Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Błąd w kodzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wiciu010
Posiadam taki kod
  1. <?php
  2. if ($pokaz=="zaloguj")
  3. {
  4. echo "<html><head></head><body>";
  5. echo "jestes zalogowany";
  6. echo "</body></html>";
  7. }
  8. ?>

Efekt jes następujący:

"; echo "jestes zalogowany"; echo ""; }

Co zrobić aby efekt był taki:

jestes zalogowany
lopez86
sory wybacz ale ty chyba składni PHP nie znasz .. Jeśli chodzi o wywoływanie kodu w przeglądarce tzn wysyłanie go z serwera do klienta to wywołujesz go echem albo printem nie kumam twojego ostatniego punktu "aby efekt był taki" rozumiem że chcesz wywołać w przeglądarce ciąg znaków "<?phpjestes zalogowany?>" więc jeśli o to chodzi
  1. <?php echo "<php? <br> jesteś zalogowany <br> ?>
Naprawdę trudno mi zrozumieć o co ci chodzi
=kokos=
<html><head></head><body>
<?php
if ($pokaz=="zaloguj")
{
echo "jestes zalogowany";
}
?>
</body></html>
RubiX
Wogle nierozumiem o co Ci chodzi ale z domyśleń wynika że masz to zapisane w htmlu skoro wywala Ci echo itp a jak masz w php to walnij tylko to:

1. <?php
  2. if ($pokaz=="zaloguj") {
  3. echo "jestes zalogowany";
  4. }
  5. ?>

A html i head mozesz wstawić przed znakiem <?php jako zwykly html ;d
wiciu010
Robię tak jak mówicie, ale wtedy po wciśnięciu w formularzu przycisku Zaloguj wyświetla mi biała stronę, bez żadnego tekstu
strife
Cytat(wiciu010 @ 29.04.2007, 21:34:25 ) *
Robię tak jak mówicie, ale wtedy po wciśnięciu w formularzu przycisku Zaloguj wyświetla mi biała stronę, bez żadnego tekstu

Jesteś pewien, że masz obsługę php na serwerze ? Dodaj do tego pliku:

1. <?php
  2. ?>

I powiedz co się pokazało. Jeżeli nic zobacz źródło i poszukaj tekstu phpinfo. Jeśli jest taki, oznacza to, że dokument nie został przeparsowany - proste. Jeśli masz pewność, że masz obsługę php, zapisz plik z rozszerzeniem *.php.

W razie ew. pytań przeczytaj przyklejony temat Temat: Najczestsze bledy, a także poszukaj na forum tematów dotyczących konfiguracji serwera ( myślę, że zainteresują Cię gotowe rozwiązania WAMP Server, Krasnal etc. ).

Pozdrawiam.
wiciu010
Nic się ni pokazało. Nadal biała strona. Ale chyba mam php bo zainstalowałem Krasnala
strife
Cytat(strife @ 29.04.2007, 21:42:25 ) *
Jeżeli nic zobacz źródło[...]

Cytat(wiciu010 @ 29.04.2007, 21:50:02 ) *
Nic się ni pokazało. Nadal biała strona. Ale chyba mam php bo zainstalowałem Krasnala

Sprawdziłeś źródło pliku ? Nie jest to raczej możliwe, że Ci kompletnie nic nie wyświetla. ( Prawy klawisz myszy "pokaż/zobacz źródło" : P )

Cytat(strife @ 29.04.2007, 21:42:25 ) *
W razie ew. pytań przeczytaj przyklejony temat Temat: Najczestsze bledy, a także poszukaj na forum tematów dotyczących konfiguracji serwera ( myślę, że zainteresują Cię gotowe rozwiązania WAMP Server, Krasnal etc. ).

Jeśli nadal nic zresetuj serwer. Stwórz nowy plik i zastosuj się do moich wzkazówek i punktu dotyczącego raportowania błędów w temacie, który Ci podałem wcześniej.

Pozdrawiam.
wiciu010
Mam taki kod i sprawdzam źródło strony w przeglądarce i część kodu traktuje jako komentarz. Pogrubiona część jest tak traktowana. Dlaczego?

