Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Sposób dostępu do bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
starach
Witam.
Pytanie jest typowo nuberskie i nie zdziwię się jeśli zostanę spuszczony na drzewo. tongue.gif
Napisałem własną klasę obsługi połączenia z bazą, ale dzisiaj odkryłem w niej kilka luk których nie chce mi się naprawiać, bo wiązało by się to z przepisaniem kilkuset linijek kodu.
Prosiłbym o podanie sposobów zgodnych z OOP na dostęp do bazy danych.
Zależy mi żeby owe rozwiązania umożliwiały dostęp do MySQL i PostgreSQL.
Dziękuję i pozdrawiam.
Cysiaczek
Sprawa wygląda tak:

Jednolity interfejs, który nie rozróżnia czy pracujesz na MySQL, czy PostgreSQL jest zgodny z OOP
Skoro Twoja klasa zmusza Cię do przepisania kilkuset linijek kodu, to nie jest to dobra klasa, jednakże możesz pokazać jej kod, abyśmy mogli zobaczyć, co faktycznie jest tam skopane.

Pozdrawiam.
starach
Cytat
Jednolity interfejs, który nie rozróżnia czy pracujesz na MySQL, czy PostgreSQL jest zgodny z OOP

Weź mi to wyjaśnij bo ja prosty człowiek, przemocą od pługa oderwany jestem i nie mam bladego pojęcia w czym ta wypowiedź ma mi pomóc.
Cytat
Skoro Twoja klasa zmusza Cię do przepisania kilkuset linijek kodu, to nie jest to dobra klasa, jednakże możesz pokazać jej kod, abyśmy mogli zobaczyć, co faktycznie jest tam skopane.
No co ty nie powiesz ? Przecież wyraźnie napisałem że JEST ŹLE NAPISANA. Dlatego szukam innego rozwiązania. Co skopałem ? Źle obsłużyłem wynik. Jeśli mi nikt nie pomoże to przepisze te diabelne metody i klasa bo wykonaniu metody query będzie mi zwracała obiekt.
Cysiaczek
Cytat(orglee @ 18.05.2007, 19:18:06 ) *
Co skopałem ? Źle obsłużyłem wynik. Jeśli mi nikt nie pomoże to przepisze te diabelne metody i klasa bo wykonaniu metody query będzie mi zwracała obiekt.

Toż się pytam, co jest złe, a Ty mi , wyskakujesz "Źle obsłużyłem wynik" - co Ja/My mam(y) z tego wywnioskować?
Że metoda query() zwraca tablicę, czy wskaźnik? Metoda query() powinna robić to, co wskazuje jej nazwa. Potem piszesz sobie metody fetchRow(), fetchArray(), fetchObject(). Spójrz jak to jest wykonane na przykładzie PDO

Co do interfejsu... zobacz, że PDO obsługuje kilka silników baz danych, a interfejs (metody, którymi się posługujesz) ma taki sam. To jest właśnie jedna z cech programowania obiektowego - proste, zwarte interfejsy, których przeznaczenie i użycie jest wiadome od pierwszego rzutu okiem.

Pozdrawiam.
starach
Błagam cię dobry człowieku nie rób ze mnie idioty większego niż jestem.
Czy ja cię prosiłem żebyś mi kod naprawiał ? Nie nie i jeszcze raz nie więc daj temu biednemu kodowi spokój ja potrzebuję alternatywy dla swoich sterowników do bazy danych. Rozważałem PDO,
ale odstręczającym jest dla mnie fakt, że muszę to instalować z pecl-a.
Czy kod PDO jest gdzieś udostępniany na zasadzie zwykłego kodu PHP ?
Nie skompilowane jako moduł interpretera.
Potrzebuje tego ze względu na fakt że nie wszędzie będę mógł zastosować PDO dołączane z pecl-a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.