Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql] instrukcja "if" gdzie robię błąd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
witam ,

formularzem przekazuję zmienne do skryptu i wyświetlam tabelkę ,

w formularzu mam pole rozwijalne , tam jest kilka nazw po których mozna wyświwtić dane z bazy

a w nich jest też nazwa wszystkie , to znaczy że ma pokazać wszystkie dane z danej kolumny w bazie.

jako że nie wiem jak przekazać informację "różną od zera" do skryptu to wymyśliłem że przypiszę jej nazwę 'all'

a w skrypice zrobię to if-em

i w skrypcie mam tak:
  1. <?php
  2. $rodzaj=$_POST['rodzaj'];
  3. $typ=$_POST['typ'];
  4. $login=$_SESSION['user_logged'];
  5. $query = "SELECT * FROM neo WHERE rodzaj = '$rodzaj' and rezultat ='' and odbiorca = '$login' ";
  6. $result = mysql_query($query) or die("Wykonanie zapytania nie powiodło się: ".mysql_error());
  7. ?>

tylko nie działa mi jak wybiorę 'wszystkie' w formularzu bo nigdzie tu nie ma tej zmiennej

jak zrobię tak:
  1. <?php
  2. $rodzaj=$_POST['rodzaj'];
  3. $typ=$_POST['typ'];
  4. $login=$_SESSION['user_logged'];
  5. if($rodzaj='all')
  6. {
  7.  
  8. $query = "SELECT * FROM neo WHERE rodzaj != '' and rezultat ='' and odbiorca = '$login' ";
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $query = "SELECT * FROM neo WHERE rodzaj = '$rodzaj' and rezultat ='' and odbiorca = '$login' ";
  13. }
  14.  
  15. $result = mysql_query($query) or die("Wykonanie zapytania nie powiodło się: ".mysql_error());
  16. ?>

i tutaj pokazuje mi zawsze jak bym wybrał w formularzu 'wszystkie'
nie ważne czy w formularzu wybiorę wszystkie czy jakąs inną nazwę

co tu jest nie tak?

dzięki śliczne za podpowiedź
LonelyKnight
Nie:

1. <?php
  2. if($rodzaj='all')
  3. ?>

tylko:

1. <?php
  2. if($rodzaj=='all')
  3. ?>
kozioł
dzięki ogromne

teraz działa :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.