Kod
[b]<?php
function admin_log()
{
    echo "<p>[/b]";             /////////////// do tego miejsca jako komentarz                                                                                
    echo "<form name="logowanie" action="admin.php" method="post">";
    echo "Login: <input type="text" name="login"><br>";
    echo "Hasło: <input type="password" name="haslo"><br>";
    echo "<input type="hidden" name="strona" value="sprawdz">";
    echo "<input type="submit" value="Zaloguj">";
    echo "</p>";
}

?>

Wrzuciłem stronę również na serwer za.pl Tam wg oferty jest obsługa php. Jednak nie wyświetla mi przygotowanych przeze mnie stron a jak daje pokaż źródło to kod php jest pominięty i w źródle nawet go nie ma
strife
Cytat(wiciu010 @ 30.04.2007, 15:27:31 ) *
Wrzuciłem stronę również na serwer za.pl Tam wg oferty jest obsługa php. Jednak nie wyświetla mi przygotowanych przeze mnie stron a jak daje pokaż źródło to kod php jest pominięty i w źródle nawet go nie ma

To jest normalne, że źródle strony niczego nie będzie, ponieważ kod jest wykonywany po stronie serwera i wszystko co jest objęte w tagach nie będzie wyświetlone, o ile nie będziemy tego chcieli. Przykładowo:

1. <?php
  2. $zmienna = 2;
  3. $string = 'nie wyswietli tego w zrodle';
  4. ?>

Proste. Jeśli chcesz, aby kod był wykonany to tą Twoją funkcję trzeba najpierw wywołać ( manual :: Funkcje ). Wszystko co miałem Ci do powiedziania już napisałem wyżej, zastosuj się do moich wzkazówek, a napewno rozwiążesz swój problem.

Pozdrawiam.
wiciu010
Ale o to chodzi że ja wywołuje tą funkcję. Mam plik funkcje.php a w nim kod:
  1. <html><head></head><body>
  2. <?php
  3. function admin_log()
  4. {
  5. echo "<p>";
  6. echo "<form name="logowanie" action="admin.php" method="post">";
  7. echo "Login: <input type="text" name="login"><br>";
  8. echo "Hasło: <input type="password" name="haslo"><br>";
  9. echo "<input type="hidden" name="strona" value="sprawdz">";
  10. echo "<input type="submit" value="Zaloguj">";
  11. echo "</p>";
  12. }
  13. ?>
  14.  </body></html>

Oraz plik admin.php z kodem
  1. <html>
  2. <head>
  3. </head>
  4. <body>
  5. <?php
  6. require("./funkcje.php");
  7. if ($HTTP_POST_VARS["strona"]=="")
  8. {
  9. $strona=$HTTP_GET_VARS["strona"];
  10. }
  11. else
  12. {
  13. $strona=$HTTP_POST_VARS["strona"];
  14. }
  15. If ($pokaz=="")
  16. {
  17. echo "djbnan";
  18. }
  19. if ($pokaz=="sprawdz")
  20. {
  21. If ($HTTP_POST_VARS ["login"]== "
  22. 1e67
  23. admin" && $HTTP_POST_VARS ["haslo"]=="haslo")
  24. {
  25.  echo "jestes zalogowany";
  26. }
  27. else
  28. {
  29. echo "Blad";
  30. }
  31. }
  32. else
  33. {
  34. echo "Wielki blad";
  35. }
  36. ?>
  37. </body>
  38. </html>

I jak w przeglądarce wpisuje adres.pl/funkcje.php to nic nie wyświetla. Więc stworzyłem sobie plik o nazwie kieruj.php z kodem
  1. <?php
  2. include('funkcje.php');
  3. admin_log();
  4. ?>

Jednak nic to nie pomaga gdy wywołuje plik mojastrona.pl/kieruj.php to nadal jest biała strona
strife
1. Popraw we wszystkich swoich postach BB Code na poprawny, bo Twój wątek zostanie zamknięty.
2.
  1. <?php
  2. $HTTP_POST_VARS
  3. ?>

http://pl.php.net/manual/pl/reserved.variables.php
3. Sprawdziłem Twój kod u mnie działa poprawnie, musisz coś źle robić. Sprawdź jeszcze raz wszystko, zastosuj się do tego co Ci napisałem wcześniej.
4. Włącz w pliku kieruj.php raportowanie błędów.
5. Sprawdź ścieżki, czy napewno w pliku kieruj.php załączasz istniejący plik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.