Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/Fusion]Klopot
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamils2
mam taki problem
chce aby na podstaiwe wyliczonej sumy postow na forum , komentow i shoutow wyswietalan abyla ranga usera w tym celu mam kod

1. <?php
  2. $id = $userdata['user_id'];
  3. $shoutbox = number_format(dbcount("(shout_id)", "shoutbox", "shout_name='".$id."'")) ;
  4. $comments = number_format(dbcount("(comment_id)", "comments", "comment_name='".$id."'")) ;
  5. $forum = number_format(dbcount("(post_id)", "posts", "post_author='".$id."'")) ;
  6. $ranga = $shoutbox+$comments+$forum;
  7. echo $ranga;
  8. echo "/";
  9. if($ranga>5){
  10. echo "ranga 1";
  11. }
  12. elseif($ranga>10){
  13. echo "ranga 2";
  14. }
  15. else {
  16. echo "-";
  17. }
  18. ?>

jednak za kazdym razem (gdy mam 4,5 lub 20 w wyniku [suma]) zwraca mi wartosc ranga 1
moze cktos mi cos na to poradzi :/ probowalem echo zmienic na return jednak wtedy rozwalaja laya strony :/

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96efdf62e0d69b08.html

tak wiec prosze was o pomoc smile.gif
siemakuba
Proste, jeżeli $ranga ma wartość 20, to ciągle będzie ona większa niż 5, więc warunek pierwszy będzie spełniony. Warunek drugi (elseif) będzie sprawdzany tylko jeżeli pierwszy nie będzie spełniony.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, czy napisałeś, że jeżeli wartość $ranga jest mniejsza lub równa 5 to pierwszy warunek wygląda na spełniony?

pozdr.
Kamils2
hmm ok czyli mam zorbic tak ze na samej gorze (if) ma byc najwieksza ranga a potem w dol (elseif) mniejsze ? bo sie pogubilem
siemakuba
Tak, zacznij warunki od największej wartości, lub zmień trochę zakres warunku pierwszego:
  1. <?php
  2. if($ranga > 5 && $ranga <= 10)
  3. ?>

pozdr.
Kamils2
acha lapie ok smile.gif zaraz zmienie i bedize dzialac ok mozna zamknac temat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.