiedz ze napisal cos w stylu
Cytat
FU*K NO GADAĆ!!!
LOL a jak dostal klodke to zalozyl temat w innym dziale
Ociu
14.03.2007, 20:57:02
Tak tak Fipaj. Wiesz co będzie, jak nie będzie rygoru ? Anarchia. Ostatnimi czasy zauważyłem, że ludzie nie rozumieją słów, rozumieją czyny.
kwiateusz
15.03.2007, 00:18:25
Mi też osobiście nie chce sie za każdym razem pisać co ma i gdzie przeczytać i dlaczego a potem czekać na PW i szukać tematu który mam otworzyć, ale inaczej oni nie rozumieją na same słowa sobie zlewają. Więc raczej jest to konieczność, a może naucza się czytać zasady działów...
Fipaj
15.03.2007, 00:21:10
Cytat
Jeśli adminom nie podoba się moja propozycja, to uprzejmie proszę o utworzenie filtra sprawdzającego, czy tag został wstawiony w nazwie wpisu, bądź dodanie selecta z kilkoma opcjami ("PHP", "(X)HTML", "JS", "CSS", "inny"...).
Podałem rozwiązanie. To oszczędzi dużo czasu userom oraz Wam, panowie. Bez dyskusji o tym, czy warto zamykać tematy, czy nie warto.
kwiateusz
15.03.2007, 00:33:54
a właśnie nosporowi podawałem moda który wymusza prefix... będę musiał się dowiedzieć co dalej z tym pomysłem, bo to jednak umiliłoby życie
nospor
15.03.2007, 09:40:01
po sesji pewnej osoby, zapewne mod ten wraz z nowym forum bedzie wdrozony.
Trzeba trzymac kciuki, by sesja zostala zaliczona w terminie

edit:
Cytat
A takie inwazyjne zamykanie tematów może sprawić, że użytkownik (niby winny, ale...) odniesie błędne wrażenie, że jesteśmy niezbyt przyjaznym forum.
eeee tam. Taki user dostaje jasny komunikat:
"Prosze poprawic tytul bo jest niezgodny z regulaminem"..
Nie ma tam zadnych tekstow w stylu:
"Ty chamie jeden, ##@$@$#@$, naucz sie #@$@#$ czytac regulamin zanim napiszesz!!!". Po takim tekscie moglby odniesc wrazenie ze jest niemile widziany
Daimos
15.03.2007, 10:04:20
jak spowodujesz wypadek na drodze (np. )
zlamiesz prawo...
oczywiscie milo by dostac tylko upomnienie
ale czy wtedy bylo by mniej wypadkow?

"nie znajomosc prawa nie upowaznia do jego nie przestrzegania"
zlota mysl

ja np. znam troche php, ale nie jestem orlem z SQLa, wiec z tego nie pomoge
niechce mi sie klikac w kazdy temat i patrzec z jakiej jest dziedziny, wiec jak widze nie podpisany, to nie otworze i nie pomoge
a precyzja tytulowania postow jest sami wiecie jaka, juz nie mowie o umieszczaniu postow w zlych kategoriach
pozdrawiam
seaquest
18.03.2007, 11:57:50
Sesja pewnej osoby się już skończyła, a prace nad 2.2 rozpoczęły.
sagittariuspl
18.03.2007, 16:18:01
regulamin to świętość. skoro ktoś nie ma czasu żeby go przeczytać, to mi czasem nawet nie chce się odpowiadać na pytania osób, które wchodzą, piszą posta, ale same nic nie zrobiły w tym kierunku by samemu poszukać. a czasem, sami dobrze, wiecie wystarczy zaprząc do pracy wujka google lub otworzyć manuala php
dr_bonzo
18.03.2007, 16:26:45
sagittariuspl: twoje wypowiedzi wartobylo zacytowac w regulaminie, zeby userzy wiedzieli po co on jest
Fipaj
18.03.2007, 16:30:15
Regulamin jest tak długi, że rzeczywiście zmieściłoby się tam wiele więcej wypowiedzi...
Czy ktoś go kiedyś przeczytał w całości? Ja nawet nie zajrzałem i nigdy nie przeszkodziło mi to uzyskać pomocy czy takowej udzielić.
Bez obrazy - tak długi regulamin nie spełnia swojej roli.
mike
18.03.2007, 16:34:14
Cytat(Fipaj @ 18.03.2007, 16:30:15 )

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś napisał lepszy.
Fipaj
18.03.2007, 16:39:07
Michale, taka ironiczna odpowiedź na zwyczajną uwagę (napisz, że nietrafną

