Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php][problem]Z html do php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Max1992
mam kod html
  1. <h1>Edycja Aktualności<hr /></h1>
  2. <form action="indexadministracja1992.php?pokaz=aktualnosci_dodaj_index" name="pokaz" method="POST">
  3. <input type="hidden" name="pokaz" value="aktualnosci_dodaj" />
  4. <table border="0">
  5. <tr><td \>Tytuł:</td \><td><input size="30" type="text" name="tytul" value="$row['tytul']" /></td></tr>
  6. <tr><td>Treść:</td><td><textarea cols="40" rows="5" name="tresc">$row[tresc]</textarea></td></tr>
  7. <tr><td></td><td><!-- simple tags -->
  8. <div><input type="button" id="b" onclick="bbcode('b',this)" value=" B " style="font-weight:bold; width: 30px"> <input type="button" id="i" onclick="bbcode('i',this)" value=" i " style="font-style:italic; width: 30px"> <input type="button" id="u" onclick="bbcode('u',this)" value=" u " style="text-decoration: underline; width: 30px"> <input type="button" id="quote" onclick="bbcode('quote',this)" value="Quote" style="width: 50px"> <input type="button" id="code" onclick="bbcode('code',this)" value="Code" style="width: 40px"> <input type="button" id="url" onclick="bbcode('url',this)" value="URL" style="text-decoration: underline; width: 40px"> <input type="button" id="img" onclick="bbcode('img',this)" value="Img" style="width: 40px">
  9. <!-- additional tags from defined in additional_features.js -->
  10. <input type="button" onclick="listtag()" value="List=" style="width: 40px"> <input type="button" onclick="urltag()" value="URL=" style="text-decoration: underline; width: 45px"> <input type="button" onclick="imgtag()" value="Img=" style="width: 45px"></div>
  11. <!-- Close_all() function -->
  12. <input type="button" value="Zamknij wszystkie" onclick="close_all()"></div>
  13. </td></tr>
  14. <tr><td>Autor:</td><td><input size="30" type="text" name="autor" value="$row[autor]" /></td></tr>
  15. <tr><td>Źródło:</td><td><input size="30" type="text" name="zrodlo" value="$row[zrodlo]" /></td></tr>
  16. <tr><td>Wiadomość Generalna</td><td><select name=general><option value="Nie">Nie</option><OPTION>Tak</OPTION></select> </td></tr>
  17. <tr><td>Wiadomość Ciekawa</td><td><select name=ciekawy><option value="Nie">Nie</option><OPTION>Tak</OPTION></select> </td></tr><center>
  18. <tr><td></td><td><input type="submit" name="dodaj" value="Dodaj" /> <input type="submit" name="podglad" value="Podglad" /></center></td></tr>
  19. </table>
  20. </form>

no i chciał bym go przerobić tak aby mieścił się w składni echo ale niestety jak to bywa coś mi nie idzie, czy mógł by ktoś zrobić coś takiego albo chociasz zacząć abym poznał składnię np. of form do tytul?questionmark.gif
andy84
  1. <?php
  2. echo '<h1>Edycja Aktualności<hr /></h1>';
  3. echo '<form action="indexadministracja1992.php?pokaz=aktualnosci_dodaj_index" name="pokaz" method="POST">';
  4. ?>

to jest przyklad pierwszej i drugiej linijki twojego kodu ale nie rozumiem po co sie tak chcesz bawic

kod html swietnie zczytywany z pliku php
ja bym zrobil tak i bedzie tez dzialalo
  1. <? 
  2. twoj kod
  3. ?>
  4. KOD HTML
  5. <?
  6. resta kodu php
  7. ?>

w ten sposob mozesz rozczepiac php i wsadzac html na przyklad - ja bym sie nie bawil w echo w takich ilosciach bo itak ci pozniej wyjdzie to samo co masz jka spojzysz w zrodl
o tylko wiecej pracy

a co do np takich wpisow
  1. <?php
  2.  value="$row['tytul']" />
  3. ?>
<?php
to jezeli cos to chyba tak powinno byc aby php to odczytalo
?>
  1. value="<? $row['tytul'] ?>" />

Niech mnie madrzesjsi poprawia jezeli sie myle smile.gif

Pozdro
Max1992
jak tam jest np dla zmiennych $row[tresc]

Będzie
  1. <? echo $row[tresc]; ?>

Działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.