Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komp - do oceny :/
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
siema @ll. zamiezam se kompa zlozyc i co byscie powiedzieli na ta konfiguracje:

plyta glowna: ASROCK K7S8X
procek: AMD ATHLON 2200+ THORTON!
grafika: ATI RADEON 9200 128DDR
ram: EMPAQ DDR 256 MB 333MHz (PC2700)
hdd: samsung 80gb 7200ob + kieszen Tracer
nagrywarka: LG CD-REC 52/24/52
dvd: MSI x16 BOX
dzwiek: ABIT AU10 Certyfikat Dolby Digital 5.1 i DTS
obudowa: Mercury Primo

co sadzicie o takiej konfiguracji sprzetowej? moze polecacie cos lepszego w podobnej cenie? czekam na wypowiedzi
Seth
Cytat

Zdecydowanie odrazdzam kupowanie plyt nei znanych mark. Plyta glowna to podstawa dobrej konfiguracji i tutaj powinienes najbardziej sie skupic na jakosci, a nie na cenie. Polecam ktoras z plyt Asus'a (http://pl.asus.com/products/mb/mbindex.htm). Jak dotad mnie nie zawiodly.

Cytat
moze polecacie cos lepszego w podobnej cenie?

A skad mamy wiedziec ile to wszystko kosztuje u Ciebie ? Nie kazdemu chce sie chodzich po cennikach tylko po to aby zobaczyc ile na to wydasz pieniedzy.
GrayHat
Cytat
...

aha pomysle nad plytami asusa (poszukam ich ofert) a co do cen to postaram sie dodac ceny do tych podzespolow
FiDO
Cytat

Tak jak napisal Seth... plyta to podstawa na niej nie oplaca sie oszczedzac. To jednak wcale nie znaczy zeby odrazu pakowac sie w Asus'a (tymbardziej, ze to juz nie ta sama marka co kilka lat temu), sa tez inne firmy, ktore robia b.dobre plyty pod AMD, jak np. Epox, Abit, Soltek (Soltek ma b.dobry stosunek jakosc/cena).

Cytat
hdd: samsung 80gb 7200ob + kieszen Tracer

Dyskow Samsunga nie zyczylbym najgorszemu wrogowi...
Wybieralbym raczej z Seagate'a (seria 7200.7) lub Maxtora, ewentualnie WD jesli Ci jego halas nie straszny.
Cytat
nagrywarka: LG CD-REC 52/24/52

Osobiscie wolalbym Lite-On, a najlepiej to Teac winksmiley.jpg
Cytat
dvd: MSI x16 BOX

DObrze sie zastanow czy Ci napewno DVD potrzebne, znam conajmniej kilka osob, ktore kupily DVD a wcale go nie uzywaja...

Pozatym znowu popelniles podstawowy blad... nie napisales do czego Ci ten sprzet potrzebny. A ma to duze znaczenie przy wyborze odpowiednich komponentow.
Domyslam sie jednak, ze chodzi Ci o typowe zastosowanie domowe typu gry, filmy itp ?
GrayHat
a co byscie na ta plyte powiedzieli:
http://pl.asus.com/products/mb/socketa/a7s...33/overview.htm

questionmark.gif
Seth
Cytat
# 1 gniazdo AGP 4X....

Pewnie glownie bedziesz uzywal komputer do gier, wiec 8x jest bardzo wskazane w Twoim wypadku.

Cytat
# 2 złącza USB header oraz obsługa 4 dodatkowych portów USB 1.1

Nie wiem czy zlacza tpyu header (wydaje mi sie, ze chodzi tu o umieszczenie a nei o szybkosc) to usb 2.0, ale pozostale to 1.1. Jezeli chcesz liczyc na wieksza predkosc przesylania danych to poszukaj modelu z usb 2.0

btw: kieds widzialem swietna plyte, w ktoej nie bylo zadnych "starych" interfejsow typu com, lpt tylko usb i firewire co znacznie przyspieszalo butowanie.
spenalzo
Ja mam w swoim kompie płytę Asus A7N8X (nie jestem pewien czy ten X est na końcu) z 4xUSB 1.1, 2xUSB 2.0, 1x IEEE 1394 (FireWire), Serial ATA, Dual-Channel Memory, AGP 8x i dźwiek AC97 - miodzio smile.gif Zrezygnuj z karty dźwiękowej lub kup tańszą (nie sadze że jesteś melomanem) a właduj więcej kasy w płytę - to jest podstawa komputera i nie ma co oszczędzać !!
FiDO
Cytat
Cytat
# 1 gniazdo AGP 4X....

Pewnie glownie bedziesz uzywal komputer do gier, wiec 8x jest bardzo wskazane w Twoim wypadku.

Agp x8 to marketingowa sciema, przyrost jest w granicy bledu pomiaru, wiec nie ma co na to patrzec, chociaz i tak w sumie wiekszosc plyt juz ma x8.
Sh4dow
No tak pytanie podstawowe, czy bedziesz urzywal tego jako zabawki do gry? renderowania filmow? czy postawienie servera php, bo tutaj raczej sie nie okresliles. A duzo od tego zalezy.

Podstawa to plyta, nie bede sie powtarzał co pisali poprzednicy.
Pamięć: 256 to juz niestety mało, jesli bedziesz mial lepsza plyte to polecam 512MB 400MHz Jest roznica przy wymagajacych programach.
Dźwiek to troche przesadziles, masz monitor 28 cali i chcesz z pokoju kino zrobic ? Co do dzwieku integralnego to jest przeciwnikiem, ale Przy plycie glownej opartej na nForce2 mozesz sobie spokojnie darowac dodatkowy dzwiek.
Tak samo DVD po jakiego grzyba ci to ? I tak z tego nie bedziesz kozystac a po jakis 6-10 miechow zaczniesz miec problemy z czytaniem bo soczewki beda zakurzone.
CO do dysku, to niestety nie zgdze sie z wypowiedzia pana FiDO. Jestem szczesliwym posiadaczem 2 dyskow samsunga i jestem zadowolony. Niestety moje przezycia z dyskami Seagate'a nie sa za dobre. Co do kieszeni to jakos nie jestem za montowaniem kieszeni w kompie. Kolejne wiatraki zeby sie nie grzalo i jeszcze wiecej szumu angrysmiley.gif

Co do wypowiedzi na temat AGPx8 to nie tak do konca marketingowa zagrywka, to dziadostwo ma niezlego powera, tylko trzeba to wykozystac w odpowiedni sposob. No tak, gForce FX niestety pewnie tego nie wykozysta w pelni ale sa takie grafy co umieja sobie z tym poradzic.calkiem niezle.

Sprzecik calkiem niezly, chlodzenie ciesza jeszcze i krecimy go na 3.2 GHz aaevil.gif
Życze milego grania biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.