) też nie jest w dobrym tonie.
Cytat
# Celem niniejszego regulaminu nie jest ograniczanie swobody korzystania z forum, ani tym bardziej ograniczanie dostępu do niego komukolwiek. Regulamin jest zbiorem zasad, których przestrzeganie ma pozwolić wykorzystać narzędzie jakim jest forum w sposób optymalny.
# Regulamin ten nie jest wyłącznie wymysłem administratora, lecz wynikiem wspólnej pracy i kumulacją doświadczeń moderatorów, oraz zwykłych użytkowników.
# Każdy ma prawo do wyrażenia opinii na temat niniejszego regulaminu, oraz do zaproponowania usunięcia lub dodania dowolnego paragrafu. Można to zrobić publicznie na forum OPINIE, lub przesłać prywatną wiadomość do administratora za pomocą mechanizmów wbudowanych w forum lub na konto email.
1) zwracam uwagę na problem - niewielu bohaterów czyta regulamin
2) pokazuję rozwiązanie - skrócenie takowego
Tyle.
mike
18.03.2007, 16:46:26
Cytat(Fipaj @ 18.03.2007, 16:39:07 )

Michale, taka ironiczna odpowiedź na zwyczajną uwagę (napisz, że nietrafną

) też nie jest w dobrym tonie.
Ależ ja bynajmniej nie chciałem być ironiczny. A poza tym uważam że uwaga jest nietrafna, ponieważ Regulamin nie rozwodzi się zbędnie nad wieloma kwestiami a porusza wszystko na tyle na ile trzeba, nie więcej. Mało tego, powiem, że jest niekompletny przez brak uściśleń w kilku miejscach.
Cytat(Fipaj @ 18.03.2007, 16:39:07 )

1) zwracam uwagę na problem - niewielu bohaterów czyta regulamin
2) pokazuję rozwiązanie - skrócenie takowego
Tyle.

W porządku, ale ... i co z tego? Ja na przykład uważam ze jest on skonstruowany całkiem nieźle, więc skoro Ty uważasz, że jednak jest problem związany z jego długością to ja mówię:
Cytat
Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś napisał lepszy.
Nie ma tu nic z ironii. Po prostu jeżeli faktycznie uważasz że jest coś nie tak to napisz lepszy.
kwiateusz
18.03.2007, 18:08:12
ja osobiście rzadko czytam regulaminy i jakoś nie przeszkadza mi to w użytkowaniu jakiegokolwiek forum, a co lepsze w życiu żadnego % nie dostałem :] więc jeśli user myśli i umie sie zachować poradzi sobie bez regulaminu niestety mało jest takich osób więc wymyślono regulamin, aby reszta wiedziała jak sie zachowywać, a jak nie umie ani sie zachować ani przeczytać to trzeba ich ręcznie douczać :] taka moja myśl...
btw. pomysł mike_mech'a mi sie podoba

jeśli Ci nie pasuje regulamin i masz jakaś sensowniejsza wersje to proszę bardzo nikt Cie za nią nie zje, a nuż będzie lepsza od obecnej...
sagittariuspl
18.03.2007, 18:43:04
Cytat(Fipaj @ 18.03.2007, 16:30:15 )

Regulamin jest tak długi, że rzeczywiście zmieściłoby się tam wiele więcej wypowiedzi...
Czy ktoś go kiedyś przeczytał w całości? Ja nawet nie zajrzałem i nigdy nie przeszkodziło mi to uzyskać pomocy czy takowej udzielić.
muszę się też przyznać, że nie przeczytałem... wyraziłem się chyba niejasno w poprzednim poście - nie chodzi mi o to, że kto nie przeczyta lepiej niech nic nie pisze, ale ogólne zasady netykiety (na czym bazuje każdy regulamin, trzeba znać i przestrzegać. kultura w sieci jest ważna jak ta w "realu" i nikt z nas nie lubi gdy czytamy, np. posty pełne błędów ortograficznych. jest ot dość duże forum, na które lgną wszelkiego rodzaju grupy po pomoc, ale jak widzę lamerskie pytania przy pierwszym poście to bym takiego użytkownika od razu banował (no trochę przesadziłem. rola regulaminu jest bardzo ważna i takie działania jak zamykanie nieodpowiednich postów jak najbardziej popieram - to jest forum tematyczne, a nie forum przyjazne dla tych, którzy żadają odpowiedzi, nie dając nic od siebie
Michal2000
26.03.2007, 17:07:16
Cytat
bądź dodanie selecta[/b] z kilkoma opcjami ("PHP", "(X)HTML", "JS", "CSS", "inny"...).
Tez uważam, ze SELECT do dobry pomysł, skoro jest to forum o PHP zrobienie tak banalnej modyfikacji nie powinno adminom sprawić problemu.
seaquest
26.03.2007, 19:29:59
No i może nie sprawi, ale tak się składa, że admin ma jeszcze prywatne życie. Więc może Ty to zrobisz?
kwiateusz
26.03.2007, 19:32:03
ja chętnie moge zrobić ;p jak już tak proponujesz
Michal2000
26.03.2007, 19:38:46
Cytat(seaquest @ 26.03.2007, 20:29:59 )

