W php bawię się od dłuższego czasu (obecnie zwalczam obiektowe wykorzystanie tego języka). Ostatnio jednak poczytałem trochę o dobrych rozwiązaniach dotyczących kodowania w tym języku (zachowywanie spacji, wcięć, gdzie wciskać entery itd.), sporą część tych porad stosowałem od jakiegoś czasu, ale chciałbym poznać więcej takich dobrych, sprawdzonych porad. Mam związane z tym pytanie.
Swoje strony internetowe najczęściej opieram na dwóch include. Na początku strony includuje plik start.php, na końcu - koniec.php. Plik start.php zawiera początek kodu html (do miejsca, w którym zawartość się zmienia, czyli najczęściej do głównej części strony), oraz includuje kolejne pliki: z potrzebnymi funkcjami i konfiguracją. Plik koniec.php zawiera zakończenie kodu html (stopkę) i zamknięcie sesji oraz połączenia z bazą danych.
Z kolei pliki już konkretne (index.php czy sklep.php, itd.) wyglądają tak:
<?php request_once './start.php'; KOD STRONY PHP (np. skrypt wyświetlający newsy) request_once './koniec.php'; ?>
Chciałbym zapytać, czy takie postępowanie jest poprawne? Czy lepiej (z jakich powodów?) stosować inne rozwiązanie?
Pozdrawiam

----------------------
Poprawiam tag zgodnie z zasadami
forum Przedszkole. Na przyszłość
proszę o dodawanie tagu.
---
~strife