Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Domenka na serwku ;)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
palmaero
a wiec zaczne od tego... mam pytanie bo nie wiem jak to do konca działa

mam własny serwer internetowy i wykupioną domenę net
niestety podczas 'chodzenia' po moim serwisie widac moj adres ip (http://80.48.37.80/xxx/xx)
jednak w niektórych serwisach jest on ukrywany www.domena.com/xxx/xx

o co tu chodzi, na czym to polega i jakie oprogramowanie trzeba zainstalowac i/lub co i jak trzeba skonfigurowac winksmiley.jpg
pagolik
Przeciez przy wykupywaniu domenu wybierasz sobie nazwe jaka chcesz miec ... Pewnie zamiast nazwy wpisales swoje IP ... Normalnie pwisujesz nazwe i prosisz admina u ktorego wukupiles domene zeby Ci przekierowal ja na podany adres IP.
palmaero
no nie do konca winksmiley.jpg
domene mam juz wykupioną i mam ja przekierowana na moj adres ip i działa
tylko ze adres nie jest ukrywany :|
GeoS
To znaczy, ze domena jest przekierowana na IP, a nie tlumaczona za posrednictwem serwerow DNS na IP.

Tu jest problem.
W DNSie musisz przypisac do domeny IP, a na serwerze musisz zrobic wpis, ze ma przyjmowac wywolania z danej domeny.
adwol
Cytat
no nie do konca winksmiley.jpg
domene mam juz wykupioną i mam ja przekierowana na moj adres ip i działa
tylko ze adres nie jest ukrywany :|

No właśnie nie do końca. Adres DNSowy wskazuje na inne IP niż Twoje (216.52.184.238), a serwer pod tym adresem dopiero robi przekierowanie na to Twoje (80.48.37.80). Tak to zostało skonfigurowane przez administratora domeny i tamtego serwera i bez ich ingerencji tego nie zmienisz.
Cytat
To znaczy, ze domena jest przekierowana na IP, a nie tlumaczona za posrednictwem serwerow DNS na IP.

Co?questionmark.gif
Nie ma takiego czegoś jak przekierowanie domeny na IP. DNS tłumaczy (między innymi) konkretne nazwy na numery IP, a domeny tak naprawdę potrzebne są tylko po to by można było tworzyć rozproszone zarządzanie tymi nazwami.
palmaero
czyli mam napisac do własciciela serwisu w którym rejestrowałem domenę??
GeoS
Cytat
Cytat

Co?questionmark.gif
Nie ma takiego czegoś jak przekierowanie domeny na IP. DNS tłumaczy (między innymi) konkretne nazwy na numery IP, a domeny tak naprawdę potrzebne są tylko po to by można było tworzyć rozproszone zarządzanie tymi nazwami.

No i nie do konca sie zrozumielismy. Jesli masz domene i masz do niej podane IP, to firma hostujaca domene moze zrobic chocby takie cudo:
[php:1:3cef5da1da]<?php

if(warunek prowadzacy do wywolania przekierowania)
header("Location: xxx.xxx.xxx.xxx");
?>[/php:1:3cef5da1da]

Gdzie xxx.xxx.xxx.xxx to adres IP.

Co prawda nie wiem w jakim celu mieliby wprowadzac taki mechanizm, ale niektorzy "egzotyczni" providerzy potrafia czynic "cuda".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.