Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Licznik kliknięć w link http oparty o mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Witam, chciałem spytać jak zrobić licznik kliknięć oparty o mysql.

Mam np. sobie taki kod:
  1. <a href="$links" target="_blank">KLIK</a>

To jakie dopisać zapytanie i żeby po kliknięciu w link się aktualizowało pole w bazie o +1?

Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
acztery
np tak

1. Update tabeli i zmiana wartosći danej kolumny +1

UPDATE czytaj w manualu mysql
in5ane
tyle to ja wiem, ale jak ze po kliknieciu w ten link to bedzie jak trzeba skonstruowac to.
devnul
musisz wyciągnąć adres bierzącej strony (do tego celu najlepiej skorzystać ze zmiennych zawartych w predefiniowanej zmiennej superglobalnej $_SERVER (np $_SERVER['REQUEST_URI']) gdy już będzisz miał adres to dalej jak sam napisałeś wiesz co robić winksmiley.jpg takie wywołanie musi być zawarte przy każdym odświerzeniu strony
in5ane
ale jednej rzeczy nie kumam, ze po kliknieciu by pobieralo albo przeszlo do innej strony bylo robionu UPDATE w mysql, prosze o jakies przyklady smile.gif
ze4lot
Może lamskie podejście ale niech ten link prowadzi do strony na której kod dolicza info o kliknięciu i automatycznie przekierowywuje na wybraną stronę.
devnul
czy ja dobrze rozumiem czy ty chcesz zrobic licznik wejść na strone czy może licznik kliknięć w dany link na danej stronie (czyli jak bedzie link do jakiejś strony x na kilku podstronach to policzy to jako kilka różnych kliknięć) bo jeśli to drugie to albo ajax albo skrypt zbierający i przekierowujący rządania
in5ane
ilosc klikniec w link, a te ilosc trzymac w bazie, prosze o jakies przyklady
Kicok
  1. <?php
  2. echo('<a href="redirect.php?link_id=12345" target="_blank">KLIK</a>');
  3. // lub
  4. echo('<a href="redirect.php?link=' . rawurlencode('http://serwer.com/jakas_strona.html') . '" target="_blank">KLIK</a>');
  5. ?>

A w pliku redirect.php zwiększasz licznik odwiedzin o 1 i przekierowujesz na nowy adres.
in5ane
sprawa zamknieta, mozna zamknac topic smile.gif

dziekuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.