Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DBG Listener firmy Nusphere we własnym edytorze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Zeman
Witam.

Jakiś czas temu chciałem wprowadzić debugger do swojego edytora PHP (pisanego w Delphi). Dobrze zapowiadał się wspomniany w tytule DBG Listener autorstwa niejakiego Dmitri Dmitrienko, więc ściągnąłem to cudo i zainstalowałem. Oczywiście z zainstalowaniem jako modułu PHP nie było problemów (phpinfo wyświetla odpowiednie informacje). Schody zaczęły się gdy chciałem to używać w swoim programie. Dokumentacji w zasadzie w internecie nie znalazłem żadnej, a najcenniejszymi wskazówkami były :
- informacja bezpośrednio od Dmitri że kilka lat temu w necie była jakaś dokumentacja ale została usunięta
- że jest open sourcowy edytor PHP ze źródłami w Delphi o nazwie Maguma Studio.

Teraz pytanie:
Czy komuś z forumowiczów udało się zaimplementować w swoim programie tego debuggera? A może ktoś ma wspomnianą dokumentację i chciałby się nią podzielić?

Na koniec wspomnę, że Delphi for PHP korzysta właśnie z tego debuggera.
NuLL
Watpie aby ktos na forum mial tyle samozaparcia aby pisac sobie edytor majac do dyspozycji takie zabawki jak Eclipse biggrin.gif

Mowiac ogolnie strata czasu, a wlasne rozwiazanie napewno nie dorowna IDE ktore tworza ludzie ktorzy zapewne od reki potrafia sobie napisac debugger biggrin.gif
Zeman
Cytat(NuLL @ 24.04.2007, 01:42:49 ) *
Watpie aby ktos na forum mial tyle samozaparcia aby pisac sobie edytor majac do dyspozycji takie zabawki jak Eclipse biggrin.gif

Mowiac ogolnie strata czasu, a wlasne rozwiazanie napewno nie dorowna IDE ktore tworza ludzie ktorzy zapewne od reki potrafia sobie napisac debugger biggrin.gif

Jak widać mimo wszystko powstają drobniejsze edytory typu zajączek, a więc jednak są osoby które piszą. W tej chwili w edytorze mam funkcjonalności których na 99,99% nie ma żaden edytor i z nich bardzo często korzystam. Wiem, że są osoby które jednak mają swój edytor pytanie czy zaglądają na to forum i czy tak daleko się posunęły żeby debugger robić.
Jakbym pewnie dostatecznie długo poświęcił czasu na analize Maguma Open Studio to pewnie cośbym zrobił, jednak po tygodniu walki jedyne co mi się udało to to że mój program odpala debugger, nic więcej.
mike
Mam podobne zdanie co ~NuLL.
Nic nie ma szans zbliżyć się do tego co oferuje Eclipse jako środowisko developerskie więc bardzo mało kto się tym zajmuje.
W mojej ocenie chyba tylko hobbyści albo ludzie posiadający nadmiar wolnego czasu. Rozsądni korzystają z gotowych IDE tongue.gif
Zeman
Cytat(mike_mech @ 24.04.2007, 12:58:02 ) *
Mam podobne zdanie co ~NuLL.
Nic nie ma szans zbliżyć się do tego co oferuje Eclipse jako środowisko developerskie więc bardzo mało kto się tym zajmuje.
W mojej ocenie chyba tylko hobbyści albo ludzie posiadający nadmiar wolnego czasu. Rozsądni korzystają z gotowych IDE tongue.gif

Sprawa niezwykle dyskusyjna, zazwyczaj sie nie używa zdecydowanej większości funkcji takiego kolosa jak Eclipse, natomiast jest sporo rzeczy których nie ma a chciałoby się stosować. Robiąc swój edytor można pominąć to czego bym i tak nie używał w Eclipse a w zamian skupił się na swoich potrzebach.
Korzystam ze swojego edytora i powiem że osiągam w nim przynajmniej 150% wydajności porównując z każdym innym edytorem, głownie za sprawą że ma wspomaganie przezroczystego korzystania z AJAX, możliwość kładzenia na wiele niezależnych FTP za jednym kliknięciem Ctrl+S i przy tym na każdym serwerze kładziony plik może mieć inną postać (konwersja w locie), co wspomaga tworzenie podobnych stron dla wielu klientów naraz, wizualne diagramy dla formularzy z wizualnym ustawianiem walidacji i inne. Do szczęścia brakuje mi tylko debuggera i pracy krokowej, co pewnie i tak zrobię jak będę trochę wolniejszy.

Co to tworzenia edytorów przez ludzi z nadmiarem czasu - to może i coś w tym jest, jednak poświęcony czas na zrobienie edytora może zaprocentować wydajnością później w pracy i może się zwrócić z nawiązką. Proszę zauważyć - ja w moim zespole zajmuję się rozwojem edytora oraz jeśli jest kupa roboty to także PHP. Poświęciłem pól roku na napisanie tegoż edytora, a z niego korzysta reszta zespołu i każdy pracuje o ileś procent wydajniej. Także z tym stwierdzeniem z rozsądnym korzystaniem z gotowych rozwiązań IDE nie spieszyłbym się tak.
sztosz
Zgadzam się z tobą zupełnie ~Zeman. Wypuść na GPL smile.gif

Cytat
Nic nie ma szans zbliżyć się do tego co oferuje Eclipse jako środowisko
developerskie więc bardzo mało kto się tym zajmuje.

Masz zupełną rację. Przecież eclipse się pojawiło nagle znikąd. Rach, Ciach, BUM! Mamy Eclipse. Potem nagle ŁUBUDUBU! i mamy dodatki do obsługi PHP.

To tak samo jak z klientami Torrenta. Mamy Azureusa, a bitcomety czy utorrenty to tworzą hobbyści cholera wie po co skoro "nic nie ma szans zbliżyć się do tego co oferuje" Azureus.

A Outlook? A IE też jedyne w swojej klasie.

A Visual Studio? Borland przecież się tylko ośmiesza swoimi produktami.

A ten śmieszny twór co jakiś Fin na podstawie Minixa stworzył i jeszcze od imienia nazwał? Nie miało szans zbliżyć się do tego co oferuje UNIX, prawda?

Rozsądni używają przecież Visual Studio i ASP.NET. a nie jakieś śmieszne parę programików które jakiś facio z Grenlandii napisał.

A kreatywność to se w zad wsadźmy winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.