No i może nie sprawi, ale tak się składa, że admin ma jeszcze prywatne życie. Więc może Ty to zrobisz?
Bez nerwów, przecież nikt Cię nie zmusza, jak chcesz, mogę zrobić

Ale skoro włożyliście tyle wysiłku w ta stronę, to myślałem, że odrobina więcej nie będzie problemem
sagittariuspl
26.03.2007, 19:51:52
nie chodzi o odrobinę więcej, ale o to, że niektórzy chcą coraz więcej, a sami nic nie robią w kierunku polepszenia czegokolwiek. admini mają swoje rodziny, pracę i też muszą kiedyś odpocząc, a my szarzy użytkownicy zróbmy też coś dla forum a nie tylko psioczymy na nich, czego to niema. nie tędy droga.
kto zna "zasady gry" to wie, że kto nie działa ten przegrywa...
Fipaj
27.03.2007, 17:17:10
SagittariusPL, no offence, ale czytając takie posty źle mi się robi.

Waaaazelina rox!
Napiszę tak - wcale nie kwestionuję tego, że admini nie mają rodzin. Oczywiście, wszystkim życzę adminów bez rodzin, domów, ot, z jednym tylko komputerem i bez żadnych problemów. Ale tak się składa, że sam jestem adminem...
Chodzi mi o to - już bez delikatności ;D - że skoro panowie podejmują się administracji forum, to potem informowanie, że nie zrobią tego a tego, bo są zajęci (czymkolwiek) jest nie na miejscu.
Nie chce wam się. Rozumiem, mi często też - bywa. To może trzeba powiększyć grono administracyjne, bo z tego wnioskuję, że macie jednego admina? Czas na casting
sagittariuspl
27.03.2007, 17:27:18
tylko wazeliniarza ze mnie nie rób @fipaj, dobra? jesteś adminem chyba jakiegoś małego portalu skoro twierdzisz, że setki postów dziennie łatwo przjrzeć, zmoderować i do tego jeszcze przeróbki forum robić, testować i naprawiać błędy.
mam do ciebie pytanie @fipaj: a co ty zrobiłeś? nie słyszałem o tym, że bramy portalu php.pl są zamknięte, ale widocznie złe działy czytasz. niech każdy coś zrobi a potem narzeka. napisz poprawkę i gotową prześlij adminom i wątpie by ci odmówili jej umieszczenia, a wszystko trwałoby o wiele szybciej...
P.S. skąd bierze się tyle bierności na świecie?...
P.S. 2) też do Ciebie @fipaj: gdzie przeczytałeś, że żadnych poprawke nie będzie, ja wyczytałem, że będą, ale jak admini uporządkują swoje sprawy. mi to wystarcza i czekam
seaquest
27.03.2007, 17:31:59
Fipaj: tu nie chodzi o rodzinę, tylko o to, że ja w tej chwili staram się przygotować kolejną wersję IPB na potrzeby PHP.pl - stąd brak czasu na kolejne rzeczy. A co do listy adminów, to zasada powiększenia jest taka, że najpierw musi się znaleźć ktoś odpowiedni na to stanowisko.
I tu nie chodzi o admina, a raczej o developera IPB, a takich osób jest niestety jak na lekarstwo.
Fipaj
27.03.2007, 17:32:28
Co zrobiłem? Otóż zajmuję się pomaganiem nubkom na tym forum ;-)
Wkurza mnie, że kiedy chcę akurat odpowiedzieć, temat jest zamykany. Zasugerowałem rozwiązanie, dostałem dziwną odpowiedź, ot, tyle.
A z wątku się robi jałowa dyskusja.
edited po poście seaquesta: OK, no to rozumiem. Miłego przygotowywania, dobrze, że coś się dzieje. Przy okazji czekam na zasugerowaną funkcjonalność, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.