Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Odejmowanie liczby "x" co 24 godziny, aż do "0".
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sebekzosw
Kod
<?php
$nick = "sebekzosw";
$name = "Sebastian";
$mail = "sebekzosw@o2.pl";
$rangs = "user";
$gg = "2719294";
$tlen = "sebekzosw";
$dateregister = "16-04-2007";
$avatar = "http://plprojekt.ovh.org/images/avatars/avatr%5B8%5D.jpg";
$www = "www.plprojekt.ovh.org";
$podpis = "Podpis";
$addmail = "tak";
$pass = "1a1dc91c907325c69271ddf0c944bc72";
$premium = "30";
?>

Chciałbym, żeby zawartość $premium = "30"; zmniejszała się o 1 co 24 godziny, aż do zera.

Bardzo prosiłbym o taki skrypt.

P.S.: Chciałbym jeszcze skrypt, który wyświetlał by, ile dana osoba ma Premium, i wyglądało by to tak:
Kod
Konto Premium (30 dni)

A jak zawartość $premium będzie równe "0", to będzie taki napis:
Kod
Darmowe konto

Z góry dzięki za pomoc.

EDIT

Zrobiłem skrypt, do wyświetlania, jak długo ktoś ma premium.
Kod
<?
include("sebekzosw.php");
?>

<?
if ($premium=="0") {
print("Darmowe konto");
}
else {
print("Konto Premium ($premium dni)");

}
?>

Interesuje mnie kod, a nie nazwy funkcji biggrin.gif
KG-
Po pierwsze takie informacje zapisuje się raczej w bazie, po drugie lepiej zapisać koniec premium jako liczbę sekund względem aktualnej daty, czyli teraz zapisujesz jednorazowo że $premium = time() + 30*24*3600; a potem wystarczy sprawdzać czy time() < $premium, inaczej musiałbyś użyć albo bazy + triggerów albo crontaba co dla tego zastosowania tak czy siak jest fatalnym rozwiazaniem.
misiek172
Musi być baza MySQL z datą stworzenia,

I potem tylko obliczasz różnice daty aktualnej z data stworzenia i wychodzi ci ile jeszcze zostało czasu co do milisekundy. Ponieważ musisz date zapisać jako ilość sekund od 1970 czyli funkcja time(); i mktime();
prz3kus
Sorki że odnawiam taki stary temat ale w jaki sposob potem te sekundy ukazane przez funkcje z rodziny time ukazać jako normalna godzina znaczy w trybie godzina : minuta : sekunda
mike
Nie przepraszaj z odkopywanie tylko za niechęć do manuala tongue.gif
date()
Cytat
date — Formatuje lokalny czas/datę
prz3kus
A to takie buty myślałem że date ino tworzy date nie wiedziałem że też ma taką funkcje wielkie dzieki moja gafa smile.gif

Kurcze mam kolejny problem z funkcją date mam taki kodzik:

1. <?php
  2. $czas_lotu = 3600;
  3.  
  4. $czas1 = time() + $czas_lotu;
  5.  
  6. $czas2 = time();
  7.  
  8. $wynik = $czas1 - $czas2;
  9.  
  10. echo date( "G:i:s", $wynik); // i wynik zamisat godzina pokazuje mi dwie godziny czemu tak sie dzieje?
  11. ?>
abc667
no bo date formatuje ci datę czyli np 1 sierpnia 2007, a nie oblicza ci jaki czas pozostał
imo jak obliczyć ile godzin, ile minut i ile sekund zostało to dzieci w podstawówce wiedzą. Czy to taka filozofia dzielić, mnożyć, dodawać i odejmować?
może ci się przydac jeszcze floor" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
.radex
albo CRON. Myślę jednak, że lepszym pomysłem jest obliczanie różnicy pomiędzy pomiędzy aktualną datą (lub wartością time lepiej), a tamtejszą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.